COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

Nieuw bloeddonatiebeleid teleurstellend voor homo- en bimannen

COC Nederland vindt het nieuwe bloeddonatiebeleid voor homo- en biseksuele mannen teleurstellend. Het COC wil dat risicogedrag in plaats van seksuele oriëntatie het criterium wordt voor bloeddonatie.

Bloedbank Sanquin maakte donderdag 14 februari bekend dat homo- en biseksuele mannen binnenkort 4 in plaats van 12 maanden na hun laatste seksuele contact met een man bloed mogen doneren.

“Een teleurstellend besluit”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Wat ons betreft moet het bij bloeddonatie gaan over de vraag of je veilige seks hebt, niet over de vraag met wie je seks hebt. De bloedbank blijft onnodig discrimineren.”

“De wijziging heeft in praktijk nauwelijks betekenis”, aldus Oosenbrug. “De meeste mensen willen toch echt vaker dan eens per vier maanden seks, en dat gun ik iedereen.”

De COC-voorzitter roept minister Bruins, de Tweede Kamer en de bloedbank op om er voor te zorgen dat risicogedrag snel het criterium wordt voor bloeddonatie. Dat is ook in landen als Italië en Spanje het geval. Israël en Denemarken werken aan soortgelijk beleid .

Tijd om door te pakken

Het COC pleit al lang voor risicogedrag als criterium voor bloeddonatie. De bloedbank zou bijvoorbeeld moeten vragen of mensen beschermde, veilige seks hebben. Ook de Tweede Kamer vroeg in 2012 bij motie van GroenLinks, D66 en PvdA om risicogedrag tot criterium te maken. D66-voorman Rob Jetten pleitte daar op donderdagochtend 14 februari voor in het Algemeen Dagblad.

“Er is brede overeenstemming. Nu is het tijd om door te pakken”, aldus COC-voorzitter Oosenbrug.

[Bron: COC NL – Foto Donarbloed: CC-MartinD]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe Queer literatuurlijst voor scholieren

De Leescoalitie en COC Nederland lanceren op Valentijnsdag de nieuwe literatuurlijst Queerboeken.nl. Op deze website kunnen scholieren boeken vinden met LHBT-personages. Samen met de lancering van Queerboeken.nl start ook de verkiezing van het Beste Queer Fragment, waarbij lezers mogen stemmen op de mooiste liefdesscènes uit de queer literatuur, gekozen door Tim den Besten, Özcan Akyol, Rik van de Westelaken, Sherida Spitse en Valentijn De Hingh.

Met Queerboeken.nl en de verkiezing van het Beste Queer Fragment willen de Leescoalitie en COC scholieren stimuleren om boeken te lezen met LHBT-personages. Dat is nodig, blijkt uit recent onderzoek van Columbia University.  LHBT-leerlingen voelen zich namelijk vaak onveilig op school, maar als er in de les positieve aandacht is voor LHBT, voelen zij zich veiliger. De boekenlijst op queerboeken.nl kan gebruikt worden voor het vak Nederlands.

De fragmenten met inleidingen van de vijf BN’ers zijn gebundeld in een boekje met voorwoord van Arthur Japin, dat op Valentijnsdag in een oplage van 15.000 exemplaren wordt uitgedeeld op middelbare scholen in heel Nederland. Japin: “Want wie je ook bent, wat je ook voelt en wie je ook liefhebt, het is fijn om te lezen over mensen zoals jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt. (..) Dat begrip voor anderen, anders op welke manier dan ook, is in onze tijd harder nodig dan ooit.”

Het initiatief wordt ondersteund door minister Ingrid van Engelshoven:

Aansluitend worden op scholen door heel Nederland de bundels met queerfragmenten uitgedeeld door GSA’s (Gender and Sexuality Alliances).

[Bron/Illustraties: COC NL-GSA]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

Absurde anti-homo uitspraak gemeente Bunschoten

Een medewerker van de sociale dienst in Bunschoten heeft een inwoner te verstaan gegeven dat hij beter uit de gemeente kan vertrekken. “Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?”, aldus de ambtenaar.

“Een absurde uitspraak”, aldus Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en Simon Timmerman (voorzitter COC Midden-Nederland). “Hoog tijd dat de gemeente haar excuses aanbiedt.”

Van excuses is vooralsnog geen sprake. De gemeente noemde de uitspraak dinsdag ‘overbodig’, maar volgens de advocaat van de gemeente is het ‘niet een discriminerende opmerking’ en zou het zelfs ‘goed bedoeld’ zijn.

RTV Utrecht bracht de kwestie dinsdag in de openbaarheid naar aanleiding van een zaak bij de Centrale Raad van Beroep. Die boog zich dinsdag over de zaak van Jaap Koelewijn tegen de gemeente Bunschoten. De inwoner van Bunschoten denkt dat hij zijn uitkering is verloren door homo-discriminatie. Via de rechter probeert hij nu te voorkomen dat hij meer dan 5000 euro moet terugbetalen.

Koelewijn werd verdacht van fraude met zijn uitkering. Tijdens het gesprek hierover met de sociale dienst werd er, volgens hem, niet naar hem geluisterd. Ook wordt zijn seksuele oriëntatie bij het gesprek betrokken. COC Midden-Nederland heeft contact met hem gezocht om hem steun aan te bieden.

GEMEENTE

De rechters van de Centrale Raad van Beroep hadden dinsdag veel vragen aan de gemeente over het verhoor door de sociale dienst. Daarvan gingen er veel over de opvallende uitspraak van de ambtenaar van de sociale dienst, die op band werd opgenomen: “Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?”

De advocaat van de gemeente Bunschoten noemde die uitspraak tijdens de rechtszaak ‘overbodig’. “De verklaring was al doorgenomen, dus dan moet je die opmerking niet maken, ook al was die goed bedoeld”, reageerde Jan Heijn Meijer, de advocaat van de gemeente. “Tenminste, daar ga ik vanuit.”

DISCRIMINATIE

Geen van de drie rechters nam genoegen met de reactie van de gemeente.  “Overbodig? Bedoelt u niet gewoon fout?”, vroeg één van de rechters.  “Ik heb gelezen dat Jaap nooit een excuus heeft gehad, maar u houdt het op overbodig?, vroeg een andere rechter.”

Ondanks aandringen van de rechters bleef de gemeente bij haar reactie. “Het is niet een discriminerende opmerking, zeker niet naar meneer Koelewijn”, lichtte Meijer nog toe.

De uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 26 maart.

[Bron: COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

Oproep aan partijen: doe mee aan kieswijzer COC!

Het COC roept partijen en kandidaten die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen op om mee te doen aan COC’s kieswijzer Rainbowvote.NU. Ook partijen en kandidaten voor de Eerste Kamer kunnen een profiel aanmaken.

Partijen en kandidaten kunnen deelnameformulieren opvragen bij info@rainbowvote.NU. De uiterste inzenddatum is 27 februari. Rainbowvote.NU wordt naar verwachting begin maart gelanceerd; de Provinciale Statenverkiezingen zijn op 20 maart 2019.

Op Rainbowvote.NU kunnen partijen en kandidaten een profiel aanmaken om zichzelf en hun standpunten aan de LHBTI-gemeenschap te presenteren. Kiezers die LHBTI-onderwerpen belangrijk vinden kunnen op die manier beter geïnformeerd hun stem uitbrengen.

In Nederland leven ruim een miljoen LHBTI’s. Voor een groot deel van hen wegen LHBTI-kwesties mee bij hun keuze in het stemhokje. De LHBTI-stem is dus een factor van betekenis bij de verkiezingen.

Partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen kunnen op de website presenteren wat ze de afgelopen jaren voor LHBTI’s hebben gedaan en wat ze de komende jaren van plan zijn. Aan de hand van zo’n veertig stellingen geven ze aan hoe ze over LHBTI-kwesties denken. De stellingen gaan over zaken als veiligheid, voorzieningen voor LHBTI-jongeren en –ouderen en bijvoorbeeld over wat het inhoudt om een ‘regenboogprovincie’ te zijn.

Ook individuele ‘regenboogkandidaten’ die meedoen aan de verkiezingen kunnen een profiel aanmaken, waarin ze aangeven wat ze in de Provinciale Staten voor LHBTI’s willen bereiken.

Eerste Kamer

De leden van de Eerste Kamer zijn op 20 maart niet direct verkiesbaar, zij worden later gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Omdat de Eerste Kamer bepalend is voor de machtsverhoudingen in Nederland, willen veel kiezers toch graag willen weten hoe de leden denken over LHBTI-acceptatie.

Daarom biedt het COC ook aan partijen en ‘regenboogkandidaten’ in de Eerste Kamer de mogelijkheid om een profiel aan te maken op Rainbowvote.NU.

Rainbowvote.NU wordt samengesteld door de regionale COC-verenigingen en COC Nederland.

[Bron/Illustratie: COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

COC is blij met voorstel tot bescherming tegen ‘LHBT-genezing’

Behandelingen waarbij therapeuten proberen om LHBT’s te ‘genezen’ van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit moeten wettelijk verboden worden. Daarvoor pleit D66 in de Tweede Kamer, zo meldt actualiteitenrubriek EenVandaag op maandag 11 februari. Het COC vraagt al lang om deze bescherming en is blij met het voorstel van D66.

Volgens het COC is wijziging van de seksuele of genderidentiteit d.m.v. therapieën niet mogelijk en kunnen ‘genezingstherapieën’ tot grote psychische schade leiden. Al in 2013 pleitte het COC daarom in brieven aan de minister van VWS en de Tweede Kamer voor een verbod. Aanleiding was destijds dat de organisatie Different – onderdeel van Tot Heil des Volks (zie foto) – behandelingen aanbood met vergoeding van zorgverzekeraars. Aan die vergoeding kwam op aandringen van het COC een einde.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp roept het kabinet nu op om snel in kaart te brengen hoe vaak deze ‘therapieën’ voorkomen. Als blijkt dat ze inderdaad nog uitgevoerd worden, is D66 voor een verbod.

“Je brengt mensen die worstelen met hun geloof en homoseksualiteit van de regen in de drup door ze voor te houden dat je van je geaardheid kan worden afgeholpen,” aldus Bergkamp tegenover EenVandaag. “Jongeren moeten volledig zichzelf kunnen zijn. Homo-conversietherapie staat hier haaks op. Ik roep de minister op om hier diepgaand onderzoek naar te doen. Vervolgens moeten we alles doen om onze jongeren hier tegen wettelijk te beschermen.”

Jeugdartsen: behandeling zeer schadelijk

Regeringspartij D66 wil vooral dat minderjarigen wettelijk beter beschermd worden tegen de omstreden praktijken. Bergkamp: “Vooral jongeren, die al zeer kwetsbaar zijn, wil je niet blootstellen aan dit soort schadelijke behandelingen. Het is echt onze taak hen hier tegen in bescherming te nemen. Dat weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van godsdienst”

Ook artsen maken zich grote zorgen over de genezingstherapieën en de schadelijke effecten die deze kunnen hebben. “Deze behandelingen suggereren dat iemand ziek is”, legt Jeanne-Marie Hament, van vereniging van AJN Jeugdartsen Nederland, uit aan EenVandaag. “Dat is niet alleen discriminerend, maar kan ook leiden tot extreme eenzaamheid en verdriet bij jongeren die worstelen met hun geaardheid. Dit is een vorm van kwakzalverij die wettelijk verboden zou moeten worden.”

Onder de radar

Exacte cijfers van het aantal behandelingen in Nederland ontbreken. Daarom vindt jeugdarts Hament dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. “We moeten echt veel meer zicht in Nederland krijgen op deze wanpraktijken. Het speelt zich veelal onder de radar af. Hierdoor krijgen slachtoffers op dit moment niet de behandeling die zij nodig hebben.”

In Nederland is het aanbieden van genezingstherapieën niet wettelijk verboden. Malta was in 2016 het eerste Europese land dat een totaal verbod instelde op deze zogenoemde conversietherapieën. In België en het Verenigd Koninkrijk wordt wetgeving voorbereid om homogenezing te verbieden. Maart vorig jaar nam het Europees Parlement met grote meerderheid (435-109) een resolutie aan waarin conversietherapieën werden veroordeeld en de EU-lidstaten werden opgeroepen om deze therapieën te verbieden.

[Bron: COC NL – Foto Tot Heil des Volks: COC Media]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

Wat doen Provincies om LHBTI-emancipatie te bevorderen?

Elf van de twaalf provincies hebben zich inmiddels uitgeroepen tot Regenboogprovincie, in navolging van de tientallen Regenbooggemeenten die Nederland rijk is. Maar wat doen provincies om gestalte te geven aan die titel? Hoe bevorderen zij LHBTI-emancipatie? Om daar achter te komen deed Movisie eind 2018 een inventarisatie onder alle twaalf provincies.

Voor gemeenten is het vanzelfsprekender dan voor provincies om zich, behalve symbolisch, ook beleidsmatig actief te richten op inclusie en emancipatie van LBHTI-inwoners. Zij hebben immers een grote (beleids-)rol binnen het sociaal domein. Veel Regenbooggemeenten worden in het maken van LHBTI-beleid ondersteund door Movisie in het kader van het Regenboogstedenprogramma.

Om in kaart te brengen wat provincies al doen op het gebied van LHBTI, wat zij wel en niet als hun rol zien, en wat zij wellicht zouden willen doen, deed Movisie een inventarisatie bij (beleids)medewerkers van alle twaalf provincies.

“We vinden het een bijzonder en spannende beweging dat provincies zich als Regenboogprovincie uitriepen. Voor ons was het van belang te weten wat de ambities zijn en wat de relatie is, of wordt, met de gemeenten die soms al jaren met LHBTI-beleid bezig zijn”, zegt Charlot Pierik, vanuit Movisie adviseur van een aantal gemeenten binnen het Regenboogstedenprogramma en betrokken bij deze inventarisatie.

[Bron/Illustratie: Movisie]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

 

Noodregeling voor PrEP-zorg nu nodig

Aidsfonds-Soa Aids Nederland en COC Nederland vragen minister Bruno Bruins onmiddellijk een noodregeling te treffen om alle mensen die nu op de wachtlijst staan voor PrEP bij de GGD-en tegemoet te komen en om de nodige begeleiding te geven aan mensen die PrEP gebruiken zonder medische zorg.

Dit in afwachting van een definitieve PrEP-regeling. Die komt er pas op zijn vroegst medio 2019, zo liet minister Bruins vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

“We wachten al bijna 3 jaar op PrEP en opnieuw laat minister Bruins ons weten dat we nóg langer moeten wachten, tot medio 2019. Intussen zijn er mensen die onnodig hiv oplopen, terwijl ze zich juist wilden beschermen met PrEP. De minister claimt zorgvuldigheid om een regeling te treffen, in de praktijk leidt dit tot grote onzorgvuldigheid. Elke dag komen er onnodige hiv-infecties bij. We vragen de minister nu al middelen vrij te maken zodat de GGD-en per direct aan de slag kunnen”, aldus Aidsfonds-Soa Aids Nederland en COC in een reactie.

Hiv-behandelcentra in de bres

Steeds vaker zien hiv-behandelaren mensen met een hiv-diagnose, die op een wachtlijst voor PrEP staan, mensen die geen toegang tot PrEP-zorg kunnen krijgen en mensen die PrEP gebruikten zonder de noodzakelijke medische zorg. De hiv-behandelcentra in ziekenhuizen springen nu in de bres, uit pure nood. Zij bieden voorlopig PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan, in die regio’s waar PrEP-zorg niet beschikbaar is.

Toenemend PrEP-gebruik

PrEP is vanaf 2016 in Nederland op recept verkrijgbaar , maar de noodzakelijke medische begeleiding daarbij is niet geregeld. Aidsfonds-Soa Aids Nederland heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren al vaker haar zorgen geuit over het mogelijk incorrecte gebruik van PrEP. Nu de preventiepillen ook in Nederland betaalbaar zijn geworden, neemt het gebruik toe. Volgens opgave van de Nederlandse apotheken is er in 2018 aan 3000 unieke gebruikers PrEP verstrekt.

PrEP zorg urgent

Het slikken van PrEP dient onder medische begeleiding te gebeuren: twee hiv-testen vooraf en regelmatig testen op soa’s en hiv tijdens gebruik zijn noodzakelijk om gezond te blijven. In de praktijk gebeurt dat steeds vaker niet. Dit leidt niet alleen tot schade voor het individu, omdat men toch hiv oploopt, maar ook voor de volksgezondheid: mutaties van het hiv-virus kunnen zich verspreiden waardoor er minder opties voor behandeling overblijven.

De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar al dat het verstrekken van PrEP en de zorg daarbij, door de overheid urgent is. Maar door het uitblijven van een landelijke regeling, loopt het intussen in de praktijk goed fout.

Het COC pleit al sinds 2014 voor introductie van PrEP in Nederland, samen met Aidsfonds, PrEPnu, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren. Volgens het COC biedt PrEP een unieke kans om de hiv-epidemie in Nederland definitief de kop in te drukken.

PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv krijgen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 800 mensen een hiv-diagnose. Daarbij gaat het in ongeveer twee derde van de gevallen om mannen die seks hebben met mannen, ondanks het feit dat deze groep relatief vaak condooms gebruikt.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld: het zal in Nederland naar verwachting leiden tot vijf nieuwe hiv-diagnoses minder per week.

[Bron: COC NL, Aidsfonds-Soa Aids Nederland – Foto minister Bruins: Rijksoverheid.nl]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

 

COC’s True Colors 2019

Op 27 januari 2019 was de zevende editie van COC’s True Colors – de fundraiser voor COC’s Bob Angelo Fonds en het feest voor de Nederlandse LHBTI-beweging. Met dank aan alle bezoekers, performers en crew voor de onvergetelijke momenten. Beleef ze nog een keer in onze aftermovie!

Aftermovie gemaakt door LOS in opdracht van COC Nederland
Muziek: Magnuss – What You Want Free

4/5 Belgen vindt dat LHBT’s moeten kunnen leven zoals ze zelf willen

Uit onderzoek van çavaria in het kader van het Europese project ‘Call it Hate’ blijkt dat 4/5 van de Belgen vindt dat LHBT’s hun leven moeten kunnen leiden zoals ze zelf willen. De Belg erkent ook dat haatmisdrijven een grotere impact hebben dan andere misdrijven. De mate van empathie voor slachtoffers van anti-LHBT-geweld hangt af van de situatie en tot welke groep de slachtoffers behoren.

Positieve evolutie

“De positieve evolutie in de attitudes van de Belgen tegenover LHBT’s wordt bevestigd en dat is goed nieuws”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “We zien doorheen het onderzoek wel een duidelijke hiërarchie. Er is respectievelijk het meest sympathie voor hetero’s, lesbiennes, homomannen, bi’s en tenslotte transgenders.” Een constante doorheen het onderzoek is dat vrouwen positiever staan tegenover LHBT’s dan mannen.

Call it Hate

Het project Call it Hate zoekt naar manieren om de aangiftebereidheid voor LHBT-foob geweld te verhogen en secundaire victimisatie te voorkomen. “Veel slachtoffers gaan niet naar de politie en een van de redenen daarvoor is dat ze denken dat wat hen overkomt niet erg genoeg is of dat hun omgeving of de politie denken dat ze overdrijven”, legt Borghs uit. “Negatieve reacties uit de omgeving of van hulpverleners hebben een nefast effect op slachtoffers. Ze worden als het ware een tweede keer slachtoffer.”

Zelf gezocht

Het merendeel van de Belgen beseft dat haatmisdrijven een grotere impact hebben op slachtoffers dan andere misdrijven. “De plaats waar een misdrijf zich afspeelt beïnvloedt de houding van de Belg wel. Zo is er minder empathie voor LHBT’s die het slachtoffer worden van geweld als ze deelnemen aan de pride, als ze dronken op café zitten, of transgenders die als sekswerker aan de slag zijn”, verklaart Borghs. “Dat neigt een beetje naar het ‘je hebt het zelf gezocht’-argument en dat is verontrustend.”

Campagne

België is een van de tien landen die deelnemen aan het Call it Hate-project. De resultaten van de andere landen worden op een later moment onderling vergeleken. Çavaria gaat nu aan de slag met de resultaten om tot een campagne te komen die de aangiftebereidheid bij slachtoffers van anti-LHBT-geweld verhoogt en het risico op secundaire victimisatie verlaagt.

[Bron/Illustratie: çavaria]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

 

Noord-Holland wordt actieve Regenboogprovincie

Vanaf vandaag mag Noord-Holland zich een actieve en echte Regenboogprovincie noemen. De Provinciale Staten van Noord-Holland stemde in ruime meerderheid in met het voorstel van GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, PvdA, VVD en D66 om van Noord-Holland een actieve Regenboogprovincie te maken. Alleen de PVV stemde tegen.

GroenLinks Statenlid Rosan Kocken, die in 2017 het voortouw voor een Regenboogprovincie nam, is enorm verheugd met de brede steun. “Geweldig om te zien hoe partijen zich verenigen in de strijd om jezelf te kunnen zijn!”

Begin dit jaar riep Noord-Holland zich op initiatief van GroenLinks Noord-Holland al uit tot Regenboogprovincie, maar concreet beleid en ambitie om een provincie te worden die LHBTIQ+ bewustwording en acceptatie breed in het beleid verankert, ontbrak nog. “Mooi dat de provincie een paar keer per jaar de Regenboogvlag hijst, maar is het wel een erg makkelijke manier om te zeggen ‘kijk, zo moedigen wij de emancipatie en een inclusieve samenleving aan”, aldus Kocken.

Onder het motto ‘We hijsen niet alleen de Regenboogvlag, we moeten ook echt aan de slag’, diende GroenLinks, ditmaal samen met Partij voor de Dieren en de SP, een aangescherpt voorstel in. De drie partijen vonden eensgezind dat het Noord-Hollandse Regenboogbeleid meer moet zijn dan alleen symboliek. Zo stelden ze met succes voor dat er een roze ambtenarennetwerk komt dat altijd en op alle niveaus gevraagd en ongevraagd advies mag geven. Ook moet de provincie de Noord-Hollandse gemeentes meer gaan stimuleren en motiveren voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van LHBTIQ+’s.

Het aangescherpte voorstel werd in een later stadium ook ondertekend door de coalitiepartijen VVD, PvdA en D66. Kocken: “GroenLinks hoopte en rekende op brede steun. Die is er gekomen. Daar ben ik hartstikke blij mee. En nu aan de slag want er is nog flink wat werk aan de winkel als het gaat om de acceptatie van LHBTIQ+-ers.”

[Bron: GroenLinks Noord-Holland – Foto Regenboogvlag: CC-Benson Kua]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?