COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

COC Midden-Nederland viert 70ste verjaardag

COC Midden-Nederland viert zaterdag 18 januari haar 70ste verjaardag. De jubilerende vereniging, die actief is voor LHBTI’s in Midden-Nederland, organiseert daarom een feestelijke receptie in de Utrechtse Nicolaikerk. “In de afgelopen 70 jaar is er gelukkig en heleboel veranderd en verbeterd voor LHBTI’s, maar ons werk is nog steeds nodig”, aldus voorzitter Simon Timmerman van COC Midden-Nederland.

Op 18 januari 1950 werd, enkele jaren na de oprichting van de landelijke COC-vereniging, de afdeling COC Utrecht opgericht. Het COC ontstond in een tijd dat LHBTI zijn in Nederland nog een zeer groot taboe was, en alle activiteiten moesten dan ook in het grootste geheim plaatsvinden. Inmiddels is COC Midden-Nederland uitgegroeid tot een grote en zichtbare vereniging, met veel toegewijde vrijwilligers, die activiteiten organiseert voor ontmoeting en empowerment, voorlichting en evenementen. Daarnaast is het COC ook een belangrijke partij bij de (politieke) belangenbehartiging voor LHBTI’s.

“In de afgelopen 70 jaar is er gelukkig en heleboel veranderd en verbeterd voor LHBTI’s, maar ons werk is nog steeds nodig. En naast dat ons werk nodig is, is het ook heel erg leuk en worden al die activiteiten met heel veel plezier en toewijding georganiseerd. Ik ben trots op onze vereniging en dankbaar voor de bijzondere bijdragen die velen hebben geleverd de afgelopen jaren. Uniek dat we dit feestje mogen vieren”, aldus voorzitter Simon Timmerman.

Receptie 

Op zaterdag 18 januari a.s. bestaat COC Midden-Nederland exact 70 jaar en dit wordt op diezelfde dag gevierd met een feestelijke bijeenkomst in de Utrechtse Nicolaïkerk in het bijzijn van leden, vrijwilligers, (oud)bestuursleden, LHBTI-organisaties, samenwerkingspartners, gemeenten en andere supporters uit Midden-Nederland.

Het officiële programma wordt gepresenteerd door dragqueen Roxy Diamond en bevat muzikale bijdragen van Luz Bravo, de winnares van het COC Songfestival 2019, en Kees & Ingeborg. Ook is er een gesprek met kunstenaar Philipp Gufler, de uitreiking van de Regenboogpluim, een toespraak van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en voorzitter Simon Timmerman van COC Midden-Nederland. Timmerman, die in het najaar zijn vertrek aankondigde als voorzitter, neemt afscheid tijdens deze receptie.

Tentoonstelling Centraal Museum

Op de 70ste verjaardag van COC Midden-Nederland opent in het Centraal Museum de tentoonstelling ‘Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler’. Het Centraal Museum heeft een selectie gemaakt uit de nalatenschap van de Utrechtse kunstenaar en schrijver Dirkje Kuik (1929-2008).

Dirkje Kuik woonde en werkte haar hele leven in Utrecht. Utrecht was de inspiratiebron voor haar tekeningen, etsen, litho’s en schilderijen. Dirkje Kuik kwam als William Diederich Kuik ter wereld. Op 51-jarige leeftijd onderging zij een aantal operaties en werd ze de vrouw die ze altijd al had willen zijn. In de tentoonstelling wordt haar werk geflankeerd door werk van Philipp Gufler (Augsburg, 1989). Gufler doet onderzoek naar genderidentiteit en historische personages en presenteert dit door middel van onder andere video’s, performances, kunstenaarsboeken en zeefdrukken. In zijn serie van quilts – gezeefdrukte doeken – stelt Gufler de levens van historische personen uit de LHBTI gemeenschap centraal.

Speciaal voor deze tentoonstelling werd Gufler uitgenodigd een quilt te maken over het leven en werk van Dirkje Kuik. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden-Nederland en is te zien tot 3 mei 2020.

Ontstaan

Op 18 januari 1950 werd de afdeling COC Utrecht, het huidige COC Midden-Nederland, opgericht. De eerste bijeenkomst vond plaats in een zaal van het N.V. Huis te Utrecht, ook wel bekend als het oude Tivoli Oudegracht.

Het eerste bestuur, bestaande uit Joop Damen Sterck, Sonja Witstein, Chris de Rijk en Bram Verhaar, waren in die tijd genoodzaakt om alle activiteiten in het geheim te organiseren. Ook gebruikte de vereniging een neutrale naam, want COC staat voor Cultuur- en Ontspannings Centrum. In de werfkelder van Ina Boudier-Bakker aan de Oudegracht 333 te Utrecht werd wekelijks samengekomen. De meeste leden hadden schuilnamen en verkregen toegang middels een ledenkaart, op deze kaart stond enkel een letter en een getal. Een inval van de politie, want twee mannen die met elkaar dansten was ten strengste verboden, deed het bestuur besluiten tot een lange periode van wisselende onderkomens.

In 1966 werd een vaste ruimte verkregen in de werfkelder aan de Nieuwegracht 28. Deze kelder kreeg uiteindelijk een café-ontheffing en een dansverlof. In 1978 werden de activiteiten verlegd naar de Oudegracht 221 in Utrecht. Voor het eerst zichtbaar en eindelijk ‘boven de grond’. Sinds 2008 heeft COC Midden-Nederland geen vaste huisvesting.

[Bron/Illustratie: COC Midden-Nederland]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

COC’s True Colors op 26 januari in Paradiso

Op zondag 26 januari vindt in poptempel Paradiso alweer de achtste editie plaats van COC’s True Colors: de feestelijke fundraiser van het COC en hét moment om 2020 in te luiden met de Nederlandse LHBTI-gemeenschap. 

Ook dit jaar weer een geweldige line up, met onder meer Jeangu Macrooy, Romana Vrede, tal van toffe DJ’s en een speciale show van Jordan Roy. Van Jeangu Macrooy werd op 10 januari bekend dat hij Nederland dit jaar vertegenwoordigt bij het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.

Kaarten en info voor True Colors vind je HIER. Het event vindt plaats op zondag 26 januari 2020 van 16:00-02:00 uur in Paradiso Amsterdam.

COC’s True Colors is een feestavond met tal van DJ’s, optredens, silent disco, loterij en de uitreiking van COC’s Bob Angelo Penning!

Het COC brengt op True Colors de veelzijdige Nederlandse LHBTI-beweging bijeen. Samen vieren we wat er bereikt is. Dit jaar zijn er wederom honderden LHBTI-initiatieven vertegenwoordigd, variërend van belangenclubs en bedrijfsnetwerken tot de regionale COC-verenigingen.

Met de opbrengsten van True Colors ondersteunt het COC kleinschalige LHBTI-initiatieven. Je steunt het goede doel al door een kaartje te kopen. Nog leuker is het natuurlijk om ook mee te doen aan de loterij! Daarin maak je bijvoorbeeld kans op tickets voor twee personen naar Gran Canaria, een heuse kasteelovernachting of een limited edition Viktor & Rolf-shirt. Ook kun je bieden op speciale harten, voor True Colors ontworpen door bekende Nederlanders als Roxeanne Hazes en Pride Ambassadeur Loena Maas.

Tijdens True Colors reikt het COC de Bob Angelo Penning uit aan een persoon of organisatie die zich in bijzonder heeft ingezet voor de emancipatie van LHBTI’s. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug houdt een nieuwjaarsspeech. True Colors wordt gepresenteerd door de bekende actrice Romana Vrede, die recent nog te gast was in het tv-programma Zomergasten.

De hele spetterende line up vind je HIER. Zorg dat je erbij bent!

True Colors:
Zondag 26 januari 2020
16.00 tot 02.00 uur – Paradiso Amsterdam, , Weteringschans 6-8.
Kaarten: €26,95-, COC-leden: €16,95,-

[Bron: COC NL – Foto True Colors 2019: Geert van Tol Fotografie voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?


‘Stel duidelijke norm tegen online pesten’

Het COC roept scholen op om een duidelijke norm te stellen: online en offline pesten wegens seksuele oriëntatie en genderidentiteit is onacceptabel. Als het toch gebeurt moet de school optreden. De belangenorganisatie voor LHBTI’s reageert daarmee op onderzoek van het CBS waaruit blijkt dat lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren twee keer vaker te maken krijgen met online pesten.

Uit onderzoek dat het CBS op 10 januari publiceerde, blijkt dat 11,4 procent van de homo- of biseksuele internetgebruikers tussen de 12 en 25 jaar in 2018 te maken kreeg met online pesten. Bij heteroseksuele internetgebruikers in dezelfde leeftijdscategorie is dat 5 procent. Het gaat bijvoorbeeld om roddelen, pesten, stalken of dreigen met geweld, vaak met een seksuele (bij)bedoeling, op bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram.

“Dat is natuurlijk gewoon ontzettend triest”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn, je moet gewoon jezelf kunnen zijn.”

De COC-voorzitter roept scholen op om een duidelijke norm stellen: “Of het nu gaat om online treiteren of schelden met homo, zeg als school ‘dat accepteren we niet en als het toch voorkomt treden we op,’ en doe dat vervolgens ook”.

‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en scholen treden daar vaak niet tegen op. Het COC hoort steeds weer van LHBTI-scholieren dat het beter gaat als hun school duidelijk stelling neemt en optreedt tegen pesten wegens seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Astrid Oosenbrug raadt LHBTI-jongeren die (online) gepest worden aan om steun te zoeken: ‘blijf er niet mee zitten, meld het bij je ouders, een docent of iemand anders die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen.’ Ook kunnen leerlingen steun krijgen van COC’s GSA Netwerk.

Oosenbrug wil verder dat docenten al in hun opleiding leren hoe ze LHBTI-acceptatie kunnen bevorderen en dat nog duidelijker in de wet wordt vastgelegd wat er op dit punt van scholen verwacht wordt. Op aandringen van het COC zijn basis- en middelbare scholen sinds 2012 verplicht om LHBTI-acceptatie te bevorderen.

[Bron: COC NL – Illustratie: GSA]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Beste wensen voor 2020! met een overzicht nieuwjaarsrecepties

Bestuur en medewerkers van COC Nederland wensen u een gelukkig, gezond en voorspoedig nieuwjaar!

Het secretariaat van COC Nederland is vanaf donderdag 2 januari 2020 weer normaal bereikbaar (9.30-17.00 uur). Voor vragen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit, data van activiteiten en adressen van LHBTI-organisaties enz. kunt u terecht bij Switchboard.

NIEUWJAARSRECEPTIES

COC Nederland
Zondag 26 januari 2020 – vanaf 16.00 uur
TRUE COLORS – fundraiser voor het Bob Angelo Fonds
Paradiso – Weteringschans 6 te Amsterdam
Tickets zijn beschikbaar voor € 26,95 en € 16,95 voor COC-leden. Kijk voor tickets op www.truecolors.nl.

 

COC Eindhoven en regio
Zondag 5 januari 2020 – 15.00-19.00 uur
Pand 54 – Prins Hendrikstraat 54 te Eindhoven

COC Haaglanden
Zaterdag 18 januari 2020 – 16.00-18.00 uur
COC-café – Scheveningseveer 7 te Den Haag

COC Kennemerland
Vrijdag 10 januari 2020 – 17.00-19.00 uur
Restaurant Popocatepetl The Mexican – Riviervismarkt 1-3 te Haarlem

COC Leiden
Zaterdag 11 januari 2020 – 20.00-22.00 uur
COC-pand De Kroon, Langegracht 65 te Leiden

COC Midden-Nederland – verjaarsdag- & nieuwjaarsreceptie
Zaterdag 18 januari 2020 – 15.00-19.00 uur
Nicoalaïkerk – Nicolaaskerkhof 8 te Utrecht – aanmelden verplicht!

COC Noord-Holland Noord i.s.m. Alkmaar Pride
Zondag 5 januari 2020 – vanaf 14.30-18.30 uur
Wijkboerderij – Vondelstraat 31 te Alkmaar

COC Noordoost-Brabant
Zondag 19 januari 2020 – 15.15-18.30 uur
COC-café – Schilderstraat 33 te Den Bosch

COC Regio Nijmegen i.s.m. Roze Huis Nijmegen
Vrijdag 10 januari 2020 – inloop vanaf 17.00-20.00 uur
Roze Huis Nijmegen – Anthonisplaats 1 te Nijmegen

COC Rotterdam-Rijnmond
Woensdag 1 januari 2020 – 16.00-19.00 uur
COC-pand – Schiedamsesingel 173 te Rotterdam

COC Tilburg, Breda en omgeving
Zondag 12 januari 2020 – 15.00-18.00 uur
Flamingos – Janstraat 5 te Tilburg

COC West-Brabant
Zondag 5 januari 2020 – vanaf 16.00 uur
De Fabriek – Grote Markt 31 te Bergen op Zoom

[Bron:  COC NL – Foto: CC-Pixabay/wonderwoman627]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prettige feestdagen en een voorspoedig 2020

Bestuur en medewerkers van COC Nederland wensen u allen prettige feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar.

Vanwege de feestdagen is ons federatiekantoor gesloten vanaf woensdag 25 december 2019 (Eerste Kerstdag) t/m woensdag 1 januari 2020 (Nieuwjaar).

Voor informatie over seksuele en genderdiversiteit en activiteiten van het COC en andere LHBTI-organisaties kunt u ook gedurende deze periode terecht bij Switchboard.

[Bron: COC NL – Foto: CC-Pixabuy]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

Nieuw onderzoek naar situatie LHBTI’s Iran

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) laat nieuw onderzoek doen naar de situatie van LHBTI’s in Iran. Dat is van groot belang voor LHBTI’s uit dat land die hier asiel vragen. De staatssecretaris deed de toezegging op 18 december aan de Tweede Kamer tijdens een debat over het asielbeleid. Het COC had op het onderzoek aangedrongen.

In juli berichtte de staatssecretaris, op grond van enkele anonieme bronnen, dat de situatie voor LHBT’s in Iran zou zijn verbeterd. Ze besloot vervolgens om het voor lesbiennes, homo’s en biseksuelen moeilijker te maken om in ons land asiel aan te vragen. Voor transgender asielzoekers uit Iran verviel zelfs elke bijzondere bescherming.

Het COC schreef in oktober, op grond van tal van openbare bronnen, aan de staatssecretaris en de Kamer dat de situatie voor LHBT’s in Iran nog altijd levensgevaarlijk is, en deed een oproep bij de NOS. Volgens gerenommeerde mensenrechten zoals Human Rights Watch worden LHBT’s in Iran systematisch vervolgd.

Over transgender personen schreef staatssecretaris Broekers in juli dat er geen bronnen zijn waaruit blijkt dat zij in Iran worden vervolgd. Het COC schreef dat transgender personen in Iran volgens mensenrechtenorganisaties juist te maken krijgen met ‘extreem geweld, risico van arrestatie, gevangenzetting en vervolging’.

Maarten Groothuizen (D66), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Femke Merel van Kooten-Arissen stelden de kwestie op 18 december aan de orde in de Kamer, naar aanleiding van de brief van het COC. Daarop volgde de toezegging van de staatssecretaris om nieuw onderzoek te laten doen. Wanneer de situatie van LHBT’s inderdaad ernstiger is dan de staatssecretaris meent, kan het beschermingsniveau voor LHBT-asielzoekers uit Iran weer worden verhoogd.

D66, ChristenUnie en Femke Merel van Kooten-Arissen deden nog meer voorstellen om het LHBTI-asielbeleid te verbeteren, onder meer naar aanleiding van een brief van het COC. Over die voorstellen wordt op 19 december gestemd.

Het debat van 18 december over het Asielbeleid was een voortzetting van een debat van 7 november.

[Bron: COC NL – Foto met staatssecreatis Ankie Broekers-Knol en COC-voorzitter Astrid Oosenbrug, die tijdens een gesprek in oktober bij de staatssecretaris aandrong op een beter asielbeleid voor LHBTI’s – Foto: Philip Tijsma voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

 

P.C. Hooftprijs 2020 voor Maxim Februari

De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde 2020 gaat naar Maxim Februari. Dat heeft de Stichting P.C. Hooft-prijs bekend gemaakt. Volgens de jury verdiend hij alleen al voor het boek De maakbare man. Notities over transseksualiteit deze meest prestigieuze literaire onderscheiding in Nederland.

Maxim Februari – pseudoniem van Max Drenth – is filosoof, jurist, kunsthistoricus, schrijver en columnist – eerst bij de Volkskrant, tegenwoordig bij NRC Handelsblad. De laatste jaren schrijft hij toonaangevend over de invloed van technologie, digitalisering en data-aggregatie op privacy en de democratie – en zo op het welzijn van de mensheid. Van zijn hand verschenen naast zijn essays ook de romans De zonen van het uitzicht (1989), De Literaire Kring (2008) en Klont (2017). Voor zijn werk kreeg hij al eerder literaire prijzen, waaronder de Frans Kellendonkprijs (2008) voor zijn oeuvre en de Heldringprijs (2018) voor columnistiek.

De P.C. Hooftprijs 2020 voor het oeuvre van Maxim Februari is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Marian Donner, Odile Heynders, Lotte Jensen, Jan de Roder (voorzitter) en Stephan Sanders.

Twee fragmenten uit het juryrapport:

Het perspectief is altijd dat van de schrijver […]. De stijl van de verteller bij Februari werpt een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk. Bovendien biedt die stijl ook de vormen die ironie mogelijk maken zonder te verworden tot sarcasme en niet in de laatste plaats zelfspot zonder dat die verwordt tot ijdelheid.

In het ‘Woord vooraf’ bij De maakbare man. Notities over transseksualiteit (2013) schrijft Februari over de onbeschaamde nieuwsgierigheid van programmamakers en interviewers naar precies die intieme kanten van het privéleven waarvan zij ongetwijfeld hebben gedacht dat iedereen dat wil weten, alsof we inmiddels allemaal de schaamte ver voorbij zijn. Maar op elke pagina van het boek is het tastbaar dat alleen iemand die zelf die transitie heeft doorgemaakt zó lucide, speels, humoristisch, tegendraads en niet in de laatste plaats ontroerend daarover kan schrijven. Zo kan alleen Februari dat. Onbedoeld is het een pleidooi voor literatuur, tegen een teveel, maar vooral ook tegen een te weinig ervan. De literatuur heeft het hard nodig. Alleen al voor dit boek had Februari de P.C. Hooftprijs verdiend, al heeft hij gelukkig veel meer geschreven waarvoor deze prijs de vanzelfsprekende bekroning is.

De P.C. Hooftprijs is in 2020 bestemd voor beschouwend proza en wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in Theater Diligentia in Den Haag, op dinsdagmiddag 26 mei 2020. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000,-.

Recente eerdere laureaten in de categorie beschouwend proza zijn: Bas Heijne (2017), Willem Jan Otten (2014) en H.J.A. Hofland (2011). Andere bekende prijswinnaars zijn Astrid Roemer (2016), Gerrit Komrij (1993), Gerard Reve (1969) en Anna Blaman (1956).

[Bron: Stichting P.C. Hooft-prijs – Foto Maxim Februari: CC-Wikepedia]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

 

 

 

 

 

Sprankje hoop voor meeroudergezinnen

Er is weer een sprankje hoop voor meeroudergezinnen die wachten op een regeling voor meerouderschap en -gezag. De Tweede Kamer wil dat minister Dekker (Rechtsbescherming) oplossingen gaat zoeken voor de knelpunten die een regeling voor meerouderschap in de weg zouden staan.

‘Hierdoor rijdt de trein op weg naar meerouderschap en meeroudergezag verder’, aldus COC Nederland en Meer dan Gewenst in een reactie. ‘Die trein rijd wat ons betreft veel te langzaam, maar hij is in elk geval niet tot stilstand gekomen of uitgerangeerd, en dat is winst.’

De Kamer stemde op dinsdag 17 december voor een voorstel van Vera Bergkamp (D66), Attje Kuiken (PvdA), Niels van den Berge (GroenLinks), Tobias van Gent (VVD) en Femke Merel van Kooten-Arissen. Daarin vragen de Kamerleden aan minister Dekker om te analyseren op welke wijze de veronderstelde knelpunten voor meerouderschap en –gezag kunnen worden weggenomen. Ze willen dat de minister de Kamer daarover nog voor de zomer van 2020 informeert.

Als knelpunten voor een meerouderschapsregeling beschouwt minister Dekker bijvoorbeeld dat voor meerouders en hun kinderen ook zaken als geboorteverlof, nabestaandenuitkering, wezenpensioen, kindgebonden budget en fiscaal voordelig schenken goed geregeld moeten worden. Volgens COC en Meer dan Gewenst tonen deze zaken juist aan hoe belangrijk een meerouderschapsregeling is, want dit lopen meeroudergezinnen nu allemaal mis.

Eerder werd al bekend dat derde en vierde ouders in de toekomst wel deelgezag kunnen krijgen, een beperkte vorm van ouderlijk gezag. COC en Meer dan Gewenst vinden echter dat deelgezag te weinig juridische bescherming biedt aan kind en ouders en dringen aan op een veelomvattende regeling van meerouderschap en meeroudergezag.

Het COC en Meer dan Gewenst pleiten al negen jaar voor een goede meerouderschapsregeling. In 2016 adviseerde ook de staatscommissie Herijking Ouderschap daartoe en op 7 maart 2017 beloofden acht politieke partijen – waaronder coalitiepartijen VVD en D66 – in COC’s Regenboog Stembusakkoord om hier snel werk van te maken.

[Bron: COC NL – Foto: Werry Crone]

Hart van Nederland over LHBTI-daklozen

Hart van Nederland besteed aandacht aan de positie van LHBTI-daklozen. Het kabinet heeft toegezegd met een verbeterplan voor LHBTI-daklozen te komen – het eerste resultaat van het mede door COC Nederland georganiseede Regenboog Kerstconcert in de Amsterdamse Westerkerk.

Zie HIER het item in Hart van Nederland.

 

NOS Journaal over LHBTI-daklozen

NOS Journaal besteed aandacht aan de positie van LHBTI-daklozen – dit n.a.v. het mede door COC Nederland georganiseerde Regenboog Kerstconcert in de Amsterdamse Westerkerk.

Zie HIER het item in NOS Journaal (vanaf 8min30)