COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

Demonstreer mee tegen geweld tijdens Pride Amsterdam!

COC, TNN, NNID en Trans United Nederland nodigen je uit om op zaterdag 1 augustus vanaf 10 uur mee te demonstreren tegen anti-LHBTI geweld. Pride Amsterdam organiseert die dag een corona-proof protesttocht van het Amsterdamse Museumplein naar de Dam, tegen de vele recente gevallen van geweld tegen onze gemeenschap.

STOP HET GEWELD! Dat is onze oproep op 1 augustus. We willen dat de regering meer doet tegen anti-LHBTI-geweld. We willen een land waar iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken zijn. En wat ook je huidskleur, geslacht of achtergrond is. Een land zonder discriminatie en zonder discriminerend geweld.    

Kom jij op 1 augustus ook naar het Museumplein?

  • STOP HET GEWELD!
  • Zaterdag 1 augustus 2020 vanaf 10 uur. Vertrek naar de Dam rond 12 uur.
  • Meeting Point COC, TNN, NNID & Trans United: vanaf 9:45 uur nabij hoofdingang Stedelijk Museum op het Museumplein in Amsterdam. Houd het Facebookevent in de gaten voor meer info.
  • In verband met de covid-19 regels houden we 1,5 meter afstand. Gebruik daarvoor de stippen op de grond.
  • Meld je HIER aan (niet verplicht)
  • Wil je onze demonstratie financieel steunen? Fijn! Dat kan HIER met een Tikkie.

Het was de afgelopen tijd bijna elke week raak. In Amsterdam Oost werd een mannenkoppel meerdere keren uitgescholden en aangevallen toen ze hand in hand over straat liepen. In zowel Rotterdam als Amsterdam werden transgender vrouwen belaagd in de metro. Op diverse plaatsen in het land werden mensen verwond met een glasscherf, van hun fiets getrapt en bewusteloos geslagen.

Ongeveer zeven op de tien LHBTI’s krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Jaarlijks doen zo’n 2000 mensen aangifte. Er worden per jaar minder dan tien daders voor LHBTI-discriminatie veroordeeld, vaak tot lage straffen. Bijna twee derde van de LHBTI’s past hun gedrag aan om geweld te voorkómen, bijvoorbeeld door niet meer hand in hand te lopen of in een andere genderexpressie dan hun voorkeur heeft. 

Wij willen dat het geweld stopt en dat de regering ingrijpt. Om geweld te voorkómen vragen we het kabinet om meer en betere aandacht in het onderwijs. We willen dat er meer daders worden veroordeeld. Dat straffen bij discriminatie worden verhoogd. Dat scheldwoorden als ‘manwijf’ en ‘kankerhomo’ gelden als discriminatie, en niet als ‘dagelijks taalgebruik’ zoals sommige rechters vinden. We pleiten voor discriminatierechercheurs bij de politie. Lees HIER het hele plan dat we onlangs overhandigden aan minister Grapperhaus (Veiligheid).

Tot ziens op zaterdag 1 augustus op het Museumplein in Amsterdam!

[Bron: COC Nederland]

Geen weigerambtenaren meer in Zuid-Afrika

Ook in Zuid-Afrika mogen ambtenaren van de burgerlijke stand binnenkort niet meer weigeren om paren van gelijk geslacht te trouwen. Een overwinning voor COC’s partnerorganisatie Triangle Project uit Kaapstad, Zuid-Afrika, die hier al lang voor pleitte.

Het Zuid-Afrikaanse parlement nam in de week van 29 juni een nieuwe wet aan, de Civil Union Amendement Bill. Die wet schrapt een discriminerende clausule (sectie 6) uit de Zuid-Afrikaanse huwelijkswetgeving, die het voor trouwambtenaren mogelijk maakte om te weigeren om paren van gelijk geslacht te trouwen. Een overwinning voor het recht om niet gediscrimineerd te worden op basis van je seksuele voorkeur en voor een ieders recht op gelijkheid en waardigheid.

COC’s Zuid-Afrikaanse partnerorganisatie Triangle Project drong de afgelopen jaren, samen met het Women’s Legal Centre en Lawyers For Human Rights, verscheidene keren op de wetswijziging aan. Ook stelde Triangle Project kleinere organisaties en individuen in de gelegenheid om zich voor de wetswijziging uit te spreken.

COC Nederland feliciteert Triangle Project en de Zuid-Afrikaanse LHBTI-beweging van harte met dit succes. De wet moet nog langs de president voor ondertekening, maar er is goede hoop dat weigerambtenaren in Zuid-Afrika spoedig tot het verleden behoren. In Nederland mogen sinds 2014 geen weigerambtenaren meer worden aangenomen, nadat het COC daar lang op had aangedrongen.

COC Nederland ondersteunt zo’n tweehonderd LHBTI-organisaties in meer dan vijfendertig landen wereldwijd. Het gaat om organisaties die zich, net als het COC in Nederland, inzetten voor onder andere het aanpassen van nationale wetgeving en het bevorderen van een diverse en inclusieve samenleving waar mensen zich optimaal kunnen ontplooien, ongeacht seksuele gerichtheid, genderidentiteit of geslachtskenmerken.

[Bron: COC Nederland Foto: een Zuid-Afrikaans vrouwenpaar treedt in het huwelijk]

Grapperhuis brengt werkbezoek aan COC

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid was vandaag op uitnodiging van het COC in de stad. De minister sprak behalve met vertegenwoordigers van het COC, ook met slachtoffers van anti-lhbti-geweld. De minister kreeg een actieplan uitgereikt, omdat betrokkenen vinden dat het kabinet te weinig doet tegen dergelijk geweld.

Klik HIER voor het item op de Amsterdamse TV-zender AT5.

Belangenorganisaties gelukkig met schrappen geslachtsregistratie ID-kaart

COC, NNID en TNN zijn gelukkig met het kabinetsvoornemen om geslachtsregistratie te schrappen van de identiteitskaart. De belangenorganisaties hebben hier lang voor gepleit en het voornemen is onderdeel van COC’s Regenboog Stembusakkoord.

‘Dit is geweldig nieuws voor mensen die dag in, dag uit problemen ondervinden van die categorie geslacht op hun identiteitsbewijs’, aldus TNN, COC en NNID in een reactie. ‘En het is goed nieuws voor een ieder die vindt dat het de overheid en instanties niet aangaat wat je in je ondergoed hebt.’

‘Door geslachtsregistratie te schrappen van de identiteitskaart bied je een directe, concrete oplossing voor mensen die nu door het leven moeten met documenten die niet goed weergeven wie ze zijn’, aldus de belangenorganisaties. ‘Het biedt een oplossing aan mensen die aan loketten, in de trein of aan de grens telkens weer onnodige en indiscrete vragen krijgen over hun geslacht.’

Volgens NNID, TNN en COC is het schrappen van verplichte geslachtsregistratie onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ (non-binaire personen) en voor iedereen die vindt dat het de overheid niet aangaat wat hun geslacht is. De organisaties willen dat mensen geheel vrij zijn om zonder inmenging van de overheid te bepalen of ze zich als vrouw, man, of op andere wijze willen presenteren. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ en 1,1 procent is geboren met een lichaam dat niet past binnen de heersende tweedeling van man en vrouw.

Minister Van Engelshoven (Emanciptie) schrijft op 3 juli aan de Kamer dat geslachtsregistratie naar verwachting vanaf 2024 of 2025 wordt weggelaten op nieuwe identiteitskaarten.

COC, TNN en NNID vinden het ook positief dat minister Van Engelshoven bedrijven en organisaties gaat helpen bij het voorkomen van onnodige geslachtsregistratie. De minister heeft bijvoorbeeld een ‘online toolbox’ ontwikkeld met een afwegingskader en voorbeelden. Tenslotte gaan minister Van Engelshoven en minister Dekker (Rechtsbescherming) bekijken of het mogelijk is om in de toekomst in paspoorten voor een ieder die dat wil op eenvoudige wijze een ‘X’ in te vullen op de plaats van het geslacht, in plaats van een ‘m’ of ‘v’. Nu kan dat alleen via tussenkomst van de rechter.  

COC, TNN en NNID pleiten al lang voor afschaffing van verplichte geslachtsregistratie en riepen recent nog op tot het schrappen van de categorie van identiteitskaarten. Dat gebeurde onder meer met een actie tijdens Pride Amsterdam 2017 en met een open brief aan de regering in NRC Handelsblad. De belofte om geslachtsregistratie te schrappen werd opgenomen in COC’s Regenboog Stembusakkoord en als gevolg daarvan in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

[Bron: COC NL – Foto: COC NL-Philip Tijsma]

Minister Grapperhaus voert indrukwekkende gesprekken met slachtoffers geweld

Minister Grapperhaus (Veiligheid) voerde op vrijdag 3 juli indrukwekkende gesprekken met slachtoffers van anti-LHBTI geweld. Tijdens het werkbezoek riepen COC en TNN de minister op om meer te doen tegen dit geweld. Ze overhandigden hem een actieplan met gewenste maatregelen.

Minister Grapperhaus voerde onder meer een emotioneel gesprek met Fabio en Daniël. Die vertelden hoe ze de afgelopen maanden in Amsterdam Oost meerdere keren werden aangevallen toen ze hand in hand over straat liepen, en hoeveel impact dat heeft op hun leven.

De minister sprak met Remke Verdegem, die als transvrouw werd mishandeld door een groep mannen in de trein van Utrecht naar Alphen aan den Rijn. Nanoah Struik vertelde hoe hen op internet een stroom discriminerende opmerkingen over zich heen kreeg toen bekend werd dat hen als non-binair persoon een ‘x’ in het paspoort kreeg. Dat liep uiteen van ‘laten inslapen’ tot ‘stenigen in het land van herkomst’.

Monique de la Fressange sprak, tijdens een wandeling door de Reguliersdwarsstraat (foto), met de minister over hoe ze werd mishandeld en uitgescholden toen ze na het uitgaan op een taxi stond te wachten.

COC Nederland – Minister Grapperhuis in gesprek met COC-vertegenwoordigers over het tegengaan van LHBTI-gerelateerd geweld-Amsterdam, 3 juli 2020

TNN en COC overhandigden Grapperhaus een actieplan met een reeks voorstellen om geweld tegen LHBTI’s steviger aan te pakken.

Daarin dringen de organisaties er onder meer op aan dat schelden met woorden als ‘kankerhomo’ of ‘manwijf’ voortaan altijd reden is voor strafverhoging wegens discriminatie. Veel rechters en officieren van justitie zijn daar nu niet van overtuigd, zo bleek onlangs uit een onderzoek. Een rechter in een Dordtse mishandelingszaak, waarin werd gescholden met ‘flikker’ en ‘kankerhomo’ wilde bijvoorbeeld geen hogere straffen opleggen omdat sprake zou zijn van ‘dagelijks taalgebruik’.

De minister toonde zich hier geschokt over en zegde toe erover in gesprek te gaan met het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak. Ook zegde hij toe meer recherchecapaciteit vrij te zullen maken om zaken aan te pakken waarin mensen worden uitgescholden om hun identiteit.

De minister liet weten positief te staan tegenover hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld, zoals ook ChristenUnie en GroenLinks voorstellen. Ook wil hij op korte termijn in alle discriminatieartikelen van de strafwet vastleggen dat discriminatie op grond van genderidentiteit, genderexpressie én geslachtskenmerken strafbaar zijn.

Minister Grapperhaus wil dat er verplichte aandacht komt voor de aanpak van discriminatie op de politieacademie, zoals COC en TNN voorstellen. Ook gaat hij kijken hoe Roze in Blauw-teams van de politie, die LHBTI’s ondersteunen bij het doen van aangifte, beter kunnen worden ingebed in de politieorganisatie. Nu moeten de agenten dit werk in hun vrije tijd doen. 

COC en TNN gaan de uitvoering van de toezeggingen de komende tijd nauwgezet volgen.   

[Bron: COC – Foto’s: Geert van Tol voor COC Nederland]

Minister Grapperhaus spreekt vrijdag met TNN en COC over aanpak geweld

Minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) bezoekt op vrijdag 3 juli COC Nederland en TNN om te spreken over de aanpak van geweld tegen LHBTI personen. De organisaties overhandigen hem een actieplan met gewenste maatregelen.

De afgelopen tijd haalde anti-LHBTI-geweld bijna wekelijks het nieuws. In Amsterdam Oost werd een mannenkoppel meerdere keren uitgescholden en aangevallen toen ze hand in hand over straat liepen. In zowel Rotterdam als Amsterdam werden transgender vrouwen belaagd in de metro. Er werden mensen verwond met een glasscherf, van hun fiets getrapt en bewusteloos geslagen.

Er moet een einde komen aan dit geweld en er moeten meer daders worden veroordeeld, vinden TNN en COC. De organisaties vragen de minister vrijdag om meer te doen om geweld tegen LHBTI’s aan te pakken en overhandigen hem een actieplan met gewenste maatregelen.

Ze pleiten daarin o.a. voor hogere wettelijke straffen op discriminerend geweld, zoals GroenLinks en ChristenUnie onlangs voorstelden. Of dat nu is om seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, geslachtskenmerken, huidskleur, geloof, geslacht, handicap of een combinatie daarvan. Discriminatie van transgender- en intersekse personen zou expliciet strafbaar moeten worden gesteld. Ook pleiten de organisaties voor gespecialiseerde discriminatierechercheurs en moet er meer aandacht komen voor de aanpak van discriminatie op politieacademies.

COC en TNN willen dat wordt vastgelegd dat schelden met woorden als ‘kankerhomo’ en ‘manwijf’ bewijs vormt voor discriminerend geweld en reden is voor strafverhoging. Er zou een nationaal coördinator moeten komen voor de aanpak van discriminatie in de openbare ruimte. Ook zou er meer gedaan moeten worden tegen discriminatie op internet. Om geweld te voorkómen moet er meer en betere aandacht komen voor acceptatie in het onderwijs.

Behalve met vertegenwoordigers van TNN en COC spreekt minister Grapperhaus vrijdag met slachtoffers van anti-LHBTI-geweld, zoals de twee mannen die in Amsterdam Oost werden aangevallen. Hij hoort het verhaal van Nanoah Struik, die op internet een golf van discriminerende opmerkingen wegens genderidentiteit en achtergrond over zich heen kreeg toen hen als tweede Nederlander een paspoort met een ‘x’ kreeg. Remke Verdegem, bestuurslid van TNN, vertelt hoe ze klappen kreeg in de trein.

Voorafgaand aan het gesprek met TNN en COC bezoekt de minister een uitgaansgebied in Amsterdam waar veel LHBTI’s komen en waar geweldsincidenten plaatsvonden. Monique de la Fressange vertelt daar hoe ze werd aangevallen na het uitgaan.

Volgens cijfers van de ministeries van Justitie en BZK krijgen ongeveer zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld wegens hun identiteit. Daarvan doen jaarlijks zo’n 2000 mensen melding of aangifte. Er worden per jaar minder dan tien daders veroordeeld voor LHBTI-discriminatie. Ongeveer 60 procent van de LHBTI’s past hun gedrag aan om geweld te voorkomen, bijvoorbeeld door niet meer hand in hand te lopen.

[Bron: COC NL – Foto minister Grapperhaus: Rijksoverheid.nl]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Prachtig nieuws: Kamer stemt voor Grondwetswijziging!

De Tweede Kamer stemde op dinsdag 30 juni in grote meerderheid voor een wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA om LHBTI-rechten te verankeren in artikel 1 van de Grondwet. Het COC, dat al bijna twintig jaar voor de wetswijziging pleit, is gelukkig met de uitkomst.

“Dit is prachtig nieuws”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Vandaag zetten we een grote stap op weg naar verankering van onze rechten in de Grondwet. Dat is belangrijk voor vandaag, als opdracht aan de politiek om bijvoorbeeld geweld tegen LHBTI’s aan te pakken. En het is belangrijk voor de toekomst, als garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten.”

Vóór het wetsvoorstel stemden dinsdag VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK en Groep Krol/Van Kooten-Arissen. Tegen stemden PVV, SGP, Forum voor Democratie en het lid Van Haga. In totaal stemden 124 Kamerleden vóór en 26 stemden tegen het voorstel.

Het COC is de indieners – Vera Bergkamp (D66), Nevin Özütok (GroenLinks) en Kirsten van den Hul (PvdA) (zie foto hierboven) – bijzonder dankbaar voor hun wetsvoorstel. Het voorstel voegt ‘seksuele gerichtheid’ en ‘handicap’ toe aan de verboden discriminatiegronden die al genoemd worden in artikel 1: godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht.

Het COC vroeg de indieners om te verduidelijken dat de Grondwet ook discriminatie van transgender- en intersekse personen verbiedt. Dat werd bevestigd door de indieners en de bij het debat aanwezige minister Kajsa Ollongren (BZK), op aandringen van GroenLinks, PvdA en Femke Merel van Kooten-Arissen. De verboden discriminatiegrond ‘geslacht’, die wel wordt genoemd in artikel 1, beschermt volgens hen ook tegen discriminatie wegens geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie.

Henk Krol stelde tijdens de behandeling voor om ook ‘leeftijd’ toe te voegen aan het wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA. Diverse Kamerleden vonden het beter om die discussie op een ander moment te voeren en het voorstel haalde het niet. Om de behandeling van het wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA te doen slagen, dienden CDA-Kamerleden Harry van der Molen en Lenny Geluk-Poortvliet een motie in waarin de regering gevraagd wordt om apart te onderzoeken hoe het verbod op leeftijdsdiscriminatie beter in de Nederlandse wetgeving kan worden verankerd.

COC-boot Canal Parade 2019 – Foto: Tom Knoflook voor COC NL

Het COC pleit al bijna twintig jaar voor verankering van LHBTI-rechten in de Grondwet. Dat gebeurde onder meer tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam 2019, met een open brief in dagblad Trouw, spandoeken langs de grachten, een boot in de parade en de opening van het NOS Journaal. Verankering van LHBTI-rechten in artikel 1 van de Grondwet maakt onderdeel uit van het Regenboog Stembusakkoord dat het COC in 2017 sloot met politieke partijen in de Tweede Kamer.

Grondwetswijziging is een lange procedure. Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Als die vóór stemt, moet het na de Kamerverkiezingen van maart 2021 opnieuw, met een twee derde meerderheid, worden aangenomen door beide Kamers voordat het in werking treedt.

Het wetsvoorstel dat dinsdag werd aangenomen, werd in 2010 ingediend door de voormalig Kamerleden Boris van der Ham (D66), Naïma Azough (GL) en Anja Timmer (PvdA).

[Bron: COC NL – Foto met Kirsten van der Hul, Nevin Özütok, Kajsa Ollongren en Vera Bergkamp in de Tweede Kamer – 23 juni 2020 tijdens debat over de grondwetswijziging: Pictweet Kirsten van der Hul]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Schelden geen reden voor strafverzwaring, vinden officieren en rechters

Schelden met woorden als ‘kankerhomo’ of ‘manwijf’ is zelden een reden voor strafverhoging wegens discriminatie, vinden de meeste rechters en officieren van justitie in Nederland. Die opmerkelijke conclusie staat in een recent verschenen onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van Justitie. Het COC wil dat minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) de regels aanpast.

“Onbegrijpelijk en onacceptabel”, noemt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug de inschatting van rechters en officieren. “Als schelden al geen bewijs meer is voor discriminatie en strafverzwaring, wat dan wel?”

Het COC wil dat minister Grapperhaus de regels zo aanpast dat schelden wél reden is voor strafverhoging en bewijs voor discriminerend geweld. Als discriminatie bewezen wordt geacht, kan de rechter de straf met 50 tot 100 procent verhogen.

In 2018 leidde een rechterlijk oordeel in de mishandelingszaak van homoseksuele mannen in Dordrecht tot opschudding. De rechter oordeelde dat er geen sprake was van discriminatie terwijl de daders hun slachtoffer uitscholden voor ‘flikker’ en ‘kankerhomo’. De rechter sprak van ‘dagelijks taalgebruik’ en er werden geen hogere straffen opgelegd. Het Openbaar Ministerie ging daar niet tegen in beroep. Het COC sprak van een ‘schandalig vonnis’.

Nu blijkt uit het WODC-onderzoek dat de meeste rechters en officieren van justitie in Nederland vinden dat schelden bijna nooit een reden is voor strafverhoging wegens discriminatie. Dat geldt voor woorden als ‘kankerhomo’ of ‘manwijf’ maar bijvoorbeeld ook voor ‘Jood’, ‘mongool’ of ‘kankermarokkaan’. Reden zou het ‘algemene gebruik’ van de termen zijn.

De opvatting van officieren van justitie verklaart mogelijk ook dat maar zo’n vijf procent van de zaken die de politie beschouwt als discriminatie ook door het OM als zodanig wordt beschouwd.

Het WODC stelt in het rapport voor dat de regering komt met een duidelijker definitie voor wanneer er sprake is van een discriminatieaspect. Schelden zou daarvan onderdeel kunnen uitmaken.

[Bron: COC NL – Illustratie: COC’s GSA]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

COC blij met voorstel hogere straffen op haatmisdrijven

COC Nederland is blij met het wetsvoorstel van GroenLinks en ChristenUnie om de straffen te verhogen op haatmisdrijven met een discriminerende achtergrond. Kathalijne Buitenweg (GL) en Gert-Jan Segers (CU) dienden namens hun partijen het voorstel in op maandag 29 juni. Het COC pleit al lang voor de wetswijziging.

“Discriminerend geweld is onacceptabel. Het raakt mensen in hun lijf en hun ziel, of het nu gaat om discriminatie wegens seksuele oriëntatie, genderidentiteit, huidskleur, geslacht, geloof of een combinatie daarvan”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is goed dat GroenLinks en ChristenUnie dat willen onderstrepen met hogere wettelijke straffen. Dit wetsvoorstel is een belangrijk signaal.”

Het wetsvoorstel van ChristenUnie en GroenLinks maakt het mogelijk om de straf op delicten als mishandeling of vernieling met een derde te verhogen als er sprake is van een discriminerende achtergrond.

Het COC vindt het signaal dat van het wetsvoorstel uitgaat belangrijk: discriminerend geweld is onacceptabel. Ook kan het voorstel er aan bijdragen dat politie, Openbaar Ministerie en rechters de discriminerende achtergrond van delicten serieuzer nemen. Verder is een hogere straf een vorm van vergelding voor slachtoffers.

De laatste tijd kregen veel LHBTI’s te maken met geweld om hun identiteit. Zo werd een mannenpaar meerdere keren aangevallen toen ze hand in hand door Amsterdam Oost liepen. Zowel in de Amsterdamse als de Rotterdamse metro werd transgender vrouwen belaagd. Een homoseksuele man werd in Amsterdam West van zijn fiets geslagen en een andere homoseksuele man werd in Enschede bewusteloos geslagen.

Zeven op de tien LHBTI’s krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om hun identiteit. Jaarlijks doen daarvan zo’n 2000 mensen melding of aangifte. Er worden per jaar minder dan tien daders veroordeeld voor LHBTI-discriminatie, vaak tot lage straffen.

Het COC wil dat de regering meer tegen dit geweld doet. Naast hogere straffen op haatmisdrijven pleit de organisatie onder meer voor agenten die gespecialiseerd zijn in de aanpak van discriminatie, meer steun voor Roze in Blauw-politieteams en verplichte aandacht op politieacademies voor de aanpak van discriminatie. Op scholen zou meer en betere aandacht aan LHBTI-acceptatie moeten worden besteed.

GroenLinks maakte het voornemen om hogere straffen te stellen op discriminerend geweld voor het eerst bekend tijdens COC’s verkiezingsdebat in 2010. In 2018 maakten ChristenUnie en GroenLinks bekend met een eigen wetsvoorstel te komen, dat nu dus op 29 juni 2020 werd ingediend.

De meeste andere EU-lidstaten stellen al hogere straffen op delicten met een discriminerende achtergrond. De VN, de Raad van de Europese Unie, het EU-Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) en de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) roepen landen als Nederland op om dat ook te doen.

[Bron: COC NL]

Foto’s:
⦁ Kathalijne Buitenweg: CC-GroenLinks/Maarten Kools
⦁ Gert-Jan Segers: CC-ChristenUnie/Anne-Paul Roukema

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

GLOBAL PRIDE 2020

Zaterdag 27 juni wordt Global Pride 2020 gehouden – een alternatief voor de Pride-manifestaties die wereldwijd zijn afgelast vanwege de coronapandemie. Global Pride is een 24 uur durende livestream van muziek, optredens, toespraken en steunbetuigingen, gehost door Todrick Hall op zijn YouTube-kanaal, op het YouTube-kanaal van iHeartRadio en op de website van Global Pride.

Sprekers zijn onder andere de voormalig Amerikaanse vice-president Joe Biden, de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen, de IJslandse president Guðni Jóhannesson, de Costaricaanse president Carlos Alvarado Quesada, de Ierse premier Leo Varadkar, de Luxemburgse premier Xavier Bettel, de Canadese premier Justin Trudeau en de Noorse premier Erna Solberg. Daarnaast dragen ook Europees Commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli en Victor Madrigal Borloz, de VN-SOGI-expert (voluit: Onafhankelijk Expert voor bescherming tegen geweld en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit van de Verenigde Naties) hun steentje bij.

Optredens zijn er van o.a. Conchita Wurst, Pussy Riot, Lola McQueen, Jeangu Macrooy, Adam Lambert, Kesha, Village People, Courtney Act, Steve Grand, Mel C, Olivia Newton-John, Calum Scott, Thelma Houston, en Natasha Bedingfield. Sprekers uit de entertainment wereld zijn onder andere de Pussycat Dolls, Rita Ora, Bebe Rexha, Stephen Fry, Leslie Jorden en Russell Tovey.

Global Pride is een initiatief van InerPride en de European Pride Organisers Association en wordt ondersteund door nationale Pride-organisaties, diverse partners zoals YouTube, Google, We Are Social en media partners DIVA, Q.Media en Time Out.

[Bron/Illustraties: Global Pride]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?