COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

Engeland en Schotland verkorten termijn bloeddonatie voor homo- en bimannen

Homo- en bimannen mogen binnenkort niet pas na een jaar zonder homoseksueel contact, maar al na drie maanden bloed doneren in Engeland en Schotland. Het besluit om deze termijn te verkorten heeft de Britse regering dit weekend bekend gemaakt. COC Nederland roept minister Edith Schippers (VWS) op om het Britse voorbeeld te volgen en ook het Nederlandse beleid verder aan te passen.

Het besluit van de Britse minister Aileen Campbell van Volksgezondheid is gebaseerd op een advies van een officieel adviesorgaan voor veilige donatie van bloed, weefsel en organen. De verlaging van de termijn is een gevolg van verbeteringen in het testen van donorbloed. Daardoor kunnen in een veel  vroeger stadium in het donorbloed de virussen opgespoord worden die hiv en hepatitis B en C veroorzaken. De Britse overheid liet weten nog altijd te streven naar een beleid waarbij per geval wordt beoordeeld of donateurs risico hebben gelopen op hiv of een andere soa, in plaats van bepaalde groepen op voorhand uit te sluiten of te beperken.

In Schotland gaat het nieuwe bloeddonatiebeleid vanaf november gelden, in Engeland zal het vanaf begin volgend jaar ingevoerd gaan worden. De kortere termijn van drie maanden om bloed te doneren gaat ook gelden voor sekswerkers. Zij werden tot nu toe nog geheel uitgesloten van donatie.

Het Britse Equality Network vindt het besluit ‘een positieve stap in de goede richting’ waardoor meer homo- en bimannen bloed zullen kunnen doneren. Maar Equality Network wijst er op dat ook deze kortere termijn het voor homo- en bimannen met een laag risico – bijvoorbeeld als zij een monogame relatie hebben – waarschijnlijk nog steeds onmogelijk maakt om bloed te doneren. Equality Network blijft daarom pleiten voor donatiebeleid gebaseerd op een individuele afweging van risicogedrag en niet op een uitsluitingstermijn voor een hele veronderstelde risicogroep.

“Laat deze positieve stap van de Britse regering een aanmoediging zijn voor de Nederlandse regering. Het is tijd voor een bloeddonatiebeleid zonder discriminatie”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Niet met wíe je seks hebt, maar of je véilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren.”

Het ministerie van VWS en bloedbank Sanquin beloofden het COC vorig jaar om te komen met voorstellen voor een minder discriminerend bloeddonatiebeleid. Die voorstellen worden dit najaar verwacht. In 2015 besloot minister Edith Schippers (VWS) de levenslange uitsluiting voor homo- en bimannen van bloeddonatie te wijzigen in een uitsluitingstermijn van twaalf maanden na het laatste seksuele contact. Het COC noemde dat besluit toen ‘uiterst teleurstellend’ omdat de wijziging nauwelijks praktische waarde heeft voor seksueel actieve homo- en bimannen.

[Bron: BBC News – Foto Donatiebloed: CC-MartinD]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

The post Engeland en Schotland verkorten termijn bloeddonatie voor homo- en bimannen appeared first on COC Nederland.

Zij Aan Zij Jubileumfeest

Op vrijdag 4 augustus viert Zij Aan Zij het zilveren jubileum met een groots feest in Paradiso Noord in Amsterdam – met tal van optredens en de uitreiking van de Zij Aan Zij Empowerment Award door COC-voorzitter én Zij Aan Zij-columnist Tanja Ineke.

Het feest is uiteraard voor alle Zij aan Zij-lezeressen, maar natuurlijk ook voor iedereen die zin heeft in een leuk spetterend damesfeestje. In principe is het jubileumfeest alleen voor vrouwen, maar wil je graag je liefste vriendje meenemen dan is hij zeker welkom als introducee! Let wel: 25 jaar staat voor zilver dus, dat is ook de dresscode voor deze spetterende avond.

Vanaf 19.00 uur wordt er verzameld bij de cocktailbar op het terras aan de voorkant van Paradiso Noord waar roze cocktails beschikbaar zijn. Ook is er entertainment: Merel Moistra zal haar liedjes ten gehore brengen terwijl ze zichzelf begeleidt op haar gitaar. Om 20.00 uur zwaaien de deuren van de concertzaal van Paradiso Noord open en dan begint het programma, dus wees op tijd!

Als iedereen binnen is zal er tussen 21.00-21.30 uur een officieel moment plaatsvinden op het podium: Maria van Oosten, uitgever en hoofdredacteur van Zij aan Zij, houdt een klein praatje en reikt het jubileumnummer uit aan Barbara Barend, hoofdredacteur van Helden, out & proud en bekend van de hand-in-handactie. Tanja Ineke, Zij Aan Zij-columnist en COC-voorzitter, reikt daarna de Zij aan Zij Empowerment Award uit aan de vrouw die enorm veel heeft betekend voor de emancipatie en sociale acceptatie van lesbische, biseksuele, transvrouwen en vrouwen met een intersekse-conditie.

Tenslotte zijn er optredens van Jennie Lena en DJ’s Dees, Sjeazy Pearl en Aiscream, JNM the Naked MC en meer.

Zij Aan Zij 25 JAAR – ZILVEREN JUBILEUMFEEST

  • Datum: vrijdag 4 augustus 2017 – zaal open vanaf 20.00 uur
  • Locatie: Paradiso Noord (Tolhuistuin) – IJpromenade 2 te Amsterdam
  • Dresscode: ZILVER!
  • Kaarten in de voorverkoop € 17,50 – aan de deur € 25,-
  • Voor meer informatie – zie: ZijAanZij.nl en Facebook/ZijAanZij.

[Bron/Illustraties: Zij Aan Zij]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

The post Zij Aan Zij Jubileumfeest appeared first on COC Nederland.

Aantal hiv-diagnoses Amsterdam gehalveerd

Het aantal hiv-diagnoses in Amsterdam is in vijf jaar tijd gehalveerd. De stad is zeer succesvol bij het uitvoeren de VN-doelstellingen op het gebied van hiv-bestrijding. Dat blijkt uit een rapport dat UNAIDS op 20 juli presenteert, aan de vooravond van de Internationale Aids Conferentie in Parijs.

Het resultaat is mede te danken aan het baanbrekende werk van het H-TEAM (HIV Transmission Elimination AMsterdam), een samenwerkingsverband van wetenschappers, artsen, politici en lobbyisten én mensen met hiv. Het H-TEAM streeft naar nul nieuwe hiv-infecties. Vertegenwoordigers van het H-TEAM reageren positief op de nieuwe cijfers. Louise van Deth, directeur van Aidsfonds: ‘De stad Amsterdam laat een geweldige prestatie zien.’

Ook COC-voorzitter Tanja Ineke is enthousiast: ‘Dit is prachtig resultaat, complimenten voor iedereen die zich hier de afgelopen jaren voor heeft ingezet! De volgende stop is wat ons betreft nul nieuwe hiv infecties. Daarvoor is hiv-preventiepil PrEP van cruciaal belang. We roepen de regering op om PrEP snel beschikbaar te stellen in Nederland.’

Het rapport dat UNAIDS donderdag presenteerde, is het resultaat van afspraken die alle VN-lidstaten maakten om Aids in 2030 de wereld uit te hebben. De landen stelden zich tot doel om in 2020 de 90-90-90 doelstelling te halen: 90% van alle mensen met hiv moeten getest zijn en weten dat ze hiv hebben, 90% van die mensen zijn op behandeling en bij 90% van diegenen die behandeld worden is het virus zo onderdrukt dat ze het niet meer kunnen overdragen. Dat zijn harde cijfers waar elk land en elke stad nu aan werkt.

In Amsterdam, waar meer dan een kwart van de mensen met hiv in Nederland woont, zijn nu de volgende percentages gehaald: 94-90-94. Amsterdam krijgt daarvoor een eervolle vermelding in het UNAIDS rapport over de hiv-bestrijding in de wereld : “In Amsterdam, 100-100-100 is the next stop!”

Prof. dr. Peter Reiss, projectleider van het Amsterdamse H-TEAM : “Door de hechte samenwerking van alle partijen die hiv bestrijden in Amsterdam, is het mogelijk om dat resultaat te halen. We werken aan preventie van hiv, méér testen en snel behandelen van hiv. Het is dé succesformule. We laten zien aan andere steden, in Nederland en in de hele wereld, dat het mogelijk is de hiv-epidemie succesvol de kop in te drukken.”

De laatste mijl

Het einde van de hiv-epidemie is dan misschien in zicht in Amsterdam, het is nog niet gehaald. Het H-TEAM laat in een persbericht weten dat juist die laatste stap het moeilijkst is. Uit cijfers blijkt ook dat nog steeds 45% van de mensen die een hiv-diagnose krijgen, te laat bij de dokter komt en al ernstig ziek is. Sneller opsporen en nieuwe infecties voorkomen blijft de uitdaging.

Dr. Godelieve De Bree, wetenschappelijk coördinator van het H-TEAM: “Amsterdam kan en moet het nog beter doen om de eindstreep, geen nieuwe hiv infecties meer, te halen. Dat vergt extra inspanningen waarbij vooral álle beschikbare preventiemiddelen, waaronder ook de hiv-preventiepil PrEP, én eerder testen én direct behandelen gecombineerd ingezet moeten worden om nieuwe hiv-infecties te voorkomen.”

Joep Lange

Het einde van hiv in Amsterdam was één van de ambitieuze missies van vooraanstaand aidsonderzoeker professor Joep Lange. Joep Lange startte het H-TEAM in juli 2014, net voor de fatale vlucht met MH-17 waarbij hij om het leven kwam. Precies drie jaar later presenteert datzelfde H-TEAM de behaalde resultaten en wordt het geroemd voor haar innovatieve aanpak op de internationale wetenschappelijke aids conferentie, IAS 2017, in Parijs.

[Bron: H-TEAM  Foto PrEP: CC-Jeffrey Beall]

 

The post Aantal hiv-diagnoses Amsterdam gehalveerd appeared first on COC Nederland.

HEMA steunt met bijzondere actie COC’s GSA’s op school

HEMA houdt van iedereen. Zonder vooroordelen. En dat willen we dit jaar tijdens Pride Amsterdam op een bijzondere manier samen uitdragen. Na de iconische t-shirts van vorig jaar, verkoopt HEMA dit jaar de HEMA ♥ shirts, waarvan je van tevoren niet weet welke naam erop staat. En die naam kan dus van iedereen zijn. Allemaal met een hartje ervoor. Want liefde is voor iedereen. De t-shirts zijn vanaf 21 juli verkrijgbaar in acht HEMA filialen en via hema.nl. De opbrengst gaat naar het COC’s GSA Netwerk. Zie hier de HEMA Pride video.

Koop een HEMA ♥ shirt zonder dat je weet welke naam erop staat. Je krijgt een blanco verpakking en mag alleen de pasvorm en de maat kiezen. De kleur van het t-shirt en de ♥ naam die erop staat, is een verrassing. En dat is best spannend. Maar liefde uitdragen zonder vooroordelen, is nu misschien wel belangrijker dan ooit.

#♥iedereen

Het t-shirt is verkrijgbaar in twee verschillende pasvormen, regular fit en slim fit, vier verschillende kleuren, acht verschillende maten en met eindeloos veel verschillende namen. Ze kosten €10,- per stuk. Je hebt waarschijnlijk nog geen idee van wie de naam op je shirt is. Maar wanneer je het draagt kan er van alles gebeuren. Een moment van herkenning, trots, blijdschap of ontroering. Wie er ook op je afkomt, het is de start van iets moois. #♥iedereen.

COC

Met de verkoop van deze t-shirts steunt HEMA de GSA’s van het COC. Van ieder HEMA ♥ shirt gaat de volledige winst naar COC’s GSA Netwerk. GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance: een verbond tussen leerlingen en docenten met allerlei seksuele oriëntaties, gender identiteiten en gender expressies. Samen werken ze aan een school die veilig is voor iedereen, of je nu homo, hetero, lesbisch, bi of in dubio bent. Met het geld zorgt COC dat dit jaar nóg meer GSA’s een Paarse Vrijdag kunnen organiseren.

Verkrijgbaar in Amsterdam én online

De HEMA ♥ shirts zijn vanaf 21 juli 12:00uur in de volgende HEMA filialen verkrijgbaar: HEMA Jodenbree, HEMA Nieuwendijk, HEMA Kalvertoren, HEMA Amsterdam CS, HEMA Kinkerstraat, HEMA Linnaeusstraat, HEMA Ferdinand Bol, HEMA Haarlemmerplein en via hema.nl.

Zie voor meer informatie: https://www.hema.nl/pride-2017

 

 

 

 

 

The post HEMA steunt met bijzondere actie COC’s GSA’s op school appeared first on COC Nederland.

Straatintimidatie is niet oké

Dat is de boodschap die Amsterdam uitdraagt met een campagne die dinsdag 18 juli van start gaat en online te zien zal zijn. Alle Amsterdammers moeten zich vrij over straat kunnen bewegen en zich kunnen kleden zoals ze willen. Dat geldt voor vrouwen, maar zeker ook voor LHBTI’s.

Het doel van de campagne is om het onderwerp (seksuele) straatintimidatie zichtbaar en bespreekbaar te maken onder Amsterdammers, vooral in de leeftijd 18 en 34 jaar, de groep die er veel mee te maken heeft.

Straatintimidatie?

Agressief om seks gevraagd. Achternagelopen. Uitgescholden om je geaardheid, kleding of geloofsuiting. Betast of in het nauw gedreven. Tot vervelens toe nageroepen. Intimidatie op straat gaat verder dan enkel nafluiten of nasissen en heeft een grote impact op de Amsterdammers die dit overkomt. Het tast het gevoel van veiligheid op straat aan. Niet altijd is dit gedrag bewust.

83 procent!

Uit eerder onderzoek van OIS onder vrouwen uit 2016 bleek dat 59 procent van de Amsterdamse vrouwen het afgelopen jaar geconfronteerd werd met een vorm van (seksuele) straatintimidatie en onder jonge vrouwen (15-34 jaar) is dat zelfs 83 procent.

Niet alleen vrouwen zijn slachtoffer van straatintimidatie, ook onder andere LHBTI’s hebben hiermee in Amsterdam te maken. Amsterdam tolereert dit gedrag niet. Uiterlijk, herkomst, geslacht, seksuele gerichtheid, genderidentiteit of genderexpressie mogen nooit een reden zijn om iemand na te roepen, lastig te vallen of op een andere manier te intimideren.

Vanaf 2018: boete

De campagne ondersteunt de eerder gestarte aanpak tegen straatintimidatie in Amsterdam, waarbij vormen van straatintimidatie ook strafbaar zijn gesteld via een artikel in de APV.

In de tweede helft van 2017 wordt alleen nog gewaarschuwd, vanaf 1 januari 2018 kunnen daders een boete krijgen. Uitgangspunt is een boete van 190 euro. Het precieze bedrag is afhankelijk van de situatie en wordt vastgesteld door het Openbaar Ministerie.

Verder ondersteunt de gemeente de voorlichting en trainingen op scholen en houdt ze buurtschouwen om de openbare ruimte veiliger te maken.

Campagne

In het kader van de campagne is samen met mediabedrijf VICE een speciale themapagina opgezet over (seksuele) straatintimidatie op de site van VICE. Daarop komen de komende weken vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven verhalen te staan over dit onderwerp met als achterliggende insteek: ‘waar ligt voor jou de grens?’

Via diverse kanalen van VICE, zoals Broadly, i-D en Noisey en de sociale media-kanalen van VICE worden verschillende artikelen verspreid onder de doelgroep. Vanaf daar kun je doorlinken naar Amsterdam.nl/straatintimidatie waarin de gemeente ook tips geeft over wat je kunt doen als dit je is overkomen of als je er getuige van bent (geweest).

De campagne loopt tot eind 2017 en wordt dan geëvalueerd.

[Bron/Illustraties: gemeente Amsterdam]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

The post Straatintimidatie is niet oké appeared first on COC Nederland.

Rights Out There: over de vrijheid en veiligheid van LHBTI-organisaties

Op woensdagvond 2 augustus, van 20.00 – 21.30 uur organiseren Amnesty International, COC Nederland, Human Rights Watch, Hivos, en Stichting art.1 “Rights Out There”. Op deze (Engelstalige) avond spreken Eric Gitari (National Gay and Lesbian Human Rights Commission, Kenia), Maria Kozlovskaya (Russian LGBT Network en sinds november 2016 COC Nederland), Nicole Sprokel (Amnesty International Netherlands), en Kees Waaldijk (professor of comparative sexual orientation law at Leiden Law School) onder leiding van moderator Boris Dittrich over bescherming van de vrijheid en veiligheid van LHBTI-organisaties.

Uitdagingen

Overal ter wereld dragen LHBTI-activisten en hun organisaties bij aan sociale verandering. Ze brengen mensen samen, geven ondersteuning en komen op voor gemeenschappelijke belangen. Samen vechten ze tegen discriminatie en voor LHBTI-acceptatie in de samenleving. In veel landen staan LHBTI-activisten voor grote uitdagingen. Overheden maken het onmogelijk voor hun organisaties om zich officieel te registreren en in sommige gevallen worden ze scherp in de gaten gehouden,  worden hun kantoren of ontmoetingsruimten aangevallen. Op deze avond kun je horen van activisten van over de hele wereld hoe zij omgaan met deze uitdagingen.

Let op: Dit evenement is in het Engels.
Tijden: 20.00 – 21.30 uur (deur open: 19.30 uur)
Drankje na afloop.

Locatie
Oude Lutherse Kerk, Singel 411 / Hoek Spui
Bereikbaar per tram 1,2,5 (halte Spui) en tram 4,9,14,16,24 (halte Spui / Rokin)

Debatleider

  • Boris Dittrich – Advocacy Director van LGBT-mensenrechtenprogramma bij Human Rights Watch.

Gastsprekers

 

The post Rights Out There: over de vrijheid en veiligheid van LHBTI-organisaties appeared first on COC Nederland.

Lied voor saamhorigheid klinkt op Roze Woensdag

Al jarenlang kleurt op Roze Woensdag – de tweede wandeldag van de Vierdaagse – de binnenstad van Nijmegen roze. Veel wandelaars weten dat en stemmen hun outfit daarop af. Sinds vorig jaar omarmen de doorkomstplaatsen Beuningen en Weurt ook ‘roze’. En dat viert stichting Roze Woensdag met het leggen van een verbinding tussen de gemeenten. Gelegenheidsformatie Pink Rebels heeft op initiatief van Roze Woensdag en in opdracht van COC Nijmegen een vrolijk Roze Woensdag-lied geschreven en treedt daarmee op verschillende podia langs de route op.

Hand in hand-lied door Pink Rebels

Het nummer heet ‘Hand in hand’ en roept op een ludieke manier het publiek en de wandelaars op om samen een stukje hand in hand te lopen. Om op deze manier stil te staan bij het feit dat het nog steeds niet vanzelfsprekend is LHBTI’s overal zichtbaar zichzelf kunnen zijn.

De dag begint in alle vroegte in Alverna, het thuishonk voor zangeres Debby. Daarna staat er een optreden gepland in Wijchen, gevolgd door een feestje in Beuningen en de tour wordt afgesloten met een paar optredens op de Roze Woensdag-podia in het centrum van Nijmegen. “Een race tegen de klok, maar we hebben er alle vertrouwen in dat taxi Hofmans ons veilig en op tijd van het ene podium naar het andere zal loodsen”, zegt Linda van der Leest, mede-organisator van deze tour.

Maar er is meer: Café Dapper en Pluryn verzorgen een bezoek aan Roze Woensdag van (licht)verstandelijk gehandicapte LHBTI-bezoekers. En LHBTI-jongerenorganisatie Dito! organiseert acties in de Hoogstraat om de aandacht te vestigen op meer acceptatie.

Café Dapper bezoekt Roze Woensdag Nijmegen

Roze Woensdag is een feest voor iedereen en daarom organiseert Stichting Roze Woensdag samen met Café Dapper een zeer speciaal uitje. Café Dapper is een door COC Nijmegen georganiseerde maandelijkse ontmoetingsmiddag voor LHBTI’s met een (licht)verstandelijke beperking. Café Dapper heeft het initiatief genomen om ook de zusterorganisaties uit de rest van het land en de cliënten van welzijnsorganisatie Pluryn uit te nodigen.

Om 12.00 uur wordt iedereen in Roze Huis Nijmegen (Anthoniusplaats 1) door wethouder Bert Frings ontvangen. Samen met de wethouder zal de groep aansluiten bij de het feestende publiek langs de route die de Vierdaagsewandelaars afleggen. Vrijwilligers van Café Dapper staan klaar op mensen op te vangen.

Zichtbaarheidsacties door LHBTI-jongerenvereniging Dito!

Op Roze Woensdag gaat de Nijmeegse LHBTI-jongerenorganisatie Dito! zich inzetten voor de rechten van LHBTI’s. Langs de route van de Vierdaagselopers worden in de stad regenboogvlaggetjes uitgedeeld aan foodtrucks om de zichtbaarheid van deze feestdag te vergroten. In de Hoogstraat, bij restaurant ‘t Hoogstraatje gaan leden van Dito! met schmink regenbogen tekenen op de gezichten van de Vierdaagselopers en feestende toeschouwers.

DITO! wil hiermee meer aandacht te krijgen voor de rechten van LHBTI’s en de saamhorigheid te vergroten. De actie start om 13.00 uur en eindigen om 17.00 uur.

Voor alle informatie over Roze Woensdag – zie: Facebook-Roze Woensdag en RozeWoensdag.nl.

[Bron/Illustraties: Roze Woensdag]

 

 

 

 

 

 

 

The post Lied voor saamhorigheid klinkt op Roze Woensdag appeared first on COC Nederland.

Brief aan informateur: blokkeer nieuwe ouderschapswetgeving niet!

Blokkeer nieuwe ouderschapswetgeving niet! Die oproep doen vijf LHBTI-organisaties in een open brief aan de informateur en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De brief is ondertekend door PvdA Roze Netwerk, RozeLinks, GAY66, Stichting Meer Dan Gewenst en Netwerk Roze FNV.

De ondertekenaars van de brief herinneren de onderhandelende partijen er aan dat VVD en D66 op 7 maart 2017 COC’s Regenboog Stembusakkoord tekenden. In dat akkoord beloofden lijsttrekkers van acht politieke partijen onder meer om in Nederland meerouderschap en meeroudergezag te introduceren. COC’s Regenboogakkoord werd getekend door VVD, D66, GroenLinks, PvdA, SP, 50PLUS, PvdD en Artikel 1.

Er is veel maatschappelijk draagvlak voor een goede meerouderschapsregeling, zo schrijven PvdA Roze Netwerk, RozeLinks, GAY66, Stichting Meer Dan Gewenst en Netwerk Roze FNV in hun brief. De organisaties willen daarom dat herijking van de ouderschapswetgeving snel in gang wordt gezet.

Bij de zorg voor kinderen lopen meeroudergezinnen nu nog tegen verschillende praktische problemen aan. Het is volgens de ondertekenaars van de brief in het belang van het kind dat meerouderschap al voor de geboorte goed wordt geregeld. Daarin voorzien de voorstellen van de Staatscommissie Herijking Ouderschap. De Staatscommissie doet bovendien voorstellen om draagmoederschap te regelen op een wijze die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen.

De ondertekenaars van de brief roepen de partijen die onderhandelen over een nieuwe kabinet op om zich zowel tijdens de onderhandelingen als in de Tweede Kamer sterk te maken voor nieuwe ouderschapswetgeving.

COC Nederland is blij met de oproep van de vijf organisaties. Het COC deed een soortgelijke oproep in een brief aan informateur Zalm en de onderhandelende partijen. Ook riep de belangenorganisatie alle onderhandelende partijen de afgelopen weken in persoonlijke gesprekken op tot het introduceren van een meerouderschapsregeling.

 

[Foto Gerrit Zalm: Tweede Kamer der Staten-Generaal]

The post Brief aan informateur: blokkeer nieuwe ouderschapswetgeving niet! appeared first on COC Nederland.

Hoger dodental in Tsjetsjenië

Het aantal mannen dat de afgelopen maanden in Tsjetsjenië is vermoord om hun (veronderstelde) seksuele oriëntatie, blijkt hoger dan aanvankelijk gedacht. Het gaat waarschijnlijk om zes in plaats van drie mannen, zo bevestigt collega-organisatie Russian LGBT Network aan het COC.

Verschillende Nederlandse media berichtten op 10 juli dat er in Tsjetsjenië de afgelopen tijd zelfs 27 mannen zouden zijn vermoord om hun seksuele oriëntatie. Dat bericht kreeg het COC nog niet bevestigd, wat overigens niet betekent dat het onwaar is. Het lijkt bij de groep van 27 te gaan om mannen die vermoord zijn omdat ze het Tsjetsjeense regime op andere wijze onwelgevallig zijn.

Het COC riep landen de afgelopen tijd regelmatig op tot protest tegen de vervolging van LHBTI’s in Tsjetsjenië. Met Amnesty International en tal van activisten organiseerde het COC een demonstratie en een handtekeningenactie. Dat leidde tot een oproep van 23 leden van de Equal Rights Coalition aan de Russische regering om in te grijpen en de zaak te onderzoek. Ook spraken minister Koenders van Buitenlandse Zaken, Bondskanselier Merkel van Duitsland en de Franse premier Macron president Poetin en de Russische regering op de kwestie aan. De Russische regering stelde een onderzoek in, maar de status daarvan is onduidelijk.

Staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) reageerde nog niet op een verzoek van het COC om te helpen bij het evacueren van Tsjetsjeense LHBTI’s uit Rusland naar veilige landen. De homo- en biseksuele mannen die gevlucht zijn voor vervolging in Tsjetsjenië, zijn ook elders in Rusland niet veilig omdat ze gezocht worden door de Tsjetsjeense autoriteiten en door familieleden die uit zijn op eerwraak.

In Tsjetsjenië zijn vanaf begin dit jaar minstens honderd LHBTI’s zonder reden opgepakt en vervolgd. Dat bleek begin april uit berichten van Human Rights Watch (HRW), collega-organisaties van het COC in Rusland en uit de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta. Mensen worden vastgezet in voormalige kazernes, waar ze zonder proces worden opgesloten. Veel van de opgepakte mannen worden er in elkaar geslagen, gemarteld met elektroshock en gedwongen tot het afgeven van namen en gegevens van andere homo- en biseksuele mannen. Een enkeling komt, in de woorden van HRW, ‘amper levend’ terug bij zijn familie. Inmiddels is dus bekend dat zes van de mannen door de Tsjetsjeense autoriteiten zijn vermoord.

[Bronnen: COC NL, Novaja Gazeta, Russian LGBT Network, ILGA-Europe, HRW]

The post Hoger dodental in Tsjetsjenië appeared first on COC Nederland.

COC stuurt brief aan informateur Zalm

COC Nederland heeft een brief gestuurd aan informateur Gerrit Zalm en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Daarin dringt het COC aan op een passage in het regeerakkoord over emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en interseksepersonen (LHBTI’s). Naar verluid spreken de vier onderhandelende partijen op donderdag 6 juli over LHBTI-emancipatie.

In de brief aan de informateur dringt het COC aan op een nieuwe slag bij de emancipatie van LHBTI’s door het volgende kabinet. Volgens het COC is er de afgelopen periode veel bereikt; zo kwam er verplichte voorlichting op school, een wet lesbisch ouderschap en een einde aan het fenomeen weigerambtenaar. Toch krijgen LHBTI’s nog veel te maken met geweld, is ‘homo’ op school het meest gebruikte scheldwoord en is homoseksualiteit strafbaar in 72 landen.

In de brief aan Zalm bepleit het COC dat het volgende kabinet maatregelen neemt tegen anti-LHBTI-geweld. Ook roept het COC de onderhandelende partijen op om het Regenboog Stembusakkoord uit te voeren. Het gaat dan om maatregelen als bevorderen dat LHBTI-jongeren zich veiliger voelen op school, in de Grondwet opnemen van een expliciet verbod op LHBTI-discriminatie en snel invoeren van een goede meerouderschapsregeling.

VVD en D66 tekenden COC’s Regenboog Stembusakkoord op 7 maart jl. Het CDA liet weten de meeste maatregelen uit het akkoord te steunen. De ChristenUnie tekende het akkoord niet. Het COC sprak op 1 juli haar zorgen uit over deelname van de ChristenUnie aan een volgende regering.

Het COC waarschuwt de onderhandelende partijen in de brief tegen zogenaamde ‘vluchtelingendeals’ met landen als Libië, Egypte en Tunesië. Zo’n deal werd eerder gesloten met Turkije. In Libië, Egypte en Tunesië worden homoseksuele handelingen bestraf met gevangenisstraf en kunnen LHBTI-vluchtelingen dus niet veilig verblijven. Onenigheid over vluchtelingendeals vormde eerder het breekpunt in de formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

[Bron: COC NL – Foto Gerrit Zalm: Tweede Kamer der Staten-Generaal]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

The post COC stuurt brief aan informateur Zalm appeared first on COC Nederland.