COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

Minister Blok brengt werkbezoek aan COC

Geplaatst op 25 juni 2020 door jwdebruin in Internationaal, Nieuws
Reacties uitgeschakeld voor Minister Blok brengt werkbezoek aan COC

Minister Blok van Buitenlandse Zaken bracht op woensdag 24 juni een werkbezoek aan COC Nederland. Hij sprak met LHBTI-activisten uit Azië, Afrika en Oost-Europa en met medewerkers van het COC over de gezamenlijke inzet om gelijkheid te bevorderen.

De minister gaf tijdens het bezoek aan dat hij het belangrijk vindt om stil te staan bij gelijke rechten voor LHBTI, juist ook in deze Pride-maand waarin diversiteit wereldwijd wordt gevierd. 

Na een welkom door COC-directeur a.i. Tamara Monzón vertelden de mensen van COC hoe ze zich dag in dag uit inzetten voor de mensenrechten van LHBTI-personen over de hele wereld, samen met LHBTI-activisten en organisaties in tal van landen én met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het COC ondersteunt het werk voor acceptatie en gelijke rechten van zo’n tweehonderd LHBTI-organisaties in 35 landen wereldwijd.

Via een videoverbinding had de minister een levendig gesprek met drie activisten van partnerorganisaties van het COC in Oost-Europa, Azië en Afrika. Zo sprak hij met de mensen van COC’s partnerorganisatie LEGABIBO uit Botswana die, mede dankzij steun van het COC, bereikte dat homoseksuele handelingen in dat land niet langer strafbaar zijn. Ook in tal van andere landen werden de laatste jaren, mede dankzij steun van COC en het ministerie van Buitenlandse Zaken, wetten en beleid aangepast waardoor LHBTI-mensenrechten beter gerespecteerd worden.

Het gesprek ging ook over de belangenbehartiging van het COC bij internationale organisaties als de VN en de OVSE. Samen met regionale LHBTI-organisaties en steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland en andere landen, bereikte het COC onder meer dat er een onafhankelijk onderzoek kwam naar de vervolging van homomannen in Tsjetsjenië en dat de VN een speciaal rapporteur aanstelden die landen op de vingers kan tikken over schending van LHBTI-mensenrechten.

COC-directeur a.i. Tamara Monzón bedankte de minister voor de steun van de Nederlandse regering voor de strijd voor LHBTI-mensenrechten wereldwijd.

‘Minister Blok tijdens het werkbezoek met medewerkers van het COC – Foto: Geert van Tol voor COC Nederland’