COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

Friesland ook Regenboogprovincie

Ook Friesland is nu een Regenboogprovincie. Een ruime meerderheid van in de Provinciale Staten stemde daar woensdag 27 mei mee in. COC Friesland, activist Sipke Jan Bousema en anderen hebben zich hier lang hard voor gemaakt en hebben nu dus hun doel bereikt.

Door voortaan op Coming Out Dag (11 oktober) een Regenboogvlag te hijsen, zal ook Friesland het signaal afgeven zich in te zetten voor de veiligheid en acceptatie van LHBTI’s.

De Statenfracties van PvdA, D66, Partij voor de Dieren, SP en GrienLinks (de Friese tak van GroenLinks) hebben hiervoor geijverd. Zij wilden dat ook Friesland een Regenboogprovincie zou worden en begonnen daarom in oktober 2018 een petitie.

Leafde hat wûn!

Die actie kreeg steun van de Friese televisiepresentator Sipke Jan Bousema. Die hield onlangs op tv een emotioneel betoog over het uitblijven van het hijsen van de Regenboogvlag door de provincie op Coming Out Dag. Mede daardoor kwam het onderwerp in de provincie hoger op de agenda te staan.

Bousema is blij dat Friesland nu ook een Regenboogprovincie is. “Het was een pittig debat. Het is mooi te merken dat de verbinding en de liefde hebben gewonnen!”, zegt hij.

Uiteindelijk stemden 30 leden voor het voorstel, 13 leden stemden tegen. Dat waren de leden van Forum voor Democratie, de PVV, en sommigen leden van het CDA en de VVD. Deze partijen hadden er een ‘vrije kwestie’ van gemaakt.

Friesland is de laatste provincie die zich Regenboogprovincie mag noemen. In 2016 was Drenthe de eerste. In dat jaar haalde eenzelfde voorstel het in de Friese Staten niet – maar nu gelukkig wel!

[Bron: COC NL – Foto Regenboogvlag: CC-Benson Kua]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Costa Rica eerste Centraal-Amerikaanse land dat huwelijk openstelt

Costa Rica is op 26 mei het eerste Centraal-Amerikaanse land waar het huwelijk is opengesteld voor paren van gelijk geslacht. COC Nederland feliciteert de Costaricaanse LHBTI-gemeenschap met deze historische overwinning en wenst alle paren van gelijk geslacht die in het huwelijk gaan treden heel veel geluk!

Kort na middernacht traden Daritza Araya en Alexandra Quiros (zie foto) als eerste paar van gelijk geslacht in het huwelijk – live uitgezonden op de nationale zender als afsluiting van het feestelijk programma Sí, Acepto: Un Paso Histórico om deze historische stap voor de LHBTI-gemeenschap in Costa Rica te vieren.

Vanwege de coronacrisis, die ook Costa Rica heeft getroffen, ging het bij de eerste huwelijkssluitingen om kleine ceremonies, waarbij ook veelvuldig mondkapjes gedragen werden. Daarom kon deze historische overwinning ook niet massaal door de LHBTI-gemeenschap gevierd worden. In plaats daarvan werd een feestelijke Caravana (een optocht met auto’s) in het centrum van de hoofdstad San José gehouden.

Het COC heeft tussen 2012 en 2016 met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken de LHBTI-beweging in Costa Rica ondersteund. Eén van de Costaricaanse activisten liet ons onlangs weten: “Dat samenwerkingsproject gaf ons de kans om een institutionele lobby op zetten. Dat is de basis geworden van deze en andere verbeteringen die nu mogelijk zijn gebleken!”

De openstelling van het huwelijk in Costa Rica is een gevolg van een vonnis in januari 2018 van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. Daarin werd geoordeeld dat landen – zoals Costa Rica – die het Amerikaanse Verdrag van de Mensenrechten hebben ondertekend verplicht zijn om het huwelijk voor paren van gelijk geslacht te erkennen. Dat vonnis werd datzelfde jaar bekrachtigd door het Grondwettelijk Hof van Costa Rica, met de bepaling dit binnen een termijn van 18 maanden wettelijk te realiseren. Met wat vertraging is dat op 26 mei 2020 een feit geworden.

De openstelling van het huwelijk werd vervolgens een van de voornaamste issues tijdens de presidentsverkiezingen in 2018, die gewonnen werden door een voorstander, de huidige president Carlos Alvarado. Die heeft de LHBTI-gemeenschap van Costa Rica inmiddels uitgebreid gefeliciteerd.

Ook Victor Madrigal-Borloz, de VN-SOGI-expert én Costaricaan twitterde een reactie: “Over een paar uren zal mijn land het huwelijk openstellen voor paren van gelijk geslacht. Een bijzonder moment om feest te vieren en dankbaar te zijn voor het werk van zoveel activisten, en een dag om stil te staan bij het leven van zovelen van ons die dit moment niet hebben mogen meemaken.”

Costa Rica is het eerste Centraal-Amerikaanse land dat het huwelijk heeft opengesteld. In Noord- en Zuid-Amerika leeft nu viervijfde van de bevolking in een land waar paren van geslacht een wettelijk huwelijk kunnen sluiten: Canada, de VS, Mexico, Argentinië, Brazilië, Colombia, Uruguay en sinds kort ook Ecuador. Maar er zijn in dat deel van de wereld ook landen waar homoseksualiteit nog altijd strafbaar is, waaronder Guyana en Jamaica.

[Bron: COC NL – Foto: Screenshot Teletica TV]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Opnieuw anti-homogeweld in Amsterdam Oost

Op donderdagavond 21 mei is in Amsterdam-Oost een homoseksuele man gestoken met een stuk glas en uitgescholden om zijn seksuele oriëntatie. Het COC spreekt van een vreselijke gebeurtenis en eist actie van minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid) na dit vijfde voorval in korte tijd.

“Dit moet stoppen”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is vreselijk voor de slachtoffers en leidt tot boosheid en een gevoel van onveiligheid in de LHBTI’s gemeenschap. Maar we laten ons niet terug de kast in duwen. Minister Grapperhaus, kom in actie en zorg dat iedereen in Nederland zichtbaar zichzelf kan zijn!”

COC Amsterdam zoekt contact met het slachtoffer om hem waar nodig te ondersteunen.

De man die donderdag werd aangevallen zat met zijn partner in een kano. De twee werden beledigd vanwege hun seksuele oriëntatie, zo meldt een woordvoerder van de politie. Ze gingen daarna naar de kant om verhaal te halen, waarna er een schermutseling ontstond. Daarna werd een van de mannen aan zijn onderarm verwond met een stuk glas. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. De daders renden na het incident weg.

Agenten hebben later die avond op basis van de signalementen en omdat ze de verdachten kenden drie tieners opgepakt. Daar zit ook degene bij die met het stuk glas heeft gestoken. Hij is veertien jaar oud. De andere twee zijn veertien en vijftien jaar oud. Ze waren allemaal al bekend bij de politie vanwege overlastgevend gedrag.

De Amsterdamse politie laat weten de zaak zeer hoog op te nemen. Het netwerk Roze in Blauw van de politie ondersteunt het slachtoffers en zijn partner bij het doen van aangifte.

Het COC wil dat het kabinet veel meer doet tegen anti-LHBTI-geweld. De organisatie pleit onder meer voor hogere wettelijke straffen op discriminerend geweld, gespecialiseerde discriminatierechercheurs bij de politie, een betere positie voor medewerkers van Roze in Blauw en verplichte aandacht voor de aanpak van discriminatie op de politieacademie. Om geweld te voorkomen, zou er meer en betere aandacht voor LHBTI-acceptatie op scholen moeten komen.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp stelde op dinsdag 19 mei mondelinge vragen aan minister Grapperhaus over het recente anti-LHBTI geweld. De minister wilde vooralsnog echter alleen meer onderzoek toezeggen.

Afgelopen maand werd in Amsterdam Oost ook al een ander homopaar tot twee keer toe mishandeld omdat ze hand in hand liepen. Eind april werd een transgender persoon aangevallen in de Amsterdamse metro en eerder die maand overkwam een transvrouw in Rotterdam hetzelfde.

[Bron: COC NL, Politie Amsterdam – Foto politie: CC-cocoparisienne]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Schandalige Hongaarse anti-transgenderwet toch aangenomen

De schandalige anti-transgenderwet is op dinsdag 19 mei 2020 toch aangenomen door het Hongaarse parlement. Transgender Netwerk Nederland, Nederlandse Organisatie voor seksediversiteit (NNID) en COC Nederland roepen de EU op om alles uit de kast te halen om de wet terug te draaien.

“Deze schandalige wet ontkent het bestaansrecht van transgender- en intersekse personen en maakt hun leven onmogelijk”, aldus TNN, COC en NNID. “Als de geslachtsaanduiding op officiële papieren niet klopt met het uiterlijk of de genderidentiteit waarin iemand leeft, veroorzaakt dat dramatische problemen bij sollicitaties, officiële procedures en kunnen mensen het slachtoffer worden van geweld.”

De Hongaarse transgenderbeweging spreekt van een grove mensenrechtenschending. “Zonder officiële erkenning van hun naam en genderidentiteit zullen trans- en intersekse personen te maken krijgen met stigmatisering in elk aspect van hun bestaan. Het maakt een betekenisvolle deelname aan het sociale en economische leven grotendeels onmogelijk.”

Protest bij de ambtswoning van de Hongaarse president Janos Ader

Met de Hongaarse transgenderbeweging roepen TNN, NNID en COC de EU op om alles uit de kast te halen om de anti-transgenderwet terug te draaien. Dat kan bijvoorbeeld door een inbreukprocedure tegen Hongarije te starten die de wet ongedaan maakt. De organisaties willen dat voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de wet veroordeelt.

TNN, NNID en COC vragen ook minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) om de wet te veroordelen. Mede op aandringen van de belangenorganisaties, protesteerde de Nederlandse regering onlangs tegen de wet, samen met Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie sprak zich tegen de wet uit. Ook het Europese parlement en de Raad van Europa deden dat.

De Hongaarse transgenderbeweging kondigt aan binnenkort een petitie te starten tegen de wet. TNN, NNID en COC zullen die petitie delen en roepen mensen op om te tekenen.

De Hongaarse anti-transgenderwet maakt het voor trans- en intersekse personen onmogelijk om hun genderidentiteit officieel te laten erkennen. Een geslachtsregistratie die bij de geboorte is vastgelegd ‘op grond van primaire geslachtskenmerken en chromosomen’ mag niet meer worden gewijzigd.

[Bron: COC NL-NNID-TNN]

FOTO’s:

  • in de brandbox: Transvlag voor het Hongaarse Parlement – Foto Budapest Pride-Kasznar Katalin Photography
  • in de tekst: Protest bij de ambtswoning van de Hongaarse president Janos Ader tegen het aannemen van de anti-transgenderwet Article 33 – Pictweet Remy Bonny

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

IDAHOT-Regenboogvlaggenactie Roze 50+

Omdat er vanwege de coronacrisis geen bijeenkomsten gehouden mogen worden, organiseerde Roze 50+ – het samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland – een speciale IDAHOT-Regenboogvlaggenactie bij zorginstellingen en welzijnsorganisaties.

Zondag 17 mei was het Internationale Dag tegen Lesbo-/Homo-/Bi-/Trans-/Interseksefobie (IDAHOT), met dit jaar als thema ‘Spreek je uit!’. Dit jaar had om verschillende redenen een bijzonder karakter. Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Daarnaast zorgde de coronacrisis ervoor dat bijeenkomsten en evenementen, die jaarlijks op en rond IDAHOT plaatsvinden, helaas geannuleerd moesten worden.

Daarom initieerde Roze 50+ een speciale IDAHOT-Regenboogvlaggenactie. Via een mailing aan het netwerk van zorginstellingen en welzijnsorganisaties en een bericht op social media werd een oproep gedaan om juist op 17 mei de Regenboogvlag uit te hangen als symbool van zichtbaarheid en het je uit spreken. Roze 50+ bood hiervoor de benodigde Regenboogvlag aan.

Regenboogvlag bij Respectzorg – locatie Quintus in Den Haag

“Juist nu, in de tijd van social distance, is de zichtbaarheid van LHBTI’s extra belangrijk. Want juist in deze tijd kunnen (oudere) mensen uit onze community zich extra alleen voelen”, zegt Manon Linschoten, projectleider van Roze 50+. “Met de Regenboogvlaggenactie en de andere vormen van ondersteuning vanuit Roze 50+ proberen we onze community een hart onder de riem te steken. We spreken ons uit, zodat zoveel mogelijk LHBTI-ouderen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.”

Ruim 20 zorginstellingen en welzijnsorganisaties maakten van het aanbod van Roze 50+ gebruik. Het betrof niet alleen Roze Loper-instellingen, ook een aantal organisaties die nog geen Roze Loper hebben, en een paar organisaties voor zorg aan mensen met een beperking.

Behalve organisaties hebben ook een groot aantal Roze 50+ ambassadeurs gehoor gegeven aan de oproep en thuis de Regenboogvlag opgehangen. Een aantal foto’s van wapperende Regenboogvlaggen staan op de Facebookpagina van Roze 50+.

[Bron: Roze 50+ – Foto brandbox: Regenboogvlag bij Libertas Leiden – woonzorgcentrum Rijn en Vliet]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

COC wil actie tegen ‘LHBTI-vrije zones’ in Polen

COC Nederland wil dat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) actie onderneemt tegen de zogenaamde LHBTI-vrije zones en andere LHBTI-mensenrechtenschendingen in Polen. Het COC doet de oproep op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homo-, Bi, Trans- en Intersekse-fobie (IDAHOT), in een brief aan de minister, in samenspraak met de Poolse LHBTI-beweging.

Volgens COC-voorzitter Astrid Oosenbrug zijn de zogenaamde LHBTI-vrije zones walgelijk en onacceptabel. Ze spreekt van ’pure intimidatie van LHBTI’s door de Poolse autoriteiten’.

“Een schending van de mensenrechten van Poolse LHBTI’s die ruim een jaar na dato nog altijd niet is aangepakt. En dat binnen de Europese Unie, op nog geen halve dag rijden van Nederland. We rekenen op actie van minister Blok en de Europese Commissie”, aldus de COC-voorzitter.

Het COC roept de minister onder meer op om de Poolse ambassadeur in Nederland op het matje te roepen en de LHBTI-mensenrechtenschending in Polen publiekelijk te veroordelen. Ook wil het COC dat de minister in EU-verband actie onderneemt tegen de situatie in Polen.

Volgens het COC mogen mensenrechten van LHBTI’s en andere groepen tijdens de coronacrisis niet het onderspit delven. Het is volgens de organisatie belangrijk dat Nederland de kwestie ook tijdens deze crisisperiode aankaart. Poolse LHBTI-activisten vroegen onlangs aandacht voor de LHBTI-vrije zones door in steden als Gdańsk, Gdynia and Sopot regenboog-mondkapjes uit te delen ter bescherming tegen het virus.

Poolse LHBTI-activisten Jakub en Dawid delen regenboog-mondkapjes uit

Sinds begin 2019 benoemden meer dan tachtig Poolse regio’s en gemeenten zich tot ‘LHBTI-vrije zone’. Ze maken dat kenbaar met stickers en op plaatsnaamborden. Ze nemen manifesten aan waarin regenbooggezinnen worden gediscrimineerd en LHBTI-acceptatie wordt afwezen.

Poolse politici en de Rooms-Katholieke kerk demoniseren LHBTI’s. Zo zegt voormalig premier Jaroslaw Kaczyński van de partij van Wet en Gerechtigheid (PiS) dat LHBTI’s een bedreiging vormen voor de Poolse identiteit, de natie en de staat. De aartsbisschop van Krakau, Marek Jędraszewski, noemt de LHBTI-beweging een ‘regenboogplaag’. Het leidt tot geweld tegen LHBTI’s. Zo werd in juli 2019 de Gelijkheidsmars in Bialistok aangevallen door duizenden tegenstanders. Prides werden verboden in steden als Lublin, Gniezno, Rzeszow.

In december stemde het Europese Parlement voor een resolutie waarin de Europese Commissie gevraagd wordt om actie te ondernemen tegen de LHBTI-mensenrechtenschendingen in Polen.

[Bron: COC NL – Foto: Bart Staszewski]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

NOS Journaal over de noodzaak van IDAHOT

NOS Journaal sprak met COC-voorzitter Astrid Oosenbrug, dominee Wielie Elhorst en D66-fractievoorzitter Rob Jetten over de noodzaak van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Lesbo-/Homo-/Bi-/Trans-/Interseksefobie.

NOS Journaal – het IDAHOT-item is aan het begin van de uitzending.

FM3 over IDAHOT met COC-voorzitter Astrid Oosenbrug

FM3’s Angelique Houtveen sprak met COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over de noodzaak van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Lesbo-/Homo-/Bi-/Trans-/Interseksefobie, en hoe zichtbaarheid de LHBTI-acceptatie kan bevorderen.

Zie HIER het FM3’s IDAHOT-item.

Aids Memorial Day, steek een kaarsje aan en deel je verhaal

Zondag 17 mei 2020 is het Aids Memorial Day, staan we stil bij de mensen die we verloren aan de gevolgen van aids en steken we een kaarsje aan in hun herinnering. Normaal doen we dat bij het HIV/AIDSmonument in Amsterdam, maar dit jaar is dat vanwege de coronacrisis niet mogelijk.

Deel jouw moment

Daarom vragen we je om thuis een kaarsje aan te steken. Deel dat moment op video, foto en/of tekst op de Facebook evenement-pagina. Klik op ‘discussie’ en plaats je verhaal.

Vertel ons voor wie je het kaarsje aansteekt, en hoe aids voor het eerst impact op jou had. Samen houden we de herinnering levend.

Deel je post vanuit de eventpagina ook op je eigen tijdlijn, zodat Aids Memorial Day aan niemand voorbij gaat.

Of in stilte met je gedachten herinneren?
Dat mag natuurlijk ook.

Niet op Facebook?

Er is ook een andere mogelijkheid om jouw verhaal te delen – via Padlet. Klik op de link en vervolgens op het kruisje rechts onderin de hoek. Je kunt dan tekst, foto’s, links toevoegen.

En je kan natuurlijk op allebei iets posten.

De initiatiefnemers: Hans Verhoeven (Pride etc.), Eric van der Burg en Mark Vermeulen (beiden van het Aidsfonds) en Wolfgang Schreiber van de Long Term Survivors, hopen dat veel mensen zondag a.s. een kaars zullen branden en hun herinneringen willen delen: Vertel ons voor wie je het kaarsje aansteekt, en hoe aids voor het eerst impact op jouw leven had.

[Bron/Illustratie: Aidsfonds, HVN]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Vraag minister Dekker vandaag om een meerouderschapswet!

Jij kunt er voor zorgen dat er snel een meerouderschapswet komt. Help meeroudergezinnen en upload vóór 24 mei je brief aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Dat kan op deze website van de Rijksoverheid. Onderaan dit bericht vind je een voorbeeldbrief.

Steeds meer kinderen groeien op in een gezin met drie of vier ouders. Bijvoorbeeld een lesbisch paar dat vanaf de geboorte een kind opvoedt samen met een homopaar. Deze ouders willen de zaken voor hun kinderen net zo goed regelen als elke andere ouder, maar dat kan niet. Volgens de wet mag een kind nu maar twee ouders hebben. Daardoor lopen kinderen allerlei rechten mis.

COC en Meer dan Gewenst pleiten al jaren voor een goede meerouderschapswet. In 2016 adviseerde een Staatscommissie dat er zo’n wet moet komen. In 2017 beloofden acht politieke partijen in COC’s Regenboog Stembusakkoord om het te regelen.

Maar vorig jaar liet minister Dekker weten dat de wet er voorlopig niet komt. Hij wil alleen deelgezag regelen. Dat is een sterk afgezwakte versie van meerouderschap- en gezag. Kinderen in meeroudergezinnen lopen daardoor nog steeds allerlei rechten mis.

De minister vraagt burgers en organisaties vandaag om een reactie op zijn wetsvoorstel. Jij kunt meeroudergezinnen helpen door zo’n reactie in te sturen en te pleiten voor een volwaardige meerouderschapswet. Dat kan met een persoonlijk verhaal of je kunt onderstaande voorbeeldbrief gebruiken. Doe het snel, want ook de tegenstanders laten van zich horen.

Hoe werkt het?

Upload je brief HIER.

  • Kopieer onderstaande voorbeeldbrief in een Word- of Pdf-document en vul onderaan je naam in, of schrijf een persoonlijke brief waarin je pleit voor een volwaardige meerouderschapswet.
  • Upload je brief HIER.
  • Doe het SNEL! Je kunt een brief insturen tot zondag 24 mei.

Bedankt voor je steun aan meeroudergezinnen!

VOORBEELDBRIEF

Aan:

de minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Geachte minister Dekker,

Kinderen hebben recht op een goede juridische band met ál hun ouders, of dat er nu één, twee, drie of vier zijn. Daarom adviseerde de Staatscommissie Herijking Ouderschap unaniem een volwaardige regeling voor meerouderschap en meeroudergezag te treffen. De vorige regering beloofde dat die regeling er zou komen. Acht politieke partijen beloofden in COC’s Regenboogakkoord om daarvoor te zorgen.

Ik ben erg teleurgesteld dat u nu slechts met een concept-wet voor deelgezag komt. Deelgezag is een eerste stap, maar lang niet goed genoeg.

Ik verzoek u dringend om op korte termijn alsnog een volwaardige regeling voor meerouderschap en meeroudergezag in te dienen en ik vraag u om de concept-regeling voor deelgezag te verbeteren.

Door alleen met een deelgezagsregeling te komen, krijgen kinderen ‘voor- en achterbank’ ouders. Dat past niet bij meeroudergezinnen. Het gaat in die gezinnen om kinderen die zielsveel van al hun ouders houden. Om ouders die zielsveel van al hun kinderen houden. Om mensen die, net als alle ouders, de zaken voor hun kinderen zo goed mogelijk willen regelen. Alleen maakt de wet dat nu onmogelijk.

Als er alleen een deelgezagswet komt, mogen de (niet juridische) derde en vierde ouders straks wel mee naar de klasseavond, maar wordt het kind wees als de juridische ouders onverhoopt overlijden. De derde en vierde ouders mogen wel met hun kind naar de dokter, maar ze kunnen in een urgente situatie geen toestemming geven voor een operatie. Als het kind 18 jaar wordt, verdwijnt de juridische band tussen het kind en de derde en vierde ouder helemaal.

Kom met een volwaardige regeling voor meerouderschap en -gezag

Ik vraag u daarom om snel te komen met een volwaardig wetsvoorstel voor meerouderschap en –gezag. In lijn met de motie die de Tweede Kamer daarover aannam in december 2019 (33836, nr. 48).

Zodat meeroudergezinnen eindelijk de wettelijke erkenning krijgen die ze toekomt. Erkenning dat de kinderen drie of vier pappa’s en mama’s hebben en niet slechts één of twee zoals de huidige wet bepaalt. Zodat de band van kinderen met al hun broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, ooms en tantes door de wet wordt erkend.

Ik vraag u om een volwaardige regeling, zodat de praktische problemen worden opgelost waar meeroudergezinnen nu tegenaan lopen. Zodat kinderen geen wees worden als hun juridische ouders overlijden. Zodat ook derde en vierde ouders fiscaal voordelig aan hun kinderen kunnen schenken en nalaten. Zodat alle ouders een bankrekening voor hun kind kunnen openen of toestemming kunnen geven voor een medische behandeling. Zodat ouders en kinderen al die andere voordelen krijgen die bij volwaardig gezag en ouderschap horen.

Verbeter de concept-regeling voor deelgezag

Ik verzoek u om de concept-regeling voor deelgezag te verbeteren. In het bijzonder door:

  • Deelgezag zo veel mogelijk gelijk te stellen aan meerouderschap- en gezag, en er dezelfde voordelen, bevoegdheden en rechten aan te verbinden;
  • Te verzekeren dat ouders met deelgezag niet zomaar van hun kinderen kunnen worden gescheiden, bijvoorbeeld omdat de juridische ouders naar het buitenland verhuizen. In uw voorstel krijgen ouders met deelgezag slechts het recht op een omgangsregeling, terwijl de juridische ouders alsnog gewoon kunnen vertrekken.
  • Meeroudergezinnen de mogelijkheid te bieden om hun afspraken over de invulling van het (deel)gezag middels een deelgezagsovereenkomst te laten inschrijven in het gezagsregister. Dat biedt zekerheid voor kind en ouders.

Tenslotte

De voornaamste reden dat u geen volwaardige meerouderschaps- en –gezagsregeling indient, is dat dat zou kunnen leiden tot conflicten. Ik vind dat stigmatiserend voor meeroudergezinnen. De Staatscommissie heeft ook geen bewijs gevonden voor uw stelling. Uit eerder onderzoek van de regering blijkt juist dat de verhoudingen tussen ouders in meeroudergezinnen in 89 procent van de gevallen goed tot zeer goed is. Als zich al conflicten voordoen, kan je die volgens mij beter goed regelen dan weg te kijken en niets te doen.

Ik vertrouw erop dat u snel komt met een volwaardige regeling voor meerouderschap en meeroudergezag. Opdat ouders in meeroudergezinnen de zaken voor hun kinderen net zo goed kunnen regelen als alle andere ouders.

Met vriendelijke groet,

[NAAM INVULLEN]

[Bron: COC NL – Foto minister Dekker: Rijksoverheid.nl]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?