nieuws

 

Bekijk hier de laatste nieuwsberichten van het COC Midden-Gelderland. Dat kunnen actualiteit uit de regio zijn, maar ook landelijke ontwikkelingen op het gebied van onze doelgroep. 

actueel nieuws

6 Juni 2021

Coc midden-gelderland opent haar deuren weer

Created with Sketch.

6 Juni 2021 - De huidige versoepelingen van de coronaregels betekenen dat het COC weer kan starten met ontmoetingsactiviteiten. Dat is ontzettend goed nieuws, want we hebben lange tijd geen fysieke activiteiten kunnen organiseren. We starten deze week langzaam op met de activiteiten op zondag voor de kwetsbare groepen en de heren- en damesmiddagen. Houdt de agenda in de gaten voor de meest actuele activiteiten en kom vooral langs voor een gezellige borrel. Omdat we nog te maken hebben met enige regels, is reservering gewenst en houden we ons aan de basisregels. COC's Summer of Love is begonnen! 

5 Mei 2021

Feest! Ede is nu ook een regenbooggemeente 

Created with Sketch.

5 Mei 2021 - Geweldig nieuws! De gemeente Ede heeft zichzelf uitgeroepen tot regenbooggemeente. Dat betekent dat de stad werk gaat maken van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lhbti's. Ondanks tegenstand van de SGP en kritiek van de lokale partij Burgerbelangen zal een meerderheid van de gemeenteraad op 4 februari met het voorstel instemmen. COC Midden-Gelderland sprak eind vorig jaar met de politieke initiatiefnemers over het aankomende regenboogbeleid een gaf hen suggesties mee over mogelijke denkrichtingen en maatregelen. We zijn ontzettend blij en verheugd dat er nu definitief een meerderheid in de raad is!  Ede is daarmee de een na laatste grote gemeente in Nederland die regenbooggemeente wordt.  Meer informatie. 

29 Oktober 2020

corona update - ondersteun coc midden-gelderland

Created with Sketch.

29 Oktober 2020 - Door de coronacrisis kunnen we ons meest zichtbare werk (voorlichting op scholen en de ontmoetingsactiviteiten) momenteel niet uitvoeren. Maar achter de schermen blijven we bezig om te werken aan een meer inclusieve samenleving. Wist je bijvoorbeeld dat onze vrijwilligers ook actief zijn bij COC Switchboard en dat het bestuur regelmatig contact heeft met diverse gemeenten en lokale politieke partijen over inclusief beleid. Ook gebruiken we deze tijd om met enkele vrijwilligers de Roze Bunker, ons café en actiecentrum, onder handen te nemen zodat we wanneer het weer kan iedereen in een opgefriste omgeving kunnen ontvangen.


Het COC steunt LHBTI's. Steun jij het COC? Word lid, donateur of vrijwilliger en draag zo bij aan een meer inclusieve samenleving: https://lnkd.in/deqpcUj

15 Oktober 2020

de roze bunker voorlopig gesloten

Created with Sketch.

15 Oktober 2020 - Vanwege de aangescherpte corona maatregelen zijn wij als het COC genoodzaakt om al onze fysieke activiteiten te annuleren.  Dat gaat van de zaterdagavond borrels tot de activiteiten per doelgroep op zondag. Voor de activiteiten wat betreft Jong & Out zoeken we naar online mogelijkheden. De veiligheid van onze bezoekers en vrijwilligers staan ten alle tijden voorop.
Verder zullen onze voorlichting en informatie activiteiten vooral online plaatsvinden. Bekijk hier onze actuele agenda. 

11 Oktober 2020

11 oktober is het coming out dag!

Created with Sketch.

 Zondag 11 oktober is het Coming Out Day. Op deze dag wordt er internationaal aandacht besteed aan het moment waarop een lesbienne, homo, biseksueel, transgender of personen met een intersekse conditie openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt Vanwege corona zullen er dit jaar geen fysieke activiteiten worden georganiseerd door het COC. Wel zullen in de loop van de dag ervaringsverhalen en artikelen worden gedeeld over dit thema op onze sociale kanalen en op deze pagina op onze website. 

10 Oktober 2020

maatregelen met betrekking tot corona 

Created with Sketch.

Vanwege de aangescherpte corona maatregelen zijn wij als het COC genoodzaakt om een deel van onze activiteiten te annuleren.  

De veiligheid van onze bezoekers en vrijwilligers staan ten alle tijden voorop. Tot nader bericht is het voor vrijwilligers niet toegestaan om vergaderingen fysiek te organiseren. Ook de activiteiten van CIA (Coming-out, informatie en advies) op zaterdagmiddag zullen vanuit huis plaatsvinden. De uitzondering op deze regel is wanneer het noodzakelijk is voor de veiligheid van de betrokkenen. In deze situatie mag er samengekomen worden maar wordt de anderhalve meter strikt in acht genomen. Per ontmoetingsactiviteit zullen we kijken wat er door kan gaan. Deze sociale activiteiten zijn belangrijk voor de psychische gezondheid van mensen, maar zullen alleen doorgang vinden wanneer dit veilig en volgens de regels plaats kan vinden. Houd onze website en de agenda in de gaten welke ontmoetingsactiviteiten door gaan en welke niet. 

9 Oktober 2020 

coc midden gelderland heeft een nieuwe website

Created with Sketch.

-Vrijdag 9 oktober is onze nieuwe website online gegaan! We zijn ontzettend blij met het resultaat. Ook onze sociale media kanalen, waaronder Twitter, Instagram en Facebook, zijn vanaf vandaag nieuw leven ingeblazen. Een van de speerpunten van het bestuur van het COC is zichtbaarheid, en online zichtbaarheid is daar een belangrijk onderdeel van. Mocht je vragen hebben over de nieuwe website of suggesties hebben, neem dan contact met ons op! 

4 Oktober 2020 

Veilige ontmoetings-app voor LHBTI-jongerEN

Created with Sketch.

 Nederlandse LHBTI-jongeren kunnen als eerste ter wereld gebruik maken van een app om met elkaar te chatten. De app Jong&Out is alleen voor jongeren onder de 18 en heeft huisregels, zodat het een veilige plek is om te praten. Belangenorganisatie COC heeft de app ontwikkeld om jongeren steun te geven. 

Geschiedenis
Jong&Out is in 2007 opgestart door COC Nederland en een groep lesbische, homo, bi, transgender en intersekse (LHBTI)-jongeren tot en met achttien. De directe aanleiding was het feit dat dat jaar voor het eerst een 16-min boot meevoer tijdens de Amsterdamse Gay Pride. Sinds de start met de eerste Jong&Out groep in Amsterdam is het netwerk van meetings locaties gegroeid van een netwerk van tweeëntwintig meetinglocaties. Ook het aantal leden op de website groeit nog elk jaar. Jong&Out is een community van en voor jongeren en COC Nederland en lokale COC’s ondersteunen, begeleiden en helpen hen daarbij. De activiteiten worden door de vrijwillige jongeren zelf georganiseerd en hierbij zijn altijd  begeleiders aanwezig. 

vrijwilliger communicatie gezocht!

Hé jij daar! Jij met je vlotte babbel, gedreven instelling en creatieve brein! COC Midden-Gelderland is per direct op zoek naar een Medewerker Communicatie. Heb jij zin en tijd om ons te ondersteunen met het schrijven van nieuwsbrieven, het beheren van onze sociale kanalen en het bijhouden van het laatste nieuws op het gebied van LHBTI-gerelateerde zaken? Dan zoeken we jou!
Kijk bij de actuele vacatures voor meer informatie.  

archief

September 2020 

Veel belangstelling demonstratie tegen haatcampagne Polen

Created with Sketch.

Er was op maandagavond 7 september veel belangstelling voor de demonstratie tegen de anti-LHBTI haatcampagne in Polen. Zo’n honderdvijftig mensen met talloze regenboogvlaggen kwamen bijeen op het Amsterdamse Homomonument.

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug riep tijdens de betoging de Nederlandse regering, de EU en kerkgenootschappen op om in actie te komen tegen de schending van LHBTI-mensenrechten in Polen. “LHBTI-vrije zones bestaan niet, LHBTI’s zullen er altijd zijn, overal”, aldus Oosenbrug, refererend aan het hatelijke anti-LHBTI predicaat dat veel Poolse regio’s en gemeenten de laatste jaren gebruiken. “Haat-zones bestaan wel. En daar moet nú een einde aan komen.”

“Wij worden in campagnes gebruikt als haatobject”, vertelde de Pools-Nederlandse LHBTI-activist Szymon en mede-organisator van het protest op het Homomonument. “De situatie escaleert. Als ik in Polen ben, ben ik bang om gearresteerd te worden. De publieke ruimte is niet meer veilig. Vrienden van mij zijn al gearresteerd.” Szymon benadrukte hoezeer de solidariteit vanuit Nederland wordt gewaardeerd door Poolse LHBTI’s.

Wielie Elhorst, predikant voor de regenbooggemeenschap van de Protestantse Kerk Amsterdam en mede-organisator van het protest, sprak zich uit tegen de Poolse Rooms-Katholieke bisschoppenconferentie. De Poolse bisschoppen pleiten voor zogenaamde ‘genezingstherapie’ voor LHBTI’s. “Dit conservatisme heeft helemaal niets te maken met de mens naar Gods hart”, aldus Elhorst. Hij riep de Nederlandse bisschop De Korte op om van zich te laten horen.

Ook Henk Meulink, voorzitter Raad van Kerken Amsterdam, sprak zicht tijdens de demonstratie uit tegen de Poolse haatcampagne. Presentator en mede-organisator Hans Verhoeven onderstreepte dat de situatie in Polen als maar grimmiger wordt. Het leven van de Poolse regenbooggemeenschap wordt daardoor steeds minder dragelijk. 

Die als maar grimmiger haatcampagne tegen de Poolse regenbooggemeenschap was de aanleiding voor het protest op 7 september. Poolse gemeenten en regio’s roepen zichzelf uit tot ‘LHBTI-vrije zones’, de Poolse bisschoppenconferentie doet een oproep tot het zogenaamd ‘genezen’ van LHBTI’s en recent werden bijna vijftig onschuldige LHBTI-activisten gearresteerd.

Augustus 2020 

Onderzoek: het effect van de coronacrisis op LHBTI’s in Nederland

Created with Sketch.

We hebben helaas nog altijd te maken met de beperkende maatregelen vanwege de coronacrisis. Met name de lockdown, die startte in het voorjaar, heeft veel effect gehad op ons dagelijks leven. MOVISIE wil de effecten hiervan op LHBTI’s in Nederland peilen. Vul daarom nu deze korte vragenlijst in!

Met een peiling, bestaande uit een korte vragenlijst, hoopt Movisie in kaart te brengen welke effecten deze crisis heeft (gehad) op LHBTI’s in Nederland.

Als de effecten in kaart gebracht kunnen worden, kan Movisie concrete aanbevelingen doen aan gemeenten, lokale organisaties en sociaal professionals om in de toekomst beter voorbereid te zijn op dit soort situaties of om op dit moment nog actie te kunnen ondernemen.

contact

Heb je suggesties voor een nieuwsbericht of zou je graag iets met ons willen delen? Bijvoorbeeld over een leuke activiteit of een ontwikkeling in de regio?


Neem dan contact op met onze medewerker communicatie!