COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

Regenboogpluim voor Museum IJsselstein

Geplaatst op 18 januari 2019 door rene in Algemeen, Nieuws
Reacties uitgeschakeld voor Regenboogpluim voor Museum IJsselstein

COC Midden-Nederland heeft aan Museum IJsselstein de Regenboogpluim 2019 toegekend. Het museum krijgt deze prijs voor de manifestatie ‘Gendervrij bij MIJ’. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt op de verjaardag van COC Midden-Nederland aan een persoon of organisatie die zich recent op buitengewone wijze heeft ingezet voor LHBTI’s in de regio Midden-Nederland. 

In het museum werd de Regenboogpluim uitgereikt aan directeur Bert Murk van Museum IJsselstein door voorzitter Simon Timmerman van COC Midden-Nederland (resp. in het midden en links op de foto hierboven, met daarop rechts Peggy Adema, voormalig D66-raadslid in IJsselstein).

Het museum organiseerde afgelopen najaar de manifestatie ‘Gendervrij bij MIJ’. Tijdens de manifestatie werd er op diverse manieren aandacht gegeven aan het onderwerp seksuele en genderdiversiteit. Museum IJsselstein wilde hiermee een actieve rol spelen in het toewerken naar een meer inclusieve maatschappij. De manifestatie had een uitgebreid programma met onder andere een kunstwerk met videoprojecties van multidisciplinair kunstenaar Sven Signe den Hartogh in de 17de eeuwse Kasteeltoren, een expositie van textiel en sieraden van Franka van de Ven, diverse workshops en dialoogtafels.

“Museum IJsselstein heeft op bijzonder enthousiaste wijze aandacht besteed aan seksuele en genderdiversiteit met deze prachtige manifestatie ‘Gendervrij bij MIJ’. Het is ontzettend waardevol en ook stoer dat ze gekozen hebben voor dit onderwerp, want veel mensen vinden dit nog steeds wel een beetje spannend om het hierover te hebben”, aldus Timmerman. “Museum IJsselstein is hiermee een voorbeeld voor veel andere musea om dit thema bespreekbaar en zichtbaar te maken. Als de gemeente echt inclusief wil zijn is deze bijdrage van Museum IJsselstein ontzettend waardevol”.

Regenboogpluim

De Regenboogpluim wordt sinds 2017 uitgereikt op de verjaardag (18 januari) van COC Midden-Nederland aan een persoon of organisatie die zich recent op buitengewone wijze heeft ingezet voor LHBTI’s in de regio Midden-Nederland. De eerste Regenboogpluim ging in 2017 naar Yolande Gastelaars, gemeenteraadslid in Soest voor de politiek partij DSN. Zij ontving de onderscheiding voor het agenderen van het thema LHBTI in de gemeenteraad van Soest en haar strijd voor de ontwikkeling van gemeentelijk beleid. Vorig jaar ging werd de tweede Regenboogpluim toegekend aan Stichting Utrecht Canal Pride. De stichting organiseerde op 17 juni 2017 voor de allereerste keer de kleurrijke botenparade over Utrechtse grachten en dat was direct een gigantisch succes.

[Bron/Foto’s: COC Midden-Nederland]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?