COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

Solidair tegen discriminatie om huidskleur

Geplaatst op 2 juni 2020 door rene in Internationaal, Nieuws
Reacties uitgeschakeld voor Solidair tegen discriminatie om huidskleur

Het moet afgelopen zijn met racisme en discriminatie om huidskleur in Nederland en de wereld. COC Nederland staat solidair met slachtoffers en de vele mensen en organisaties die oproepen tot actie na de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapolis.

“De dood van George Floyd laat zien hoe afschuwelijk de gevolgen van discriminatie kunnen zijn”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het moet afgelopen zijn met discriminatie, of het is nou is wegens huidskleur, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslachtskenmerken of op welke grond dan ook. Het is de hoogste tijd voor een diverse en inclusieve samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn.”

Oosenbrug: “We staan solidair met onze vrienden die dag in dag uit te maken krijgen met discriminatie om hun huidskleur. En zeker ook met hen die te maken krijgen met een stapeling van discriminatievormen, bijvoorbeeld omdat ze zwart en queer of transgender van kleur zijn.”

Het COC drong de afgelopen jaren regelmatig bij de regering aan op steviger maatregelen tegen discriminatie, mede namens organisaties van o.a. Turkse-, Marokkaanse- en Joodse Nederlanders. Samen pleiten de organisaties onder meer voor hogere straffen op discriminatie, gespecialiseerde discriminatierechercheurs bij de politie en meer en betere aandacht voor het tegengaan van discriminatie op school.

Politie en antidiscriminatiebureaus rapporteerden in het afgelopen jaar 4.078 aangiften en meldingen van discriminatie wegens herkomst (waaronder huidskleur), 2.072 wegens seksuele oriëntatie en genderidentiteit, 846 wegens antisemitisme en 504 wegens godsdienst. Bekend is dat lang niet alle gevallen van discriminatie gemeld worden; het gaat hier dus waarschijnlijk om het topje van een ijsberg.

[Bron: COC NL – Illustratie: NCLR]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?