COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

COC’s Bob Angelo Fonds steunt tal van LHBTI-initiatieven

COC’s Bob Angelo Fonds steunde het afgelopen jaar tweeënveertig kleinschalige initiatieven gericht op ontmoeting en acceptatie van LHBTI’s. Dat werd mogelijk door de vele royale giften van COC-donateurs. Die werden onder meer bijeen gebracht tijdens True Colors, COC’s fundraisingsevenement in Paradiso op 22 januari jl. Alle donateurs: bedankt voor jullie steun!

Het Bob Angelo Fonds leverde bijvoorbeeld een bijdrage aan het Jong&Out Zomerkamp van COC Midden-Nederland (foto), een weekend in Zevenaar vol activiteiten voor bijna vijftig LHBTI-jongeren. Als LHBTI-jongeren elkaar ontmoeten, zoals bij een Zomerkamp, staan ze daarna vaak steviger in hun schoenen en zitten ze beter in hun vel.

Het Bob Angelo Fonds steunt veel activiteiten voor LHBTI-asielzoekers. Bijvoorbeeld de Open Closet-bijeenkomsten van het Wereldhuis in Amsterdam, waar LHBTI-asielzoekers elkaar ontmoeten en steunen. Ook leveren we een bijdrage aan de sociale activiteiten voor asielzoekers van COC Amsterdam en aan workshops van de Oegandese LHBTI-asielzoekers van Uganda Gay on the Move (UGOM).

Er gingen ook bijdragen van het Fonds naar bijvoorbeeld activiteiten voor biculturele- en moslim LHBTI’s, een congres voor transgender personen, Transgender Gedenkdag, een conferentie voor biseksuelen en een naar een speciale dag voor LHBTI’s met een verstandelijke beperking.

Bob Angelo

Het Bob Angelo Fonds ondersteunt kleinschalige initiatieven gericht op ontmoeting en acceptatie van LHBTI’s. Bob Angelo, de schuilnaam van wijlen Niek Engelschman, was oprichter van het COC. Hij startte de beweging omdat hij vond dat homo’s en lesbiennes elkaar moeten kunnen ontmoeten. In zijn eigen woorden: “Het samenbrengen van mensen geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Mensen kunnen samen de wereld veranderen.” Die ontmoeting blijven wij stimuleren met COC’s Bob Angelo Fonds.

Doneer ook!

Wil je zelf een bijdrage leveren aan het Bob Angelo Fonds? Klik dan HIER. Bij voorbaar hartelijk dank voor je steun!

Wil je een aanvraag doen bij het Bob Angelo Fonds? HIER lees je hoe dat moet.

[Bron/Foto: COC NL]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

The post COC’s Bob Angelo Fonds steunt tal van LHBTI-initiatieven appeared first on COC Nederland.

Onderzoek gezichtsherkenning ‘doodeng’

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford Universiteit stellen dat ze door gezichtsherkenningstechniek met vrij grote zekerheid kunnen vaststellen of iemand lesbisch of homo is. COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van een ‘doodeng onderzoek’.

“Als dit blijkt te kloppen, vind ik het een doodeng onderzoek”, reageert Ineke. “En wat heb je er in vredesnaam aan? Laat ze onderzoeken hoe je homofobie aanpakt!”

“Je moet er niet aan denken dat dit soort techniek in de verkeerde handen komt van regimes in Tsjetsjenië of Iran, waar LHBTI’s vervolgd worden. Wat ons betreft moeten mensenrechtenclubs, overheden en sociale media zulke technieken aan banden leggen om de gevaren zo veel mogelijk te beperken,” aldus Tanja Ineke.

De COC voorzitter wijst er op dat onderzoekers eerder meenden een methode te hebben gevonden om vast te stellen of iemand LHBTI is, maar dat dit later vaak toch niet bleek te kloppen. Ineke wijst op tekortkomingen aan het huidige onderzoek. Zo is alleen gekeken naar witte mensen die ‘uit de kast zijn’ en lijkt het onderzoek biseksuelen buiten beschouwing te laten.

Onderzoekers Michal Kosinski en Yilan Wang van de Stanford Universiteit zouden hebben ontdekt dat een door hen ontwikkeld computeralgoritme in 81 procent van de gevallen correct een homoman kan herkennen en in 74 procent van de gevallen een lesbische vrouw. Het computeralgoritme zou daarmee beter scoren dan mensen, want die wisten maar in 61 procent van de gevallen een homoman te herkennen en in maar 54 procent van de gevallen een lesbische vrouw. Het computerprogramma scoort zelfs nog beter als er van de personen meerdere foto’s beschikbaar zijn. In dat geval scoort het algoritme bij de homomannen 91 procent en bij de lesbische vrouwen 83 procent. Er werden voor het onderzoek 35.000 foto’s gebruikt van de gezichten van voornamelijk blanke mannen en vrouwen van Amerikaanse datingsites.

De onderzoekers komen zelf ook tot de conclusie dat hun onderzoeksresultaten een gevaar kunnen betekenen voor de privacy en veiligheid van LHBTI’s, omdat bedrijven en staten steeds meer gebruik maken van computeralgoritmes om het privéleven en de opvattingen van mensen in kaart te brengen.

[Bron: COC NL – Foto Gezichtsherkenning, uit onderzoek Stanford Universiteit]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

 

The post Onderzoek gezichtsherkenning ‘doodeng’ appeared first on COC Nederland.

Internationaal programma bij nieuwe editie TranScreen

Transcreen, het grootste transgender filmfestival van Europa, komt eraan en heeft een uitgebreid programma klaar staan. Van Q&A’s en discussiepanels tot culturele programma’s en films van Nederlandse bodem: bij TranScreen komt het allemaal langs van woensdag 13 september tot zondag 17 september in Kriterion en Cavia in Amsterdam.

De openingsfilm dit jaar is My Nature, een fictieve documentaire van Massimiliano Ferraina en Gianluca Loffredo over de ontdekkingsreis die Simon maakt na zijn transitie. De film speelt zich af in Italië en biedt prachtige beelden van de landschappen van Umbrië. Terwijl Simon door Italië reist, leert hij zichzelf beter kennen en zijn verleden onder ogen te komen. Een prachtige film die zichzelf met recht de openingsfilm mag noemen.

Maatschappijkritisch is het programma rondom de documentaire MAJOR! van Annalise Ophelian over de Amerikaanse, zwarte, trans* activiste Miss Major Griffin-Gracy. De film toont de vele kanten van het leven als zwarte transvrouw in de Verenigde Staten en schuwt de moeilijke onderwerpen niet. Aansluitend zal een discussiepanel volgen waarin kritisch wordt gekeken naar intersectionaliteit in de Nederlandse trans* gemeenschap en de manieren waarop de verhalen van minderheden uit de geschiedenis worden geschreven.

Een bijzondere, culturele aanbeveling dit jaar is het AKS programma, in samenwerking met het International Minorities Festival. Hier worden vier films vertoont en er zijn filmmakers en activisten aanwezig uit Pakistan en Denemarken. Neeli Rana, Kami Sid en Saadat Munir gaan met het publiek in gesprek over trans* identiteiten door de geschiedenis heen in Zuid-Azië. Kami Sid was eerder onderdeel van TranScreen: vier jaar geleden werd een documentaire over haar vertoond. Dit jaar keert zij terug voor dit bijzondere programma.

Daarnaast zijn vele filmmakers uit de hele wereld aanwezig bij TranScreen. Uit Vietnam komen Le Quoc Phong, protagonist uit Finding Phong, en Nguyen Bao Chau, een activist voor transgender rechten. Rosida Peace, producent van de film Kurneqiz, komt over uit Koerdistan. De Transketeers uit Nederland verzorgen een programma en Lasse Långström uit Zweden geeft een Q&A na de vertoning van zijn film. Kortom, een internationaal gezelschap met een uiteenlopend aanbod aan films.

Bezoekers kunnen deze editie een steentje bijdragen aan de inclusiviteit van het festival. Bij aankoop van een kaartje kan geld worden gedoneerd voor een extra kaartje. Deze vrijkaarten worden beschikbaar gesteld aan vluchtelingen die anders niet in de gelegenheid zijn om het festival te bezoeken. Zo wordt het festival toegankelijk voor een nog breder publiek.

[Bron/Illustraties – en voor meer informatie: TranScreen]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

The post Internationaal programma bij nieuwe editie TranScreen appeared first on COC Nederland.

Stage Entertainment Nederland gaat samenwerken met Aidsfonds

Stage Entertainment Nederland zet zich vanaf vandaag als maatschappelijk partner van Aidsfonds in voor het einde van aids in de wereld. Albert Verlinde, algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland: “Wij geloven in de mogelijkheid om aids uit de wereld te helpen en het is een morele noodzaak om hier aan bij te dragen.”

“In de jaren ’80 en ’90 zijn veel artiesten en creatieve mensen overleden aan aids. Het is onbegrijpelijk dat wereldwijd voor veel mensen de levensreddende medicijnen nog niet toegankelijk zijn. Vanuit Stage Entertainment Nederland gaan we deze maatschappelijke verbintenis aan om een bijdrage te kunnen leveren aan het einde van aids in de wereld”, benadrukt Verlinde.

Aids is niet over

Aids maakt nog steeds veel slachtoffers in de wereld. Ondanks dat er medicijnen, effectieve behandelingen en doeltreffende preventiemiddelen zijn. In Nederland is een hiv-infectie al lang geen doodsvonnis meer, maar elders in de wereld gaan nog steeds jaarlijks één miljoen mensen dood aan aids. Het zijn jonge mensen, jonge vrouwen vooral, die de dupe zijn. Dat kunnen we stoppen. Internationaal is afgesproken om een einde te maken aan de epidemie tegen 2030.

Maatschappelijke partners

Stage Entertainment Nederland gaat met het Aidsfonds samenwerken door via haar theaters en andere kanalen aandacht te vragen voor Wereld Aids Dag en oproepen de campagne van Aidsfonds te ondersteunen. Onder andere zal er één maal per jaar, een week lang, na afloop van de voorstellingen gecollecteerd worden in de theaters van Stage Entertainment Nederland.

Ook zal Aidsfonds in de programmaboeken van de verschillende musicals meegaan als maatschappelijk partner. Louise van Deth, directeur van het Aidsfonds, is vereerd met deze bijzondere samenwerking: “Een jarenlange relatie zet zich voort in een intensieve samenwerking. Die solidariteit is geweldig en hard nodig om de strijd tegen aids in de wereld echt te versnellen.”

[Bron: Aidsfonds – Foto Louise van Deth en Albert Verlinde: Ton Koene]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

The post Stage Entertainment Nederland gaat samenwerken met Aidsfonds appeared first on COC Nederland.

‘Neem maatregelen tegen bevelhebber homomartelingen Tsjetsjenië’

Neem maatregelen tegen de Tsjetsjeense bevelhebber Aboezaïd Vismoeradov. Die oproep doen COC en andere mensenrechtenorganisaties aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Vismoeradov brengt momenteel een bezoek aan Nederland. Hij wordt in verband gebracht met het martelen en vermoorden van homomannen in Tsjetsjenië.

Aboezaïd Vismoeradov – bijgenaam de Patriot – is bevelhebber van de persoonlijke garde van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov. Op grond van berichtgeving in de Russische krant Novaja Gazeta is duidelijk geworden dat een van de detentiecentra in Tsjetsjenië waar homomannen gemarteld en vermoord werden onder bevel van Vismoeradov staat. Slachtoffers van de homovervolging in Tsjetsjenië hebben tegenover die krant verklaard dat Vismoeradov ook direct bij de martelingen betrokken is geweest. Zijn elite-eenheid Sobr Terek wordt ook al jaren in verband gebracht met mensenrechtenschendingen.

Novaja Gazeta meldt dat Vismoeradov dit weekend in Rotterdam is om in Ahoy de Tsjetsjeense MMA-vechter Abdoel Kerim-Edilov aan te moedigen.

Op YouTube en Instagram wordt door Vismoeradov en zijn aanhang uitbundig verslag gedaan van zijn bezoek aan Duitsland en ons land.

Mensenrechtenorganisaties, waaronder het COC, hebben het Duitse en Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag opgeroepen om het visum van Vismoeradov – tegen wie geen arrestatiebevel loopt – in te trekken. Het COC dringt er bij minister Koenders verder op aan om in EU-verband actie tegen Vismoeradov te nemen en te bezien of hij gearresteerd kan worden voor het schenden van LHBTI-mensenrechten.

[Bron: COC NL, Novaja Gazeta – Foto uit YouTube-filmpje met Aboezaïd Vismoeradov in Rotterdam]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

The post ‘Neem maatregelen tegen bevelhebber homomartelingen Tsjetsjenië’ appeared first on COC Nederland.

Eenvoudiger verblijfsvergunning Tsjetsjeense LHBT’s

LHBT’s uit Tsjetsjenië krijgen voortaan bijna automatisch asiel in Nederland, omdat er in die Russische deelrepubliek sprake is van systematische vervolging van LHBT’s. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer.

COC Nederland heeft sinds de eerste berichten over de systematische vervolging van LHBT’s in Tsjetsjenië in april naar buiten kwamen aangedrongen op deze maatregel. Het COC is dan ook zeer positief over het besluit van de staatsecretaris en over het feit dat hij de ernst van de situatie voor LHBT’s in deze Russische deelrepubliek nu onderkent. In juni besloot Dijkhoff op aandringen van het COC en de SP-fractie in de Tweede Kamer, al om voorlopig geen LHBT-asielzoekers meer terug te sturen naar Tsjetsjenië. Die maatregel wordt nu dus definitief.

Staatssecretaris Dijkhoff maakt zijn besluit bekend in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij aanpassingen in het ambtsbericht over Rusland bekend maakt. Dijkhoff schrijft dat er in Tsjetsjenië sprake is van ‘ongeremde homohaat’, waarbij LHBT’s ‘niet alleen gearresteerd, maar ook gemarteld en in groten getale vermoord werden’. LHBT’s lopen bovendien het risico ‘om vermoord te worden, ook als zij zich eenmaal buiten Tsjetsjenië bevinden’. Daarmee is volgens Dijkhoff sprake van ‘systematische vervolging’.

Door de inzet van het COC werd in 2012 ook al besloten om LHBTI-asielzoekers uit Irak en Iran eenvoudiger asiel te verlenen.

[Bron: COC NL, Tweede Kamer – Foto staatssecretaris Dijkhoff: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

The post Eenvoudiger verblijfsvergunning Tsjetsjeense LHBT’s appeared first on COC Nederland.

Feestelijke opening eerste regenboogpad in Zeeland

Op zaterdag 9 september zal, tijdens het filmfestival Film by the Sea, het allereerste Zeeuwse regenboogpad officieel in gebruik worden genomen. Vlak voor de ingang van de bioscoop CineCity aan de Spuikomweg in Vlissingen zal de kleurrijke oversteekplaats aangebracht worden.

Naar aanleiding van een D66-voorstel heeft de gemeente Vlissingen het initiatief genomen om in samenwerking met CineCity en LHBT Netwerk Zeeland juist op deze locatie het regenboogpad aan te laten brengen. Deze ingang tot het centrum van Vlissingen wordt niet alleen door veel automobilisten gebruikt, ook de bezoekers van CineCIty zullen over het pad paraderen. Door dit initiatief wil Vlissingen aan haar inwoners laten zien dat zij staat voor diversiteit en al haar inwoners wil aanspreken.

Voor de gelegenheid kiest Film by the Sea ervoor om deze hele dag als ‘regenboogdag’ onder te dompelen. Er zullen gedurende de dag maar liefst 3 films vertoond worden waarin seksuele diversiteit een hoofdrol speelt, namelijk om 13.00 uur (Heartstone, Coming-of-age-verhaal over twee IJslandse puberjongens die tijdens de zomervakantie hun eerste verliefdheid beleven, ieder op zijn eigen manier) , 15.00 uur (Una mujer fantástica, transvrouw wordt na de dood van haar veel oudere vriend geconfronteerd met zijn wantrouwige en vijandige familie) en om 21.15 uur (God’s own country, het leven van een jonge schapenboer uit Yorkshire wordt overhoop gehaald door de komst van een Roemeense gastarbeider).

Deze feestelijke gebeurtenis willen gemeente Vlissingen, CineCity en LHBT Netwerk Zeeland niet zomaar voorbij laten gaan. Iedereen is welkom om op zaterdag 9 september naar de opening te komen. Om 15.00 uur start het programma met een vertoning van de regenboog-film Una mujer fantástica, waarna vervolgens om 17.30 uur het officiële gedeelte zal volgen. Ter afsluiting wordt er geproost met een bubbeltje.

Iedereen is welkom, maar aanmelden is verplicht. Voor deze gelegenheid biedt CineCity bezoekers een filmticket aan voor slechts € 5,-. Partners van LHBT Netwerk Zeeland krijgen op verzoek 2 vrijkaarten – aanmelden kan via info@lhbtnetwerkzeeland.nl uiterlijk tot 5 september.

[Bron: LHBT Netwerk Zeeland – Foto Regenboogpad Vrijthof Maastricht: CC-Mark Ashmann]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

The post Feestelijke opening eerste regenboogpad in Zeeland appeared first on COC Nederland.

Man terroriseert lesbische buren en moet huis uit van rechter

Een man in Amsterdam moet van de rechter zijn huurhuis moeten verlaten, omdat hij twee jaar lang zijn lesbische buren terroriseerde.

Bedreigingen

De ernstige overlast die de man zijn buren de afgelopen twee jaar bezorgd heeft, kwam uitgebreid aan de orde tijdens de rechtszaak. Hij treiterde zijn twee buurvrouwen met urenlange scheldpartijen, dronken geschreeuw op het balkon en bedreigingen.

De beide vrouwen hebben meermaals bij woningbouwvereniging Ymere over het gedrag van hun buurman geklaagd en Ymere heeft de man ook meerdere keren gewaarschuwd. De man beloofde zich te laten behandelen voor zijn alcoholprobleem en psychische klachten, maar ging daarna gewoon door met schelden en bedreigingen.

Gedragsaanwijzing

Eind mei dit jaar tekende de man een zogenoemde ‘gedragsaanwijzing’ van Ymere en beloofde zijn buren met respect te behandelen. In de gedragsaanwijzing staat dat de man bij een nieuw incident uit huis geplaatst zou worden.

Twee weken na de ondertekening ging de man opnieuw in de fout. Het stel besloot hun huis in Bos en Lommer te verlaten en wilde pas terugkomen als de buurman was vertrokken. Ze zeggen ontzettend bang voor hem te zijn.

Rechtszaak

Deze week diende de rechtszaak, waar ook een geluidsopname van de scheldpartijen van de man te horen waren. “Ik heb er begrip voor, zeker na het horen van de tekst en dreigende geluiden die werden opgenomen, dat de buren niet naar hun woning durven terug te keren, zolang hij nog in de woning verblijft”, oordeelde de rechter.

De man heeft zijn woning moeten verlaten en krijgt een nieuwe woning toegewezen van Ymere, op voorwaarde dat hij meewerkt. Daarnaast moet hij ook de proceskosten betalen.

[Bron: AT5 – Foto Bos en Lommer: CC-CharlesFred]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Man terroriseert lesbische buren en moet huis uit van rechter appeared first on COC Nederland.

COC: opnieuw onderzoek meerouderschap is volstrekt overbodig

Een nieuw onderzoek naar meerouderschap is volstrekt overbodig. Concept-wetgeving ligt klaar en moet de komende kabinetsperiode worden ingevoerd. Dat zegt COC Nederland in reactie op een artikel in het AD, dat donderdag meldt dat de vier formerende partijen de kwestie meerouderschap opnieuw zouden willen onderzoeken.

Het COC wijst er op dat meerouderschap al 2,5 jaar lang is onderzocht door de Staatscommissie Herijking Ouderschap. Die concludeerde in december 2016 unaniem dat meerouderschap en meeroudergezag in het belang van het kind zijn en in Nederland moeten worden ingevoerd.

Ook wijst het COC er op dat zeven politieke partijen in de Tweede Kamer COC’s Regenboog Stembusakkoord tekenden. Daarin beloven onder meer VVD en D66 om meerouderschap in de komende kabinetsperiode te regelen. Het akkoord is goed voor 98 zetels in de huidige Tweede Kamer.

‘We vertrouwen er op dat VVD en D66 hun belofte houden en dat de formerende partijen de wens van deze grote Kamermeerderheid respecteren,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.

Volgens de huidige wet mag een kind maximaal twee juridische ouders hebben. Het COC pleit, met o.a. Meer dan Gewenst, al lang voor een goede meerouderschapsregeling.

Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin, bijvoorbeeld bij een lesbisch paar dat een kind vanaf de geboorte opvoedt samen met een biman of een homopaar. Naar schatting van het COC gaat het om enkele duizenden gezinnen in Nederland.

Het COC noemt het ‘pijnlijk en niet uit te leggen’ aan kinderen en ouders in meeroudergezinnen dat de wet nu net doet alsof er maar twee, in plaats van drie of vier ouders zijn. Dat er nu géén meerouderschapsregeling is, kan kinderen in meeroudergezinnen bovendien in juridische en financiële problemen brengen. Kinderen moeten bijvoorbeeld veel meer belasting betalen over een studiebijdrage of erfenis van hun derde of vierde ouder. Derde en vierde ouders zijn officieel niet bevoegd om met hun kind naar dokter, ouderavond of het buitenland te gaan.

Politieke partijen spraken over meerouderschap tijdens COC’s Verkiezingsdebat 2017.

[Bron: COC NL – Foto Meeroudergezin: Janus van den Eijnden voor COC NL]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

The post COC: opnieuw onderzoek meerouderschap is volstrekt overbodig appeared first on COC Nederland.

Homomonument viert 30-jarig bestaan

Op 5 september 2017 bestaat het Homomonument in Amsterdam precies dertig jaar. Dat wordt gevierd met een groot feest in Paradiso, een tentoonstelling bij IHLIA en de première van een documentaire.

Op 5 september 1987 schreef Amsterdam geschiedenis. Aan de voet van de Westerkerk werd een uniek en imposant monument onthuld ‘om homoseksuele mannen en vrouwen te inspireren en te steunen in hun strijd tegen ontkenning, onderdrukking en discriminatie’. Nu, na dertig jaar, is dit monument dé plek voor de LHBTI-gemeenschap uit binnen- en buitenland om er bloemen te leggen op één van de driehoeken, hun overleden dierbaren te gedenken, hun huwelijk te vieren, hun vrienden en vriendinnen bij één van de feesten te ontmoeten, protestbijeenkomsten te houden en actie te voeren.

Tentoonstelling

Ter ere van het Homomonument is bij IHLIA tien jaar geleden de tentoonstelling Monument van Trotsmet bijbehorende website – ontwikkeld waarin verschillende mensen zijn geïnterviewd over de betekenis van het monument in hun leven. Vanwege het jubileum is deze expositie in een nieuw jasje gestoken en aangevuld met nieuwe verhalen én is de website aangepast. Neem snel een kijkje op: MonumentvanTrots.nl.

Op 10 augustus, vanaf 17.15 uur, wordt de vernieuwde tentoonstelling feestelijk geopend. Iedereen is daarbij van harte uitgenodigd! De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 3 september in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) – 3de verdieping – Oosterdokskade 143 te Amsterdam

Documentaire

Vanwege het jubileum komt er ook een documentaire over het Homomonument, gemaakt door Sebastiaan Kes. Zijn documentaire – ook Monument van Trots getiteld – gaat op dinsdag 5 september a.s. om 20.30 uur op het Homomonument in première. In de openlucht dus en vrij toegankelijk voor iedereen. De avond wordt gepresenteerd door Dolly Bellefleur. Homomonument-ontwerpster Karin Daan en initiatiefnemer Bob van Schijndel zullen bij de première aanwezig zijn.

“Het Homomonument is daadwerkelijk onderdeel van de stad geworden”, stelt Karin Daan tevreden vast. En daarmee staat het monument wat haar betreft symbool voor de integratie en acceptatie van LHBTI’s in de Nederlandse samenleving. “Deze plek is van ‘ons’, maar ook van iedereen, het is een geliefde plek en een publiek bezit. Dat maakt het mijn belangrijkste werk.”

Feest

De beste DJs, performers en artiesten van de afgelopen 30 jaar komen op zaterdag 14 oktober a.s. ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Homomonument Paradiso eenmalig op zijn kop zetten.

Het wereldberoemde Amsterdamse Homomonument is namelijk niet alleen een plek waar al 30 jaar wordt gedemonstreerd en herdacht, maar ook een unieke plek waar tienduizenden mensen ieder jaar feesten tijdens grote gratis openlucht festivals op onder andere Koningsnacht, Koningsdag, Bevrijdingsdag, en tijdens Pride Amsterdam.

Voor meer informatie en voorverkoop entreebewijzen – zie Facebook/Homomonument 30 Jaar.

Tramhalte

Ter ere van het jubileum is de tramhalte Westermarkt op 4 augustus jl. ook officieel herdoopt in tramhalte Homomonument.

[Bron: COC NL – Illustratie: stichting Homomonument Amsterdam]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

The post Homomonument viert 30-jarig bestaan appeared first on COC Nederland.