COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

Twee jaar cel voor vierde dader anti-LHBTI-geweld Amsterdam-Damrak

Een 27-jarige man is veroordeeld tot 2 jaar celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor zijn betrokkenheid bij de ernstige mishandeling van twee homoseksuele mannen juni vorig jaar op het Damrak in Amsterdam. De man is schuldig aan poging tot doodslag en zware mishandeling. De openbare aanklager had drie jaar celstraf geëist. Eerder kregen zijn drie mededaders al straffen opgelegd tot 40 maanden cel.

Bedreiging uit het niets

In de nacht van 17 op 18 juni 2017 liepen de twee slachtoffers met twee vrienden na een uitgaansavond richting het Centraal Station. Een van de vrienden was gekleed als dragqueen. In de omgeving van de Reguliersdwarsstraat werd het viertal zonder aanleiding uitgescholden door een medeverdachte van de nu veroordeelde man. Hij riep onder meer dat hij homo’s wilde doodmaken. Hierna verloren ze elkaar tijdelijk uit het oog.

Schop tegen het hoofd

Op het Damrak werden de slachtoffers door de vier daders aangevallen. Beide slachtoffers werden daarbij meerdere malen geslagen en tegen hun hoofd en gezicht getrapt. Dat ging ook nog door toen de slachtoffers eenmaal op de grond lagen. Een van de mannen verloor kort het bewustzijn. De nu veroordeelde man heeft – terwijl een van de slachtoffers al op de grond lag – een aanloop genomen, een sprong gemaakt en geprobeerd met zijn voet hard tegen het hoofd van het slachtoffer te trappen. Dat hij het hoofd niet vol heeft geraakt, is slechts een kwestie van geluk. De rechtbank oordeelt dat de man met de trap de bedoeling had om zijn slachtoffer te doden.

Seksuele oriëntatie buiten beschouwing

Anders dan bij twee van de drie mededaders oordeelt de rechtbank dat in het geval van deze verdachte niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld dat hij ten tijde van de vechtpartij wist dat de seksuele oriëntatie van de slachtoffers aanleiding was voor het geweld. Daarom laat de rechtbank bij de straftoemeting de relatie tussen het geweld en de seksuele oriëntatie van de slachtoffers buiten beschouwing. Wel laat de rechtbank meewegen dat de verdachte zich lange tijd verborgen heeft gehouden terwijl hij wist dat hij door de politie werd gezocht.

[Bron: Rechtspraak.nl – Foto Rechtbank Amsterdam: CC-Shirley de Jong]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

COC wint met powervrouwenboot

Het COC won op zaterdag 4 augustus bij Pride Amsterdam de prijs voor de beste invulling van het thema ‘Heroes’ met een boot over powervrouwen. Onder het motto Who run the world? zette het COC op de boot vrouwelijke helden uit de emancipatiestrijd in de schijnwerpers.

De prijs voor beste boodschap werd gewonnen door de boot met regenbooggezinnen van Meer dan Gewenst. Het COC voerde tijdens de Pride samen met Meer dan Gewenst actie voor goede wetgeving voor regenbooggezinnen. Met de boot vol regenbooggezinnen voorin de Canal Parade, een luchtvloot boven de grachten, banieren op de bruggen en een open brief aan het kabinet in de Volkskrant, riepen de belangenorganisaties de regering op om niet langer te treuzelen met goede wetgeving.

Amnesty International won de prijs voor best vormgegeven boot, en de Iraanse boot won de publieksprijs.

Op de COC-boot waren helden te zien als Bet van Beeren, Marsha P. Johnson, Rosie the Riveter, Madonna, een FEMEN-IST en een Pussy Riot-eer.

Volgens het COC is het tijd voor nog meer zichtbaarheid van lesbische, biseksuele, transgender en intersekse vrouwen en ieder ander die zich vrouw voelt. Daarmee onderstreept het COC de belangrijke rol van vrouwen in onze gemeenschap. Prides en andere LHBTI-evenementen worden nu soms meer geassocieerd met homoseksuele mannen.

De COC boot kwam onder de brug vandaan op de tonen van Run the world (Girls) van Beyoncé, nog zo’n toonbeeld van kracht en onafhankelijkheid. In een strakke choreografie toonden de zes vrouwelijke helden hun kracht en spierballen. Marsha P. Johnson was de regenboogvlaggendrager. Na apotheose van paarse confetti ging de boot los op nummers als Girls just wanna have fun van Cindy Lauper, I love it van Icona Pop en Express Yourself van Madonna. Vanzelfsprekend voer ook COC-voorvrouw Tanja Ineke mee op de COC-boot.

De kleur van de COC-boot was paars, kleur van het feminisme en een verwijzing naar de kleur uit de regenboogvlag die staat voor kracht en karakter. Ook een knipoog naar Paarse September, de radicale lesbische actiegroep uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Het COC bedankt Trippin Angels en Stichting Ondersteboven voor lesbische, biseksuele, transgender en intersekse zichtbaarheid voor de samenwerking bij de totstandkoming van de boot.

[Bron: COC NL]

Foto’s:

  • Tom Knoflook (bovenaan)
  • Jean-Louis Barning (midden)

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

NOS Journaal – Actie Meerouderschapsregeling

COC en Meer dan Gewenst voerden actie voor een goede meerouderschapsregeling tijdens de Pride Amsterdam Canal Parade. NOS Journaal doet daarvan verslag.

Klik op NOS JOURNAAL om het item – onmiddellijk na de opening – te bekijken.

 

Met film ‘Believer’ levert EO bijdrage aan kerkelijk gesprek over LHBTI’s

Zaterdag 4 augustus zendt de Evangelische Omroep de film Believer uit. Met de keuze voor deze film sluit de EO aan bij de verklaring van Nederlandse kerken uit 2011, waarin het geweld tegen homoseksuelen scherp veroordeeld wordt en veiligheid voor homoseksuelen, ook in kerken, centraal staat.

In deze kerkelijke verklaring stond te lezen: “We denken niet in alle opzichten gelijk over homoseksualiteit, maar we zijn één in het geloof dat de mens geschapen is naar het beeld van God en kostbaar is in Zijn ogen. Daarom moeten mensen waardig met elkaar omgaan en is geweld tegen homoseksuelen, in welk opzicht dan ook, uit den boze.” Deze verklaring werd op 17 mei 2011 t.g.v. IDAHOT – Internationale Dag tegen Homo-/Bi-/Transfobie – gepubliceerd.

“Het is eigenlijk te verschrikkelijk voor woorden als jongeren zich onveilig voelen in hun kerk, zeker als je weet wat de gevolgen zijn”, zegt EO-directeur Arjan Lock. “Bij ons allemaal ligt een verantwoordelijkheid om dit te veranderen. Met de film Believer wil de EO een bijdrage leveren aan het gesprek hierover. Niet alleen in kerken, maar ook in moskeeën of andere religieuze gemeenschappen.”

LoveLoud

In de film Believer – die eerder dit jaar in première ging op de Amerikaanse zender HBO – zien we hoofdrolspeler Dan Reynolds, die zich zorgen maakt over het hoge aantal suïcidegevallen onder jonge LHBTI’s met een religieuze achtergrond. Dit moet veranderen, vindt hij. Dan Reynolds is zanger van Imagine Dragons en lid van de Mormoonse kerk. Reynolds is bezorgd over de manier waarop zijn kerk met homo/biseksualiteit omgaat en besluit dat het tijd is voor verandering. Hij vraagt Tyler Glenn, de leadzanger van Neon Trees, om met samen te werken. Tyler Glenn was lid van de Mormonen en is zelf homo. De twee mannen willen met muziek en gesproken woord de dialoog openen tussen de kerk en de leden van de LHBTI-gemeenschap. Om dit bereiken, starten zij vorig jaar het festival LoveLoud in Salt Lake City.

Filmmaker Don Argott volgt hen en laat zien hoe het festival ondanks de minimale middelen tot stand komt. Een concert van Imagine Dragons is meestal meteen uitverkocht. Nu heeft het meer voeten in de aarde voor de kaartverkoop van LoveLoud een vlucht neemt.

Eye-opener

EO-programmamaker Tom Mikkers – zelf openlijk homoseksueel – heeft Believer al gezien: “Het is een prachtige film die mij hoop geeft. Want het gaat over mensen die LoveLoud als motto hebben en echt iets voor anderen willen betekenen. Dichter bij dat ene gebod om elkaar lief te hebben, kun je bijna niet komen. Deze film herinnert mij eraan dat kinderen en jongeren altijd meeluisteren als volwassenen elkaar voor rotte vis uitmaken. En minderjarigen laten zich door woorden van volwassenen leiden. Gelukkig ook in positieve zin. Als er één volwassene is die een homoseksuele jongere echt steunt, vermindert de kans dat deze jongere zelfmoord pleegt met dertig procent. Ik hoop dat deze film voor mensen in kerken een eye-opener is. Dat ze zich realiseren dat een hard oordeel over homoseksualiteit kwetsbare jongeren tot wanhoop drijft, met zelfmoord als uiterste consequentie.”

LoveLoud II

Inmiddels werd op 28 juli jl. LoveLoud 2 in Salt Lake City gehouden. In tegenstelling tot het eerste festival nu echter zonder steun en instemming van de Mormoonse Kerk, maar dit keer wel van de regering van Utah. Tijdens het festival maakte plv. gouverneur Spencer Cox in een formele verklaring bekent dat 28 juli was uitgeroepen tot ‘LoveLoud Day in Utah’.

Andere sprekers waren o.a. Tim Cook, CEO van Apple, en Olympisch skiër Gus Kenworthy. Dan Reynolds maakte bekend dat het festival zijn doel bereikt had: meer dan €1 miljoen inzamelen voor LHBTI-organisaties, waaronder Encircle, de Tegan and Sara Foundation en het Trevor Project.

Believer, zaterdag 4 augustus, 22.45 uur, NPO 3

[Bron: EO, Salt Lake Tribune, LoveLoud]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Open brief in Volkskrant: Regel meerouderschap nu!

Treuzel niet langer met wettelijke bescherming voor meeroudergezinnen. Die oproep doen COC en Meer dan Gewenst op de ochtend van Pride Amsterdam in de Volkskrant in een open brief aan het kabinet. Hieronder de integrale tekst van de brief.

Meeroudergezinnen verdienen dezelfde wettelijke bescherming als elk ander gezin

Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin. Bijvoorbeeld bij een lesbisch paar en een homopaar die bewust kiezen om vanaf de geboorte samen een kind op te voeden. Informatiebijeenkomsten van belangenorganisatie Meer dan Gewenst over deze vorm van ouderschap trokken in 2009 zo’n honderd bezoekers, nu zijn er ruim zeven keer zo veel.

Deze ouders willen de zaken voor hun kinderen net zo goed regelen als andere gezinnen. De wet maakt dat onmogelijk: een kind mag in Nederland niet meer dan twee ouders hebben. Dat leidt tot tal van problemen voor de kinderen en hun ouders.

Neem nou het gezin van Kim en haar vrouw Lisa, Bart en zijn man Geer. Samen voeden ze twee dochters op. De jongste kreeg onlangs een dubbele oorontsteking en had acuut antibiotica nodig. Kim ging naar de apotheek, die in het patiëntendossier wilde checken of het meisje allergisch is voor antibiotica. Dat kon niet omdat Kim daar als ‘niet-officiële ouder’ geen toestemming voor mag geven. Zo ontstond een gevaarlijke situatie.

Meeroudergezinnen lopen dagelijks tegen dit soort problemen aan. Bij ouderavonden op school zijn derde en vierde ouders officieel niet welkom. Op vakantie kan het gezin bij de douane worden tegengehouden op verdenking van kinderontvoering. Als niet-officiële ouder een spaarrekening voor je kind open? Onmogelijk! Als kind moet je fors meer belasting betalen over een studiebijdrage of erfenis van je derde of vierde ouder. Mochten je officiële ouders onverhoopt overlijden, dan is het maar de vraag of je als kind bij je derde en vierde ouder mag blijven wonen.

En het meest pijnlijk is het gebrek aan erkenning. Want hoe leg je je kind uit dat de papa of mama die een leven lang voor je zorgt, volgens de wet niet meer is dan een wildvreemde?

Daarom dringen COC en Meer dan Gewenst al acht jaar op wettelijke bescherming voor meeroudergezinnen. Twee jaar geleden adviseerde ook de Staatscommissie Herijking ouderschap om meerouderschap en -gezag goed te regelen, net als bijvoorbeeld draagouderschap en lesbisch ouderschap. Het is in het belang van kinderen dat de wet de feitelijke situatie waarin ze opgroeien goed beschermt, aldus de Commissie. Vorig jaar beloofden acht politieke partijen – waaronder coalitiefracties VVD en D66 – in COC’s Regenboog Stembusakkoord om meerouderschap snel te regelen.

En toch is er nog altijd geen wet. Of die wet er überhaupt komt, beslist het kabinet pas over een jaar, zo liet minister Dekker (Rechtsbescherming) onlangs weten. Het regeerakkoord is op dit punt onduidelijk.

Een kleine honderd kinderen en ouders uit meeroudergezinnen varen vandaag mee op de Meer dan Gewenst-boot bij Pride Amsterdam. Zij verdienen dezelfde wettelijke bescherming als elk ander gezin. Daarom is onze oproep aan het kabinet: treuzel niet langer en regel meerouderschap nu!

Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland), Luc Nibbeling (voorzitter Meer dan Gewenst), Philip Tijsma (voorzitter COC’s Landelijke Werkgroep Politiek)

 

 

 

 

 

Grote actie voor ouderschapswet tijdens Pride Amsterdam

COC Nederland en Meer dan Gewenst voeren tijdens Canal Parade actie voor een goede ouderschapswet voor regenbooggezinnen. Met een boot vol regenbooggezinnen voorin de parade, een luchtvloot boven de grachten, banieren op de bruggen en een open brief aan het kabinet in de Volkskrant, roepen de belangenorganisaties de regering op om niet langer te treuzelen.

“Regenbooggezinnen wachten al veel te lang op een goede ouderschapswet. We willen dat het kabinet nog dit jaar met zo’n wet komt”, aldus de belangenorganisaties.

COC en Meer dan Gewenst pleiten al acht jaar voor goede wetgeving om regenbooggezinnen te beschermen. De Staatscommissie Herijking ouderschap sloot zich daar twee jaar geleden bij aan en acht lijsttrekkers beloofden vorig jaar in COC’s Regenboog Stembusakkoord om dit snel te regelen.

Onder het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is de wetgeving in een impasse beland. Volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) beslist de regering pas volgend jaar of er überhaupt nog een wet komt.

Steeds meer kinderen groeien op in een regenbooggezin. Bijvoorbeeld bij een lesbisch paar en een homopaar die bewust vanaf de geboorte samen een kind opvoeden. Het aantal bezoekers aan informatiebijeenkomsten van Meer dan Gewenst over deze vormen van ouderschap verzevenvoudigde, van 100 in 2009 naar 700 nu.

Deze ouders willen de zaken voor hun kinderen net zo goed regelen als andere gezinnen. De wet maakt dat onmogelijk. Een kind mag volgens de Nederlandse wet bijvoorbeeld niet meer dan twee ouders hebben. Dat leidt tot tal van problemen voor de kinderen en hun ouders.

Kim en haar vrouw Lisa, en Bart en zijn man Geer voeden bijvoorbeeld samen twee dochters op. De jongste kreeg onlangs een dubbele oorontsteking en had acuut antibiotica nodig. Kim ging naar de apotheek, die in het patiëntendossier wilde checken of het meisje allergisch is voor antibiotica. Dat kon niet omdat Kim daar als ‘niet-officiële ouder’ geen toestemming voor mag geven.

Regenbooggezinnen lopen ook tegen allerlei andere wettelijke problemen aan, bijvoorbeeld bij het bezoeken van een ouderavond op school, het openen van een spaarrekening, op vakantie, bij een schenking of erfenis voor het kind, et cetera. Ook het gebrek aan erkenning is pijnlijk voor deze gezinnen: hoe leg je je kind uit dat hun derde of vierde papa of mama volgens de wet niet meer is dan een wildvreemde?

Behalve meerouderschap, zijn ook draagmoederschap en lesbisch ouderschap momenteel niet goed wettelijk geregeld in Nederland.

[Bron: COC NL – Foto Meeroudergezin: Janus van den Eijnden]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

Powervrouwen zijn de helden op de COC-boot

Powervrouwen zijn de helden op de COC-boot bij Pride Amsterdam. Onder het motto Who run the world? zet het COC vrouwelijke voorvechters uit de emancipatiestrijd in de schijnwerpers.

Volgens het COC is het tijd voor nog meer zichtbaarheid van lesbische, biseksuele, transgender en intersekse vrouwen en ieder ander die zich vrouw voelt. Het COC onderstreept daarmee de belangrijke rol van vrouwen in onze gemeenschap. Prides en andere LHBTI-evenementen worden nu soms meer geassocieerd met homoseksuele mannen.

De COC-boot (nummer 13 in de grachtenparade) toont zes iconen van de vrouwen- en LHBTI-emancipatie:

  • Bet van Beeren, openlijke lesbienne die al in 1927 op de Amsterdamse Zeedijk café ’t Mandje opende, voor zover bekend de oudste nog bestaande kroeg ter wereld waar LHBTI’s zichzelf kunnen zijn;
  • Marsha P. Johnson, de trans of color die in 1969 met anderen het initiatief nam tot de Stonewall-opstand in New York, vaak gezien als het begin van de moderne LHBTI-beweging;
  • Rosie the Riveter, icoon voor de onafhankelijke werkende vrouw, met haar spierballen, blauwe overal en rood met witte hoofddoek;
  • FEMEN-IST, symbool van modern feminisme met protestteksten op het naakte lijf;
  • Pussy Rioteer, symbool van vrouwen- en LHBTI-mensenrechten uit Rusland;
  • Madonna, icoon van vrouwelijke onafhankelijkheid en seksuele autonomie.

De kleur van de COC-boot is paars, kleur van het feminisme en een verwijzing naar de kleur uit de regenboogvlag die staat voor kracht en karakter. Ook een knipoog naar Paarse September, de radicale lesbische actiegroep uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

De COC boot komt onder de brug vandaan op de tonen van Run the world (Girls) van Beyoncé, nog zo’n toonbeeld van kracht en onafhankelijkheid. In een strakke choreografie tonen de zes vrouwelijke helden hun kracht en spierballen. Marsha P. Johnson is de regenboogvlaggendrager. Na een paarse apotheose gaat de boot los op nummers als Girls just wanna have fun van Cindy Lauper, I love it van Icona Pop en Express Yourself van Madonna. Vanzelfsprekend vaart ook COC-voorvrouw Tanja Ineke mee op de COC-boot.

Het COC bedankt Trippin Angels en Stichting Ondersteboven voor lesbische, biseksuele, transgender en intersekse zichtbaarheid voor de samenwerking bij de totstandkoming van de boot.

[Bron: COC NL – Illustratie: Rosie the Riveter: CC-Wikepia]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

Verontrustende resultaten onderzoek EenVandaag naar acceptatie

Het actualiteitenprogramma EenVandaag presenteert op vrijdag 3 augustus de resultaten van een opinieonderzoek naar LHBTI-acceptatie. Het COC noemt de uitkomst verontrustend.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat ruim de helft (58%) van de LHBTI’s het afgelopen jaar bewust hun gedrag aanpaste om negatieve reacties te voorkomen. Een derde (35%) maakte het afgelopen jaar daadwerkelijk negatief gedrag mee vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Het gaat vooral om vervelende opmerkingen, naroepen of uitgescholden worden.

“Het is onacceptabel dat zoveel mensen te maken krijgen met negatieve reacties, puur om wie ze zijn. En het is zo verdrietig dat veel mensen niet meer hand in hand over straat durven. Ik wil een land waar je niet alleen LHBTI mag zíjn, maar ook LHBTI mag dóen, waar je je partner zorgeloos kunt zoenen, waar je je zo vrouwelijk of mannelijk kunt gedragen als je wilt en waar je zichtbaar jezelf kunt zijn”, aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.

Het COC wil dat minister Grapperhaus snel met een actieplan tegen anti-LHBTI-geweld komt. De minister beloofde zo’n plan in maart na een gesprek met het COC. Ook wil het COC dat het bevorderen van LHBTI-acceptatie op school wordt verbeterd, bijvoorbeeld door docenten bij te scholen.

Volgens zeventig procent van de geënquêteerde LHBTI’s is het over het algemeen goed gesteld met LHBTI-acceptatie in Nederland, maar velen ervaren schijntolerantie. Zo zegt één van de deelnemers aan het onderzoek: “Iedereen zegt wel dat homo’s geaccepteerd worden, maar de realiteit is regelmatig anders. Je mag homo zijn, zolang je niet te vrouwelijk bent, zolang ze van me afblijven, etc. Het is eigenlijk schijntolerantie.”

Nathalie, die deelnam aan het jongerenpanel, zegt: “Op papier lijken we in Nederland homoseksualiteit te accepteren, maar in de praktijk… Als mijn zusje en vriend op straat zoenen zegt niemand er wat van. Dat is bij mij en mijn vriendin wel anders.”

[Bron/Illustratie: EenVandaag]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderzoek: GSA-aanpak op scholen werkt!

Uit donderdag gepubliceerd onderzoek van Movisie en Universiteit van Amsterdam blijkt dat deelname aan een Gender & Sexuality Alliance (GSA) de positie van LHBT-leerlingen op vmbo scholen aanzienlijk verbetert. Leerlingen in een GSA zitten beter in hun vel en kunnen beter omgaan met eventuele negatieve reacties van anderen. Het COC is blij met de onderzoeksresultaten.

GSA’s zijn clubjes van LHBTI-leerlingen en bondgenten die zich met steun van het COC inzetten voor een school waar mensen zich vrij voelen om te zijn wie ze zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken. Volgens het Movisie-onderzoek ervaren vmbo-leerlingen die LHBT zijn in een GSA meer steun van andere leerlingen en docenten, krijgen ze meer zelfvertrouwen en sluiten ze meer vriendschappen. Er zijn GSA’s op ongeveer 80 procent van de middelbare scholen in Nederland.

Blij

Het COC is blij met het onderzoek: “Na veel Amerikaans onderzoek is nu ook voor Nederland bewezen: GSA’s verbeteren het leven van LHBT-jongeren!”, zegt projectleider Geert-Jan Edelenbosch van COC Nederland.

Van alle schooltypen hebben krijgen jongeren in het vmbo het meest te maken met negatieve reacties op hun identiteit (SCP 2010). In het vmbo gaat het om 67 procent van de jongeren, in het havo/vwo is dat 57 procent en op hbo en universiteit 49 procent. Denk hierbij aan pesten, uitsluiting en geweld.

Movisie en de Universiteit van Amsterdam onderzochten afgelopen jaar de ervaringen van LHBT-leerlingen op het vmbo met de GSA. De GSA blijkt hen veel op te leveren: ze ervaren meer steun van andere leerlingen waardoor hun zelfvertrouwen groeit en ze beter weten wie ze zijn. Ook ontstaan er nieuwe vriendschappen. Dat is belangrijk, want uit de kast komen op school betekent nog vaak het verlies van vrienden. De onderzoekers verwachten dat de GSA’s een bijdrage leveren aan het verminderen van ‘minderheidsstress’ onder LHBT-jongeren op het vmbo.

Geert-Jan Edelenbosch: “Jonge LHBTI-personen hebben behoefte aan contact met anderen die net zo zijn als zij, aan steun, zelfvertrouwen en de mogelijkheid om hun eigen identiteit te exploreren. Dat blijkt nu precies te zijn wat de GSA hen oplevert. De mogelijkheid om jezelf in vrijheid als individu te ontwikkelen moet geborgd zijn in een (school)omgeving die veilig is voor álle leerlingen, ook LHBTI-leerlingen. Dit onderzoek laat wat ons betreft zien dat alle scholen een GSA nodig hebben.”

Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school vrij moet hebben om te zijn wie ze zijn, zonder zich te hoeven schamen of te verantwoorden. Ze bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. COC ondersteunt de GSA’s met materiaal, gezamenlijke actiedagen en advies. Meer informatie op www.gsanetwerk.nl.

Het rapport ‘Samen sterk met een GSA’ van Movisie en UvA is vanaf 2 augustus te lezen op de website van Movisie.

[Bron: COC NL-Movisie – Foto Koningin Máxima bezocht in november de GSA van het Hofstad Lyceum in Den Haag: (c) Geert van Tol Fotografie]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsuur – YouTube censureert COC-voorlichtingsvideo’s

Nieuwsuur meldt dat YouTube video’s van Nederlandse organisaties, zoals COC-voorlichtingsvideo’s voor LHBTI-jongeren, censureert. Van de 106 video’s die zijn gericht op LHBTI-jongeren blijken er 66 te verdwijnen nadat de ‘beperkte modus’ van een gezinsfilter aan wordt gezet. COC-voorzitter Tanja Ineke begrijpt er niks van. “Het gaat om video’s waarin deze jongeren laten zien dat ze er zijn, dat ze er niet alleen voor staan. Als het gaat om bescherming van je gezin, moet je dit juist laten zien. Je wilt toch dat kinderen zich veilig voelen?” Vorig jaar was er ook al ophef nadat LHBTI-YouTubers aan de bel trokken over het gezinsfilter. YouTube beloofde toen miljoenen LHBTI-video’s weer zichtbaar te maken. “Dat is dus niet gebeurd”, zegt onze voorzitter Ineke. “Dus nu gaan we echt een klacht indienen.”

Klik op NIEUWSUUR voor een link naar de reportage.