COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

SALTO – ‘Pride is Protest’ met Astrid Oosenbrug

SALTO – Registratie van ‘Pride is Protest’ in het Amstedamse Concertgebouw. Met COC-voorzitter Astrid Oosenbrug – die de politiek oproept tot actie tegen discriminerend geweld – en tal van andere sprekers.

Klik HIER voor de reportage – onze voorzitter vanaf 1u42.

Pride-herinneringen van COC-medewerkers

SALTO – Jan-Willem de Bruin en Philip Tijsma van COC Nederland halen op PRIDE TV herinneringen op aan eerdere Canal Parades

Klik HIER voor de Pride TV-uitzending – vanaf 29:00 min

‘Maak aanpak geweld tot speerpunt voor verkiezingen’

Maak van de aanpak van discriminerend geweld een speerpunt voor de Kamerverkiezingen in maart. Die oproep aan politieke partijen doet COC Nederland op de ochtend van Pride Amsterdam, met een open brief in het Algemeen Dagblad.

“Het geweld moet stoppen”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Of het nu is om je seksuele oriëntatie, genderidenteit, geslachtskenmerken, huidskleur, geloof of op welke grond dan ook. Ik wil een land waar iedereen veilig zichzelf kan zijn. Het is tijd dat het kabinet in actie komt.”

Het COC wil dat er op school meer en betere aandacht voor acceptatie komt. Dat zouden politieke partijen moeten opnemen in hun verkiezingsprogramma’s. Ook pleit de belangenorganisatie voor speciale rechercheurs die discriminatiezaken tot op de bodem uitzoeken, voor hogere straffen bij discriminerend geweld, en voor het strafbaar stellen van transgender- en intersekse discriminatie.

In een brief aan politieke partijen doet het COC nog veel meer voorstellen om LHBTI-acceptatie te bevorderen.

Het COC wijst op de vele recente geweldsincidenten tegen LHBTI’s. Twee mannen in Amsterdam Oost werden de afgelopen tijd tot drie keer toe aangevallen omdat ze hand in hand liepen. Trans vrouwen werden belaagd in de Rotterdamse en de Amsterdamse metro. LHBTI’s werden verwond met een glasscherf, van hun fiets getrapt en bewusteloos geslagen.

In totaal krijgen zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Daarvan doen er jaarlijks ruim 2 duizend aangifte. Er worden minder dan tien daders per jaar voor LHBTI-discriminatie veroordeeld.

Oorspronkelijk zou op zaterdag 1 augustus in het kader van Pride een grote demonstratie tegen geweld plaatsvinden op het Amsterdamse Museumplein. COC, TNN, NNID en Trans United Nederland zouden daar samen aan deelnemen. De demonstratie werd afgezegd vanwege de risico’s op verspreiding van het coronavirus. Wel is er een online programma waarin onder meer COC-voorzitter Oosenbrug, TNN-voorzitter Berghouwer en Annelies Tukker van NNID spreken.

[Bron/Illustratie: COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Opinieartikel: ‘Kabinet, kom in actie tegen geweld!’

De stroom van geweld tegen LHBTI’s moet stoppen, schrijven Astrid Oosenbrug en Philip Tijsma van het COC vandaag in het Algemeen Dagblad. Het kabinet moet in actie komen en politieke partijen moeten er een speerpunt van maken bij de komende verkiezingen. Hieronder het complete artikel.

KABINET, KOM IN ACTIE TEGEN GEWELD!

Vandaag is het Pride in Amsterdam. En hoewel er wegens het coronavirus geen parade over de grachten vaart en ook de demonstratie op het Museumplein niet door gaat, blijft de boodschap dezelfde: in Nederland moet je kunnen zijn wie je bent, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidenteit, genderexpressie of geslachtskenmerken zijn.

Dat was niet wat Fabio en Daniel op eerste paasdag meemaakten in Amsterdam Oost. Toen ze hand-in-hand naar de supermarkt liepen, werden ze uitgescholden en bespuugd. Het schokkende filmpje dat Fabio van de gebeurtenis maakte, haalde het nieuws. Je voelt als kijker hoe bedreigend het is om in je eigen buurt te worden aangevallen om wie je liefhebt. En of het nog niet genoeg was, werd het koppel een paar weken later opnieuw aangevallen.

Het is de afgelopen tijd bijna wekelijks raak. Zowel in Rotterdam als Amsterdam worden transgender vrouwen belaagd in de metro. Op diverse plaatsen in Nederland worden mensen om hun identiteit verwond met een glasscherf, van hun fiets getrapt en bewusteloos geslagen. Deze week nog werd een regenboogvlag bekogeld met eieren.

In totaal krijgen zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn, zo blijkt uit cijfers van Justitie. Daarvan doen jaarlijks tweeduizend mensen melding of aangifte. En toch worden er minder dan tien daders voor LHBTI-discriminatie veroordeeld, meestal tot lage taakstraffen van gemiddeld 40 uur. Uit angst voor geweld past meer dan de helft van de LHBTI’s hun gedrag aan, bijvoorbeeld door maar niet meer hand-in-hand te lopen.

Dat moet stoppen. Daarom roepen wij politieke partijen vandaag per brief op: maak voor de Kamerverkiezingen van maart 2021 een speerpunt van de aanpak van discriminerend geweld! Zet het in de verkiezingsprogramma’s die jullie op dit moment schrijven.

Er moet een einde komen aan discriminerend geweld. Of het nu gaat om geweld wegens je seksuele oriëntatie, genderidenteit, geslachtskenmerken, huidskleur, beperking, geloof of op welke grond dan ook. Het is tijd dat het kabinet in actie komt.

We willen dat minister Slob (Onderwijs) zorgt voor meer een betere aandacht voor acceptatie op school, want voorkomen is beter dan genezen. We willen dat minister Grapperhaus (Veiligheid) hogere wettelijke straffen stelt op discriminerend geweld. Er moeten gespecialiseerde rechercheurs komen die discriminatiezaken tot op de bodem uitzoeken.

Discriminatie van transgender- en intersekse personen moet strafbaar worden. Schelden met woorden als ‘manwijf’, ‘kankerhomo’ of ‘vieze pot’ hoort te gelden als bewijs voor discriminatie en voor strafverhoging. Nu doen veel rechters en officieren van justitie dat nog af als ‘dagelijks taalgebruik’. Politieacademies moeten verplicht aandacht besteden aan de aanpak van discriminatie.

En moet nog veel meer gebeuren. Dus politiek, zet de schouders er onder! Zodat trans vrouwen zich weer veilig voelen in de metro. Zodat Fabio en Daniel veilig hand-in-hand over straat kunnen. Zodat iedereen in Nederland kan zijn wie die is, zonder angst voor geweld.

Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland
Philip Tijsma, voorzitter COC’s Landelijke Werkgroep Politiek

EenVandaag Opiniepanel over LHBTI+-acceptatie

EenVandaag presenteert t.g.v. Pride de resultaten van een peiling van het Opiniepanel over LHBTI+-acceptatie. Met o.a. commentaar van onze voorzitter Astrid Oosenbrug.

EenVandaag – Opiniepanel LHBTI+-acceptatie – klik HIER – start na 5 minuten.

Demonstratie op Museumplein gaat niet door

De demonstratie tegen geweld, die op zaterdag 1 augustus zou plaatsvinden op het Amsterdamse Museumplein, gaat niet door. Dat maakte Pride Amsterdam donderdagavond bekend.

COC, TNN, NNID en Trans United Nederland zouden gezamenlijk deelnemen aan de demonstratie.

De verwachtte drukte en de risico’s van verspreiding  van het coronavirus zijn voor Pride reden om het evenement af te gelasten. De boodschap van de organisatie: blijf thuis voor de buis! De geplande speeches en optredens worden zaterdag vanaf 12 uur live uitgezonden via Pride TV. Ook COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en TNN-voorzitter Brand Berghouwer spreken. De speeches zijn met tolken gebarentaal.

Wij vinden het ontzettend jammer dat na de grachtenparade nu ook de demonstratie niet doorgaat, want zichtbaarheid is enorm belangrijk voor onze gemeenschap. We hebben ook begrip voor het besluit, want we willen dat iedereen gezond blijft.

Hoe dan ook laten we van ons horen. STOP HET GEWELD! Dat blijft onze oproep vandaag, morgen en zo lang als het nodig is. We roepen de regering op om nu eindelijk actie te ondernemen tegen anti-LHBTI geweld.

We bedanken iedereen die naar het Museumplein wilde komen en zien jullie graag bij een volgende demonstratie!

Limburg Pride Show – Live via COC Limburg

De eerste Limburgse Pride zal op zaterdag 1 augustus tijdens een acht uur durende livestream georganiseerd worden vanuit de ECI-cultuurfabriek in Roermond. Het is de eerste editie van de Limburgse Pride die COC Limburg en Stichting Pink Events organiseren.

Aandacht vragen voor het LHBTI-onderwerp blijft nodig. Nog altijd kunnen Limburgse LHBTI’s niet overal zichzelf zijn. Zo weigerden een aantal gemeenten in Limburg om in 2019 tijdens Coming Out Dag de Regenboogvlag op te hangen. Daarnaast werd in 2019 een LHBTI-onvriendelijke verklaring getekend door zo’n 250 orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en prominenten. Ook werd er vorig jaar een transgenderkoppel uit Heerlen lastiggevallen en belaagd door hangjongeren, waardoor zij in Heerlen naar een andere woning moesten vertrekken.

Met de Limburg Pride Show is het doel om de acceptatie van LHBT’s op een ludieke manier te stimuleren en wil de organisatie uitdragen dat iedereen in Limburg zichzelf kan zijn. De locatie is bewust gekozen omdat de eerste editie van de Limburg Pride refereert naar de stad waar in 1979 ooit de eerste grote homodemonstratie van Nederland werd gehouden.

Het idee: van moeilijke tijden, uitdagende tijden maken

Het idee ontstond naar aanleiding van de livestreams die in Café Rosé Maastricht georganiseerd werden. Wereldwijd werden sociale bijeenkomsten en grote evenementen afgelast, waaronder ook de Prides. Verschillende organisaties creëerden digitale omgevingen waar LHBTI’s bij elkaar konden komen. Sommige organisaties en bekende personen gingen livestreamen om toch in contact te blijven met gelijkgestemden.

In Café Rosé Maastricht werden, onder leiding van de Limburgse dragqueen D. Licious, LHBTI’s en COC-vrijwilligers aan tafel gezet om hun verhaal te vertellen. Dit leidde tot positieve reacties waarnaar een kernteam met het idee kwam om een online Limburg Pride te organiseren. Het organiseren van een online evenement is niet nieuw voor COC Limburg. Zo werd vorig jaar de 25e editie van het COC Songfestival in Weert 3 uur lang uitgezonden via internet.

De Show: opstapje naar fysieke Limburg Pride

Zaterdag 1 augustus van 16:00 tot 0:00 zal de Limburg Pride Show omgevormd worden tot een talkshow waarin bekende Limburgers en doorsnee LHBTI’s een moment krijgen om hun verhaal te doen. De verhalen worden afgewisseld met live acts van Limburgse artiesten en livestream beelden van de razende reporter.

Deze “marathon-stream” is niet alleen gekozen om het Pride-gevoel naar boven te halen, maar ook om aandacht te vragen voor het project. Met de Limburg Pride Show wil de organisatie geld ophalen voor het project Limburg Pride 2021. De bedoeling is om de Limburg Pride een boost te geven om volgend jaar een fysieke Pride te kunnen organiseren die ieder jaar in een andere Limburgse stad zal terugkeren.

De Limburg Pride Show is te zien via de website LimburgPride.nl.

[Bron/Illustratie: COC Limburg, Limburg Pride]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

‘Liever een X op een grafsteen.’

Zaterdag demonstreren we op het Amsterdamse Museumplein tegen geweld. Vandaag het verhaal van Nanoah, die op internet een berg narigheid over zich heen kreeg toen hen een X in het paspoort kreeg.

“Je bent gewoon een aandachtsho*er”, “Misschien kan hij beter gestenigd worden”, “Wtf man zelfs dieren hebben meer trots dan deze HET hier”, “Je moet haar laten inslapen…”, “Ik zie liever een X op zijn grafsteen”.

Juli 2019, het leek alsof de hele wereld mij kapot wilde maken. Met woorden, gelukkig dat dan weer wel. Want van de bedreigingen kwam natuurlijk niks en op straat werd ik niet lastiggevallen maar social media stond er vol mee: haat en afschuw. Gericht op mij. 

Ik kreeg berichten van mensen die ik niet kende, nog nooit gezien had en het bestaan niet van wist. Mensen die mij uitmaakten voor de vreselijkste dingen. Geen een van hen had blijkbaar door dat ze het hadden over een medemens. Iemand net als zij, van vlees, bloed en gevoel. 

Het bleef helaas niet bij vijf reacties. Je kunt rustig uitgaan van een paar duizend. Met woorden waarvoor ik thuis misschien wel drie keer 5 cent in de scheldpot moest stoppen, want als er een ranglijst was met “welke woorden doen het meeste pijn?”, dan stonden deze woorden in de top 10.  

Dagen, misschien wel weken bleef het doorgaan. Al voelde het al snel als een eeuwigheid. Tuurlijk zeg je: “Het doet me niks, ik laat het van me afglijden”, maar als mens-zijnde is het niet meer dan normaal dat het je raakt. Je voelt je persoonlijk aangevallen, en dat wordt je ook. Woorden doen pijn, en dat mag best gezegd worden.

Online discriminatie, online geweld, wordt onderschat. Je mag blij zijn dat je niet in elkaar getimmerd wordt op straat. En dat is ook zo. Maar mentaal kun je er heel erg aan onder doorgaan, als je begint te geloven in de woorden die je ineens heel vaak voorbij ziet komen. Je moet sterk in je schoenen staan- wat zeg ik, je moet bakstenen in je schoenen stoppen om niet om te vallen. Om niet toe te geven. Om niet op te geven. 

De reacties werden trouwens geplaatst onder berichten die gingen over het heugelijke nieuws dat ik een X op mijn documenten zou krijgen in plaats van een M of een V. Het was dus nieuws waar eigenlijk niemand last van zou krijgen, al zou je denken dat zíj persoonlijk aangevallen werden erdoor, kijkend naar de negatieve lading op hun reacties. 

Juli 2019 is een mentale worsteling geweest, omdat je jezelf moet blijven overtuigen dat jij bestaat en dat je valide bent. Geloof me, het is bizar als ineens heel Nederland jouw bestaan ontkent. Geloven in andermans leugens sluipt erin, en daarvoor waken, maakt je moe. Ik ben dan ook moe. Want bij alles wat ik doe, verwacht ik weer een hele lading sh*t over me heen. Alleen maar omdat ik besta, en mijn mond opentrek. Waar ik overigens niemand pijn mee doe.

Ik moet eerlijk zeggen: ik heb geen aangifte gedaan tegen al die woorden van vorig jaar. Ik heb daar spijt van. Ik wil dat iedereen weet hoeveel online geweld er wel niet plaatsvindt en het moet een keer ophouden. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen.

Heb je zelf geweld meegemaakt? Meld het bij de politie (bijvoorbeeld bij Roze in Blauw) of een antidiscriminatiebureau.

AXE ondersteunt COC’s jongerencommunity met donatie

AXE presenteert deze week hun Pride-campagne en doneert aan de jongerencommunity van het COC.

De producent van deodorant en andere verzorgingsproducten lanceert een Pride campagne in het thema Love is Love, met een speciale Pride Bodyspray & Showergel voor iedereen ‘AXE Unite’.

De campagne bestaat uit Out of Home uitingen in Amsterdam, een social laag, een Snapchat AR Love is Love Rainbow Lens en een contentserie in samenwerking met VICE. Ook steunt AXE COC’s Jong&Out met een royale donatie. Jong&Out is COC’s online en offline community voor LHBTI-jongeren tot en met 18 jaar oud.

Met de donatie van AXE kan het COC tal van Jong&Out groepen een jaar lang steunen bij hun activiteiten. Het COC is blij met de donatie. Dankzij deze bijdrage kunnen nog meer jonge LHBTI’s elkaar in een veilige omgeving leren kennen.

Op dit momenten vinden er op 22 plekken in het hele land regelmatig Jong&Out meetings plaats. Sinds begin dit jaar is er een Jong&Out App te downloaden in de App Store en de Google Play Store.

[Bron/Illustratie: AXE]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

HEMA start met extra bijzonder geboorteverlof

HEMA start per 1 augustus met bijzonder geboorteverlof voor alle HEMA-werknemers, die een kindje in het gezin verwelkomen dankzij bijvoorbeeld een draagmoeder of adoptie. Hoe je gezin er ook uitziet, ieder nieuwgeboren kind heeft recht op dezelfde hechtingsduur.

“Heel goed dat de HEMA oog heeft voor de grote diversiteit van gezinnen in Nederland”, aldus COC voorzitter Astrid Oosenbrug. “Gezinnen verschillen in omvang, manier van tot stand komen, seksuele oriëntatie, genderidentiteit en op nog veel meer manieren. Maar waar het om gaat, is de liefdevolle band tussen ouder en kind. Mooi dat HEMA dat erkent met deze regeling, en ik hoop dat veel bedrijven dit voorbeeld zullen volgen.”

Het bijzonder geboorteverlof houdt in dat stellen die een baby opnemen in hun gezin vier extra verlofweken krijgen bovenop het bestaande (adoptie)verlof, wat standaard zes weken bedraagt. Dit geldt ook voor ouders die adoptie wettelijk nog niet hebben kunnen regelen in het geval van draagmoederschap, maar wel de intentie hebben om dit te doen en voor meeroudergezinnen.

Het doel van deze nieuwe regeling is dat alle nieuwgeboren kinderen dezelfde hechtingsduur krijgen, ongeacht de wijze waarop zij onderdeel van een gezin zijn geworden. Door deze nieuwe regeling in te voeren wordt het minimale verlof van 10 weken na de geboorte, voor alle gezinnen gelijkgetrokken. Zo wil HEMA ervoor zorgen dat kinderen die in een gezin worden geboren, waar de moeder die bevalt geen onderdeel van is, even lang de tijd hebben om te hechten aan de ouders.

“Precies een jaar geleden organiseerden wij het HEMA-kraamfeest om alle gezinsvormen en de liefde tussen ouders en kind te vieren. We kwamen er tijdens de voorbereidingen achter dat er wat betreft verlof voor dergelijke gezinnen waar de juridische situatie (nog) niet zo is als de feitelijke situatie, niets passends is geregeld. Daarom zijn wij in het afgelopen jaar druk bezig geweest om dit beleid binnen HEMA aan te passen en gelijk te trekken voor iedereen. Daar is nu het bijzonder geboorteverlof uit voortgekomen. We zijn ongelofelijk blij dat dit gelukt is en tegelijkertijd vinden we dat dit al veel langer de standaard had moeten zijn. Wij willen al onze medewerkers een gelijk verlofbeleid kunnen bieden, want HEMA is voor iedereen”, aldus Nadine Beister, HR-directeur.

Geboorteverlof

Ouders die een kind adopteren, bijvoorbeeld in het geval van draagmoederschap, hebben in Nederland recht op zes weken adoptieverlof. Wanneer een kind wordt geboren in een gezin waarbij de bevallende moeder onderdeel blijft van dit gezin, is het bevallingsverlof minimaal tien weken na de geboorte. Wanneer het gezin bestaat uit twee mannen, waarvan één de biologische vader is, heeft het gezin recht op geboorteverlof van een volle werkweek en aanvullend geboorteverlof van vijf werkweken tegen gedeeltelijke doorbetaling van het loon.

HEMA heeft daarom het verlof voor gezinnen waarbij de bevallende moeder geen onderdeel is van het gezin, verlengd met vier extra verlofweken, met behoud van loon. Op basis van maatwerk kan dit recht ook aan meeroudergezinnen worden toegekend. Hiermee wil HEMA de ongelijkheid in verlofrechten binnen verschillende gezinssamenstellingen die op dit moment in Nederland heerst rechttrekken voor haar eigen medewerkers, zodat ieder kind dezelfde hechtingsduur heeft en zo een goede start kan maken in het leven.

“We waren afgelopen jaar natuurlijk al blij dat HEMA dit onderwerp op de kaart wilde zetten. Het daadwerkelijk invoeren van het bijzonder geboorteverlof is ontzettend bijzonder en weer een nieuwe stap om de ongelijkheid voor roze gezinnen recht te trekken. Wij hopen dat dit een precedent zal zetten voor andere bedrijven in Nederland”, aldus Sara Coster van de stichting Meer dan Gewenst.

[Bron/Illustraties: HEMA]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?