COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

COC’ers winnen Winq Diversity Awards

COC-vrijwilligers wonnen op donderdag 20 februari een Winq Diveristy Award voor zichtbaarheid en acceptatie van Nederlandse LHBTQ’s. Emre Hoogduijn van COC’s GSA Netwerk wint de prijs voor zijn inzet voor LHBTQ-jongeren en Larry van Dever nam samen met COC-voorzitter Astrid Oosenbrug een Award in ontvangst voor COC’s Cocktail Project voor LHBTI-asielzoekers.

‘Ik ben ongelofelijk trots op Emre, Larry en al die andere kanjers die zich dag in, dag uit met COC inzetten voor een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn’, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Een welverdiende pluim voor deze voortrekkers!’

Emre
De Turks-Nederlandse Emre Hoogduijn krijgt van Winq een Youth Diversity Award voor zijn actieve inzet en steun voor LHBTQ-jongeren, in het bijzonder van niet-westerse komaf. De 18-jarige Emre is volgens Winq een wijs en krachtig rolmodel voor duizenden jongeren. Hij stond aan de basis van COC’s GSA Netwerk op zijn middelbare school, was ambassadeur van Paarse Vrijdag en helpt via Instagram jongeren die worstelen met hun coming-out. Vorig jaar leverde zijn inzet hem ook al de titel ‘Jongere van het Jaar’ op.

Winq’s Youth Diversity Award is een prijs voor een persoon die anderen, die nog aan het begin van hun leven staan, helpt om te kunnen zijn wie ze willen zijn en om zich niet te hoeven verstoppen.

COC’s Coctail Project
COC’s Cocktail Project voor LHBTI-asielzoekers won een Winq New Horizons Diversity Award. De prijs werd uitgereikt aan Larry van Dever, coördinator van Cocktail in Groningen, en COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Volgens Winq heeft het COC met dit belangrijke project veel mensen gered van de eenzaamheid. Tijdens en na hun vaak ingewikkelde en lange asielprocedure belanden veel LHBTQ-asielzoekers in een sociaal isolement, aldus Winq. Een luisterend oor en een beetje hulp, maken hierbij een wereld van verschil. Zo ontstond in 2009 Cocktail, het maatjesproject van COC Nederland, dat dit isolement probeert te doorbreken. Inmiddels is het project in vijftien regio’s actief en biedt het zowel maatjescontact als groepsbijeenkomsten.

Met de New Horizons Diversity Award eert Winq mensen en organisaties die zich inzetten voor LHBTI-vluchtelingen.

Ken jij een LHBTQ asielzoeker die wel een buddy kan gebruiken of wil je zelf maatje worden? Kijk HIER voor meer informatie. Wil jij ook een GSA oprichten of LHBTI-jongeren ondersteunen, kijk dan HIER.

Eerste openlijk homoseksuele profvoetballer opgenomen in Hall of Fame

Justin Fashanu – die in 1990 als eerste profvoetballer ter wereld uit de kast kwam – wordt opgenomen in de Hall of Fame van het National Football Museum in Manchester. In deze eregalerij worden mensen opgenomen die zowel op als rond het speelveld een uitzonderlijke bijdrage aan het Engelse voetbal hebben geleverd.

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 19 februari 2020 – op wat de 59ste verjaardag van Fashanu zou zijn – en zal worden bijgewoond door zijn nicht Amal Fashanu, medeoprichter van de Justin Fashanu Foundation. Die vorig jaar opgerichte stichting zet zich in voor de acceptatie van LHBT’s in het voetbal.

Justin Fashanu (1961-1998) was een Engelse profvoetballer die voor het Engelse jeugdteam onder 21 geselecteerd werd en van 1978 tot 1997 voor tal van profclubs in Engeland, Schotland, Zweden, Canada, Nieuw-Zeeland en de VS gespeeld heeft, waaronder de Premier League-clubs Norwich City, Notts County en Nottingham Forest. Die laatste club betaalde in 1981 voor Fashanu een transfersom van 1 miljoen pond, waarmee hij de eerste zwarte profspeler werd die voor een dergelijk bedrag getransfereerd werd. Desondanks werd Fashanu vanwege geruchten over zijn seksuele voorkeur al snel door manager Brian Clough op een zijspoor gezet. In 1990 kwam Fashanu als eerste profvoetballer publiekelijk uit de kast in een interview met de tabloid The Sun. Een jaar later gaf hij ook een interview aan de Gay Times. Fashanu pleegde in 1998 zelfmoord in Londen, nadat bekend werd dat hij in de Amerikaanse staat Maryland gezocht werd vanwege in die staat toen nog verboden homoseksuele handelingen.

Behalve de introductie van Fashanu in de Hall of Fame, start het National Football Museum op woensdag 19 februari ook een tentoonstelling over de LHBT+geschiedenis van het voetbal. De tentoonstelling is samengesteld door LHBT+activisten in samenwerking met de staf van het museum.

[Bron: National Football Museum – Foto Justin Fashanu: CC-Wikepedia]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

‘Situatie LHBT’s in Iran verslechtert’

De situatie voor LHBT’s in Iran verslechtert. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie 6RANG in een brief aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

De brief van 6RANG volgt op een rapport dat de Nederlandse regering in maart 2019 publiceerde. Daarin staat dat het beter zou gaan met LHBT’s in Iran. Staatssecretaris Broekers maakte het daarom in juli 2019 moeilijker voor LHBT’s uit Iran om in Nederland asiel te krijgen.Voor Iraanse transgender asielzoekers geldt zelfs geen enkele bescherming meer.

Het COC pleit voor een ruimhartig asielbeleid voor Iraanse LHBT’s omdat de situatie voor LHBT’s in Iran niet is verbeterd en de groep systematisch wordt vervolgd.

Dat wordt onderstreept door de brief van 6RANG, die de meeste conclusies van de Nederlandse regering over de situatie van LHBT’s in Iran weerlegt.

Volgens de Nederlandse regering zou er in Iran ‘in het dagelijks leven veel ruimte’ zijn voor homoseksuelen, is er geen sprake van een actief en systematisch opsporingsbeleid en zouden veroordelingen wegens homoseksualiteit niet voorkomen.

Executie

Volgens 6RANG worden LHBT’s in Iran systematisch vervolgd. De organisatie noemt daarvan een reeks voorbeelden. Zo werd de populaire zanger Mohsen Lorestani in oktober 2019 gearresteerd wegens het hebben van een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. Hij loopt op dit moment het risico om te worden geëxecuteerd.

6RANG beschrijft een golf arrestaties van LHBT’s in september en december 2018. Ook beschrijft de organisatie de arrestatie van 30 mensen in april 2017 en de arrestatie van 23 mensen, waaronder transgender personen, in september 2017 op beschuldiging van onder meer ‘sodomie’.

De Nederlandse regering stelt dat een homoseksueel die in Iran in elkaar geslagen is en aangifte wil doen, ‘door de politie geholpen wordt, ongeacht of zijn geaardheid bij hen bekend is of wordt.’ 6RANG ontkent dit en beschrijft dat de politie in Iran LHBT’s mishandelt, willekeurig arresteert en dat er sprake is van geweld en invallen door de politie.

In de brief beschrijft de organisatie een recent voorbeeld van een trans persoon die op straat wordt mishandeld in aanwezigheid van de politie. De politie doet niets en als voorbijgangers hen vragen om te helpen, is het antwoord ‘maar het is een transgender’ waarna de agenten wegrijden.

Transgender personen

Transgender personen in Iran zouden volgens de Nederlandse regering niet systematisch achtergesteld worden en worden daarom in het asielbeleid niet meer berschermd. Volgens 6RANG is de situatie voor transgenders in Iran gevaarlijk en worden ze systematisch vervolgd.

Zo staat er volgens de Iraanse wet een straf van 74 zweepslagen op het dragen van kleding van ‘het andere geslacht’ en wordt elke genderexpressie die niet voldoet aan de ‘heteronormatieve norm’ gecriminaliseerd. Een Iraanse transgender activiste deed onlangs een zelfmoordpoging live op sociale media vanwege de manier waarop de Iraanse autoriteiten haar en andere transgender personen behandelen.

De Nederlandse regering stelt dat transgender personen geslachtsveranderende operaties vergoed krijgen. 6RANG geeft aan dat dat maar in zeer beperkte mate het geval is. De organisatie beschrijft dat, wanneer er al sprake is van operaties, het vaak gaat om gedwongen behandelingen om LHBT’s te laten passen in het maatschappelijke beeld van man en vrouw. Bij de operaties worden ethische en medische standaarden met voeten getreden.

6RANG wordt ook in het ambtsbericht van de regering als bron aangehaald. Volgens de mensenrechtenorganisatie is dat ‘selectief’ gebeurd en is de ‘ernstigste informatie achterwege gelaten’.

Op aandringen van het COC en D66-Kamerlid Maarten Groothuizen laat staatssecretaris Broekers de situatie van LHBT’s in Iran momenteel opnieuw bekijken. Het COC wil dat de informatie van 6RANG daarbij wordt betrokken en dat LHBT asielzoekers uit Iran in Nederland opnieuw de hoogste beschermingsstatus krijgen.

[Bron: COC NL – Foto: cover HRW-Iranrapport ‘We Are A Buried Generation’]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Verplichte sterilisatie van transgender en intersekse Nederlanders in strijd met mensenrechten

Tot 1 juli 2014 werden Nederlanders die hun geslachtsregistratie wilden wijzigen verplicht een sterilisatie en andere vergaande lichamelijke wijzigingen te ondergaan. Deze eisen, die destijds in het Burgerlijk Wetboek stonden, waren in strijd met fundamentele mensenrechten. Dat stellen initiatiefneemster Willemijn van Kempen, Bureau Clara Wichmann, Transgender Netwerk Nederland (TNN), Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) en andere individuele gedupeerden. COC Nederland steunt de oproep van de initiatiefnemers.

Tussen 1985 en 2014 moesten mensen die hun geslachtsregistratie wilden wijzigen eerst geslachtsaanpassende operaties en onomkeerbare sterilisatie ondergaan. Deze operaties waren medisch niet noodzakelijk maar wel wettelijk verplicht. Met grote gevolgen voor de mensen bij wie op de geboorteakte een verkeerd geslacht was opgetekend.

“De staat heeft mij mijn vruchtbaarheid afgepakt”, zegt Willemijn van Kempen, die het initiatief heeft genomen om samen met belangenorganisaties en andere gedupeerden een gesprek met de overheid hierover aan te gaan. Zij had dolgraag samen met haar vrouw kinderen willen krijgen. Maar toen ze in de jaren 1990 in transitie ging, moest ze kiezen tussen vruchtbaarheid of een V in haar paspoort. De mogelijkheid om genetisch materiaal te bewaren kreeg ze niet.

Sinds 1995 zijn ruim 1200 transgender en intersekse mensen hiervan het slachtoffer geworden.* Van 1985 tot 2014 waren sterilisatie en andere vergaande lichamelijke aanpassingen namelijk harde voorwaarden voor wijziging van de geslachtsregistratie. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde in 2017 over vergelijkbare wetgeving in Frankrijk dat die in strijd was met fundamentele mensenrechten. De medische behandelingen waren immers verplicht en konden niet gelden als ‘vrijwillig’, want zonder die behandelingen konden de personen in kwestie hun geslachtsregistratie niet wijzigen.

Diep leed

Volgens vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann werden mensen voor een onmogelijke keuze gesteld. Ze konden weliswaar kiezen voor verbetering van hun kwaliteit van leven, maar tegen een veel te hoge prijs. “Deze wetgeving heeft diep leed veroorzaakt bij transgender en intersekse personen”, zegt Santi van Toorn van Bureau Clara Wichmann. “Het wordt tijd dat de overheid dit erkent en hierin haar verantwoordelijkheid neemt.”

Van Kempen wilde enkel als vrouw verder leven en was overgeleverd aan de wet. “Het was daarna een lange weg me te bevrijden van het idee dat ik geen kinderen hoorde te krijgen. Terugkijkend zie ik hoe vernederend en beschadigend het was dat de staat bepaalde wie een ouder mag zijn. Alsof je als trans persoon geen goede ouder kan zijn.”

Onrechtmatig

Van Kempen, Bureau Clara Wichmann, TNN, NNID, COC Nederland en andere gedupeerden stellen dat de eisen van sterilisatie en andere lichamelijke aanpassingen in strijd waren met internationale verdragsbepalingen en rechtsbeginselen. De Nederlandse Staat heeft onrechtmatig gehandeld door die eis in te voeren en te handhaven, vinden de organisaties. Daarom hebben zij de Staat aansprakelijk gesteld voor het leed en eisen ze publieke erkenning en een passende compensatie voor de gedupeerden.

Het Zweedse parlement heeft in 2018 zelf verantwoordelijkheid genomen en een compensatieregeling ingesteld. Volgens TNN-voorzitter Brand Berghouwer is het belangrijk dat Nederland eenzelfde signaal afgeeft, en publiekelijk erkent dat de sterilisatie-eis mensenrechten heeft geschonden. “Bovendien”, zo stelt hij, “kan Nederland ook als voorbeeld dienen voor landen waar de sterilisatie-eis nog steeds geldt, zoals bijvoorbeeld Finland.”

Aansprakelijk

Van Kempen, Bureau Clara Wichmann, TNN, NNID, COC en de andere individuele gedupeerden hopen dat Nederland het voorbeeld van Zweden volgt. Zij hebben de Staat nu aansprakelijk gesteld en verzocht om op korte termijn in overleg te treden. “Mensen moeten weten dat dit is gebeurd,” zegt Van Kempen. “Nederland zou juist vanwege haar internationale inzet voor de bescherming van mensenrechten ook eerlijk moeten zijn over de eigen gemaakte fouten; én daar verantwoordelijkheid voor nemen.”

De voorwaarden zijn ingegaan in 1985, data over mensen die van geslacht veranderen is bekend vanaf 1995 ivm het invoeren van de BRP.

[Bron: TNN – Foto: CC-National Progress Party]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Voorzitter Russian LGBT Network spreekt op solidariteitsbijeenkomst voor Russische LHBTI’s

Mikhail Tumasov, de voorzitter van het Russian LGBT Network, spreekt op woensdagavond 12 februari tijdens de solidariteitsbijeenkomst voor LHBTI-personen in Rusland en Tjetsjenië. Tumasov is een vooraanstaand Russisch LHBTI-activist die Rusland moest ontvluchtten vanwege de bedreigingen aan zijn adres.

Mikhail Tumasov is naast voorzitter van het Russian LGBT Network tevens lid van het Civil Society Forum EU-Russia. Uit protest tegen de ‘Milonov wet’, die zogenaamde ‘propaganda’ van homoseksualiteit in Rusland verbied en daarom ook bekend staat als de antihomowet, richtte hij in 2011 de ‘Avers LGBT Movement’ op. Tumasov is nauw betrokken bij de International LGBT Christians Movement. In 2012 werd hij slachtoffer van homofoob geweld en ontvluchtte hij Rusland om te ontkomen aan de voortdurende bedreigingen aan zijn adres. Hij verblijft momenteel in Georgië.

Het Russian LGBT Network ondernam als eerste actie voor homoseksuele mannen in Tjetsjenië nadat de Novaya Gazeta in april 2017 berichtte over de vervolging van deze groep. Het netwerk helpt bedreigde homoseksuele mannen om uit Tjetsjenië te vluchten en elders een nieuw bestaan op te bouwen. Door een vooraanstaande informatiepositie, dankzij het grote aantal aangesloten lokale LHBTI-organisaties in Rusland, is het Russian LGBT Network een belangrijke partner voor internationale mensenrechtenorganisaties.

Tumasov spreekt tijdens de solidariteitsbijeenkomst voor LHBTI’s in Rusland en Tsjetsjenië op woensdagavond 12 februari op het Amsterdamse Homomonument. Die wordt georganiseerd door Russische activisten en ondersteund door COC Nederland. Directe aanleiding voor de bijeenkomst is de hernieuwde toetreding van Rusland tot de Raad van Europa, terwijl Rusland aan geen van de hieraan gestelde voorwaarden heeft voldaan.

Rusland is door de Raad van Europa onder meer gevraagd om mee te werken aan onafhankelijk onderzoek naar de vervolging van homoseksuele mannen in Tjetsjenië. Ook aan deze voorwaarden heeft Rusland niet voldaan. Nu Rusland weer aan tafel zit bij de Raad van Europa, zullen activisten tijdens de bijeenkomst een lijst met onderwerpen presenteren die de Raad van Europa wat hen betreft met Rusland moet bespreken.

SOLIDARITEITSBIJEENKOMST voor LHBTI’s in Rusland en Tsjetsjenië

Datum: woensdag 12 februari 2020 van 18.00-19.30 uur
Locatie: Homomonument – Westermarkt te Amsterdam
Aanmelden kan HIER (niet verplicht).

[Bron: COC NL – Foto Mikhail Tumasov: Civil Society EU-Russia-YouTube]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Woensdag solidariteitsbijeenkomst voor LHBTI’s in Rusland en Tsjetsjenië

Op woensdagavond 12 februari vindt op het Amsterdamse Homomonument om 18 uur een solidariteitsbijeenkomst plaats voor LHBTI’s in Rusland en Tsjetsjenië. De bijeenkomst is een initiatief van Russisch-Nederlandse LHBTI-activisten en wordt gesteund door COC Nederland. 

Je kunt je HIER aanmelden (niet verplicht).
 
Met de manifestatie reageren de activisten op een besluit van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Die besloot op 29 januari definitief om Rusland weer volledig stemrecht te geven. Dat stemrecht was Rusland ontnomen wegens het annexeren van de Krim. Eén van de voorwaarden om weer stemrecht te krijgen, was medewerking van Rusland aan een onderzoek naar de gevangenzetting, marteling en moord op LHBTI’s in Tsjetsjenië. Die medewerking is er nooit gekomen.
 
Het Russian LGBT Network is woedend over het besluit van de Raad van Europa. ‘Het is een poging om systematische marteling, onwettige opsluiting, moord en andere vormen van onmenselijke behandeling van homoseksuele en biseksuele mensen van staatswege in Tsjetsjenië in de doofpot te stoppen’, aldus de Russische LHBTI-organisatie. Het LGBT Network roept activisten wereldwijd op om van zich te laten horen. De Russisch-Nederlandse activisten en het COC geven met deze actie gehoor aan die oproep.
 
De activisten en het COC willen dat de Raad van Europa Rusland aanpakt voor de schendingen van de mensenrechten van LHBTI’s in Rusland en Tsjetsjenië. De Nederlandse delegatie in de Parlementaire Assemblee zou daarbij in het bijzonder een rol moeten spelen. Ook willen ze LHBTI’s in Rusland en Tsjetsjenië een hart onder de riem steken met hun actie op het Amsterdamse Homomonument.
 
In april 2017 werd bekend dat de autonome Russische republiek Tsjetsjenië mensen op grote schaal vervolgt, martelt en zelfs vermoordt vanwege hun seksuele gerichtheid. Begin 2019 was er sprake van een nieuwe golf van vervolgingen. In heel Rusland geldt sinds 2013 een antihomowet. Sindsdien nam geweld tegen LHBTI’s in Rusland toe. De kwalijke rol van Rusland op het gebied van LHBTI-mensenrechten heeft ook invloed in andere Oost-Europese en Centraal-Aziatische landen, zoals Kirgizië en Azerbeidzjan.
 
Het COC organiseerde met activisten tal van demonstraties, petities en andere initiatieven tegen de vervolging in Tsjetsjenië en de Russische antihomowet. Zo werd in 2013 in Amsterdam de grootste demonstratie voor LHBTI-rechten in Rusland ooit georganiseerd, tijdens een bezoek van de Russische president Poetin.
 
Solidariteitsbijeenkomst voor LHBTI’s in Rusland en Tsjetsjenië

Datum: woensdag 12 februari 2020 van 18.00-19.30 uur
Locatie: Homomonument – Westermarkt te Amsterdam
Aanmelden kan HIER (niet verplicht).

[Bron: COC NL – Foto Tsjetsjenië-demonstratie 2017: Geert van Tol Fotogafie]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Tal van reformatorische scholen hanteren afwijzende verklaringen over LHBTI’s

In de schoolprofielen van veel reformatorische scholen in Nederland staan afwijzende uitspraken over LHBTI’s, zo blijkt uit onderzoek van Pointer van KRO-NCRV. Het COC noemt dat onacceptabel en pleit voor maatregelen. Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Kirsten van den Hul (PvdA) gaan de kwestie aan de orde stellen in de Tweede Kamer.

“In de wet staat dat elke school respect en een veilig klimaat voor LHBTI-leerlingen moet creëren”, aldus een woordvoerder van COC Nederland. “Als ouders of kinderen van tevoren al moeten beloven dat ze achter deze standpunten staan, kan je nooit zorgen voor respect en veiligheid voor die groep op school. Dat is onacceptabel, LHBTI-leerlingen moeten hiertegen beschermd worden.”

Het COC wil dat minister Arie Slob (Onderwijs) en minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) de scholen aanspreken op de verklaringen. Ook zouden de kerndoelen, die bepalen dat scholen respect voor LHBTI’s moeten bijbrengen, volgens de organisatie snel moeten worden aangescherpt en verduidelijkt.

Homoseksuele levenswijze afgewezen

Van de 170 reformatorische scholen in het basis- of voortgezet onderwijs hanteren er 34 schoolprofielen of ‘identiteitsverklaringen’ die afwijzend staan tegenover homoseksualiteit, zo blijkt uit het onderzoek van Pointer. Daar staat bijvoorbeeld in: ‘een homoseksuele levenswijze [wordt] als zijnde in strijd met Gods Woord afgewezen’. De scholen vragen ouders en/of leerlingen om dergelijke verklaringen te onderschrijven.

Ook hebben veel reformatorische scholen profielen die (transgender-) leerlingen belemmeren in hun genderidentiteit en –expressie. Uit het Pointer-onderzoek blijkt dat in de profielen van 53 scholen wordt verwezen naar het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw en 99 scholen hebben een standpunt over hoe je te kleden. Ze gebruiken teksten als ‘kleding, haardracht en overige persoonlijke uitingen en gedragingen zijn zodanig, dat het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw wordt bewaard.’

In het artikel van Pointer komt ook Johannes ten Hoor (28) aan het woord, voorzitter van de organisatie Homo in de Klas, die opgroeide in een reformatorische omgeving. Ten Hoor: “Het wordt pijnlijk op het moment dat dit soort teksten ingezet worden als het enige antwoord op jongeren die met vragen zitten over hun seksualiteit of genderidentiteit. Aan het einde van mijn middelbareschooltijd dacht ik nog steeds dat ik moest kiezen tussen mijn geaardheid en mijn geloof. Er werd mij maar een heel beperkt beeld voorgehouden en zelfs over het feit dat er binnen het geloof ook andere standpunten zijn, werd niks verteld.”

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de schoolprofielen onaanvaardbaar, ze gaan ‘rechtstreeks in tegen de gelijke behandeling van homo’s en hetero’s’ aldus Van Dijk. Samen met Kirsten van den Hul (PvdA) heeft hij Kamervragen gesteld aan minister Slob en minister Van Engelshoven. Ook kondigde Van Dijk aan dat hij de kwestie op woensdag 5 februari aan de orde stelt in een Kamerdebat.

Het COC protesteerde tien jaar terug ook al tegen de identiteitsverklaringen die een deel van de reformatorische scholen hanteren. Een aantal scholen paste toen de verklaring aan, maar naar nu blijkt geldt dat lang niet voor alle scholen.

Lees HIER het hele artikel van Pointer.

[Bron: COC NL – Foto School met de Bijbel: CC-Henk van der Klis]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Spreek je uit voor aanpassing van de Transgenderwet!

De regering gaat de transgenderwet verbeteren. Dat is een belangrijke stap in de goede richting. Op sommige punten kan de wet nog beter dan de regering nu voorstelt, bijvoorbeeld voor kinderen en non-binaire personen. Help jij TNN, NNID en COC te zorgen voor een optimale wet? Hieronder lees je hoe. Kom in actie voor 12 februari 2020!

In 2014 trad de nieuwe Transgenderwet in werking. Dankzij die wet, waar TNN en COC lang voor hebben gepleit, werd het veel eenvoudiger om je officiële geslachtsvermelding te wijzigen. Onvruchtbaar zijn en geopereerd zijn is sindsdien geen vereiste meer.

Helaas kent de huidige wet nog wel barrières voor trans personen. Zo heb je nog steeds een deskundigenverklaring nodig, waarvan de kosten kunnen oplopen tot meer dan 300 euro. Ook moet je minstens 16 jaar oud zijn om je registratie te kunnen wijzigen. Nu hebben we de kans om deze barrières uit de wet halen. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig!

In het regeringsvoorstel voor een nieuwe Transgenderwet wordt de deskundigenverklaring afgeschaft. Dat is een goede stap richting zelfbeschikking, demedicalisering en laagdrempelige erkenning.
Helaas blijft er wel een leeftijdsgrens van 16 jaar bestaan. Kinderen jonger dan 16 jaar die hun officiële geslachtsvermelding willen wijzigen moeten daarvoor naar de rechter. Dat is duur en belastend voor kinderen en hun ouders.

Ook is er in het wetsvoorstel niets geregeld voor non-binaire personen. Het niet vermelden van je geslacht op je paspoort wordt in de nieuwe wet dus nog niet mogelijk gemaakt. Dit is teleurstellend, en wij roepen op om deze mogelijkheid via een andere weg toch te regelen.

Kom nu in actie!

Tot 12 februari kan je via een internetconsultatie reageren op het wetsvoorstel. Met die consultatie inventariseert de overheid reacties van burgers, maatschappelijke organisaties en experts op het voorstel. Ook jij kunt een reactie geven. Om dat makkelijk te maken, hebben TNN, NNID en COC voorbeeldbrieven opgesteld die je kunt insturen.

Vind jij dat ook kinderen hun geslachtsvermelding op eenvoudige wijze moeten kunnen wijzigen? Vul dan de Voorbeeldbrief Leeftijdsgrens aan met jouw naam en de datum, voeg indien gewenst een persoonlijke noot toe en stuur de brief HIER in.

Wil jij je uitspreken voor de erkenning van non-binaire personen? Stuur dan de Voorbeeldbrief Non-Binair in, voeg ook hier een persoonlijke noot, jouw naam en de datum toe. Reageer HIER.

Wil je vooral je waardering uitspreken voor het feit dat de deskundigenverklaring wordt afgeschaft? Zeker doen! Daarvoor kun je deze voorbeeldbrief gebruiken. Stuur de brief HIER in.

Je kan natuurlijk ook een geheel eigen reactie insturen of onze voorbeeldbrieven aanpassen. Insturen kan HIER.

NNID, COC en TNN sturen binnenkort ook een eigen, uitgebreide reactie op de consultatie van de Transgenderwet naar de regering.

[Bron: COC NL, NNID & TNN – Foto bovenaan: Jackson was in 2014 één van de eerste trans personen die op eenvoudige wijze zijn officiële geslachtsregistratie wijzigde bij de burgerlijke stand in Amsterdam – foto door Philip Tijsma voor COC Nederland]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Nog veel werk te doen, blijkt uit Jaarrapport van ILGA-Europe

Het Jaarrapport 2020 van de Europese LHBTI-koepelorganisatie ILGA-Europe schetst een beeld dat op gespannen voet staat met het wijdverbreide idee dat het werk aan LHBTI-emancipatie in Europa is voltooid. ILGA-Europe’s Annual Report 2020 laat zien dat haatzaaien en geweld toenemen. Kortom: er is in Europa nog volop werk te doen om de LHBTI-emancipatie te bevorderen.

De vandaag gepubliceerde 10de editie van ILGA-Europe’s Annual Review geeft details over de mensenrechtensituatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LHBTI) mensen in de 49 Europese landen en de vijf landen van Centraal-Azië. Het Jaarrapport is opgesteld door LHBTI-activisten en experts ter plaatse en laat ook tal van actuele trends en ontwikkelingen zien.

De beoordeling van dit jaar, die de ontwikkelingen gedurende de 12 maanden van 2019 in kaart brengt, schetst een complex beeld dat afwijkt van het wijdverbreide idee dat alles goed gaat voor LHBTI-mensen in grote delen van Europa. Centraal hierbij staat een sterke toename van anti-LHBTI-haatzaaiende uitingen door publieke figuren in heel Europa – in landen variërend van Bulgarije, Polen en Turkije, tot Cyprus, Finland, Griekenland, Portugal en Spanje – en de zeer reële gevolgen hiervan voor LHBTI-individuen en -groepen. In veel landen in de Europese en Centraal-Aziatische regio’s, en niet alleen in landen met een gedocumenteerde groei van officiële vooringenomen gemotiveerde haatspraak, is er ook een even sterke toename geweest van online haatdragende taal en fysieke aanvallen op LHBTI-mensen, veel daarvan met voorbedachten rade en buitengewoon gewelddadig.

Uit de evaluatie blijkt dat dit een pan-Europees fenomeen is. Dat blijkt in het Verenigd Koninkrijk, waar het populistische verhaal rond Brexit kan worden gekoppeld aan een toename van anti-LHBTI haatmisdrijven en incidenten, aan het verbieden van evenementen in veel steden en steden op het continent, de vervolging van deelnemers aan Pride-marsen in Turkije en een groeiende aanwezigheid van anti-LHBTI- en neonazistische demonstranten in openbare ruimtes tijdens LHBTI-evenementen in de regio.

Naast de toename van haat, blijkt dat mensen in toenemende mate op de vlucht gaan naar landen die als minder LHBTI-vijandig worden ervaren. Meer LHBTI’s verlieten landen als Albanië, Bosnië-Herzegovina, Tadzjikistan en Turkmenistan naar buurlanden waar de situatie als relatief veiliger zou kunnen worden ervaren. Er is ook een anekdotische toename van mensen die zeggen dat ze landen als Polen willen verlaten voor andere EU-landen.

Gemelde obstakels bij de toegang tot gezondheidszorg, pesten op scholen en op het werk, en LHBTI-mensen die diensten worden geweigerd, vaak met een gebrek aan overheidsinterventie, spelen allemaal een rol in het algemene beeld van een Europa waar geleefde ervaringen grotendeels niet overeenkomen met de oppervlakkige boodschap dat LHBTI-rechten en gelijkheid volledig zijn gewaarborgd.

Directeur Evelyne Paradis van ILGA-Europe zegt:

“Het is niet allemaal slecht nieuws. De kwestie van lichamelijke integriteit voor intersekse mensen blijft een steeds prominentere plaats innemen op de politieke agenda van regeringen en instellingen. 2019 was een jaar van positieve ontwikkelingen voor regenbooggezinnen in de regio, met een uitbreiding van gezinsrechten in enkele landen; en er worden nog steeds belangrijke vorderingen gemaakt bij de hervorming of instelling van wettelijke procedures voor gendererkenning, ook al vertraagt ​​in veel landen de vooruitgang.

De geleefde realiteit van LHBTI-mensen in veel delen van Europa en Centraal-Azië wordt echter steeds moeilijker en blijft voor een groot deel onzichtbaar, zelfs voor organisaties als ILGA-Europe. Actie is nodig. Regeringen hebben nog veel te doen – van het aannemen van wetten die de bescherming van mensenrechten garanderen en overheidsinstanties de middelen geven om beleid in verschillende sectoren in de praktijk om te zetten, tot het leiden van bijvoorbeeld een maatschappelijk debat dat sociale acceptatie en inclusie bevordert.

Door mensen bewust te maken van zo’n breed en genuanceerd beeld, dat voortdurend in beweging is en evolueert, wil het Jaarrapport van ILGA-Europe een beeld geven van de enorme hoeveelheid kwesties die van invloed zijn op het leven van mensen, die nog steeds aandacht nodig hebben, vooral in een context waar LHBTI-mensen het doelwit zijn en de kwetsbaarheid wordt vergroot.”

Het 10de ILGA-Europe ‘Jaaroverzicht van de mensenrechtensituatie van LHBTI’s in Europa en Centraal-Azië 2020′ wordt op dinsdag 4 februari in het Europees Parlement gelanceerd in aanwezigheid van activisten uit Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, de organisatie Intersex International (OII) Europa en een vertegenwoordiger van Europees Commissaris voor Gelijkheid, Helena Dalli.

[Bron/Illustratie: ILGA-Europe]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Álle vrouwen hebben recht op veiligheid, dus ook trans vrouwen

Dat schrijven wij vandaag in Trouw, samen met WOMEN Inc., Transgender Netwerk Nederland en tal van andere vrouwen- en LHBTI-organisaties.

We reageren daarmee op een transfoob opiniestuk dat vorige week in Trouw verscheen.

[Bron/Illustratie: Trouw]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?