COC Midden Gelderland COC Midden Gelderland

Facebook Twitter

Onderzoek: transgenderwet behoeft verbetering

De huidige transgenderwet behoeft op verschillende punten verbetering. Dat blijkt uit een zojuist verschenen rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. TNN, NNID en COC roepen minister Sander Dekker (rechtsbescherming) op om de ‘deskundigenverklaring’ en de minimumleeftijd van 16 jaar op korte termijn uit de wet te schrappen als vereiste voor wijziging van de geslachtsregistratie.

Na een jarenlange campagne van TNN en COC trad in 2004 de nieuwe transgenderwet in werking. Die maakt het voor transgenderpersonen een stuk eenvoudiger om hun officiële geslachtsregistratie te wijzigen van vrouw naar man of andersom. Sterilisatie, lichamelijke aanpassing en een rechterlijk oordeel zijn niet langer een vereiste. Wel moeten trans personen beschikken over een zogenaamde ‘deskundigenverklaring’, die bevestigd dat ze tot het andere geslacht willen behoren, en er geldt een minimumleeftijd van 16 jaar.

Bezwaarlijk

Het WODC-rapport concludeert dat de deskundigenverklaring en de minimumleeftijd bezwaarlijk zijn voor trans personen.

Volgens de onderzoekers bestaat er een aanzienlijke consensus onder trans personen, ouders van genderkinderen, deskundigen, ambtenaren en anderen dat de deskundigenverklaring als vereiste kan worden afgeschaft. De betrokkenen vinden dat het recht op zelfbeschikking van trans personen gerespecteerd moet worden: zij kunnen zelf bepalen welk geslacht bij hen past en hebben daar geen deskundige voor nodig. Ook de kosten van de deskundigenverklaring en de vertraging die deze oplevert worden als nadelen genoemd.

Het WODC onderzocht vier landen waar ook geen deskundigenverklaring vereist is: Noorwegen, Ierland, Malta en Argentinië. Daar doen zich geen noemenswaardige problemen voor.

De onderzoekers beschouwen ook de minimumleeftijd van 16 jaar als bezwaarlijk omdat transgender jongeren er last van hebben. Vaak leven zij al vóór hun zestiende in het nieuwe geslacht, terwijl op hun identificatiebewijs nog het oude geslacht staat. Dat wringt in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij foute geslachtsvermelding op diploma’s. In het rapport wordt een transjongen van 11 jaar aangehaald die regelmatig problemen ondervindt in het ziekenhuis, omdat op zijn ID-kaart staat dat hij een meisje is. In Malta geldt geen leeftijdsgrens, in Noorwegen geldt een leeftijdsgrens van 6 jaar.

Intersekse personen & non-binaire personen

Het rapport stelt verder dat wijziging van geslachtsregistratie voor intersekse personen ingewikkelder is dan voor trans personen, terwijl daarvoor ‘geen sluitende verklaring’ is. Intersekse personen hebben voor wijziging nog altijd een doktersverklaring en een rechterlijk oordeel nodig. Verder blijkt uit het rapport dat de transgenderwet vaak geen uitkomst biedt voor mensen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ (non-binaire personen). In andere onderzochte landen wordt inmiddels bekeken of de wet voor deze groep kan worden aangepast.

Oproep aan minister Dekker

TNN, NNID en COC stuurden minister Dekker begin december een brief waarin ze hem oproepen om de deskundigenverklaring en de minimumleeftijd op korte termijn te schrappen als vereiste voor wijziging van de geslachtsregistratie. Ook bepleiten de organisaties een eenvoudiger procedure voor intersekse peronen. Ze willen verder dat het mogelijk wordt om geslachtsregistratie op officiële documenten geheel te schrappen.

Voorziet in grote behoefte

Uit het WODC-onderzoek blijkt dat de transgenderwet voorziet in een grote behoefte. Het aantal personen dat jaarlijks de geslachtsregistratie laat wijzigen is verveelvoudigd, van circa 80 per jaar in 2013, naar bijna 800 per jaar in 2014 en ruim 500 in 2016. Mensen laten steeds jonger hun geslachtsregistratie wijzigen, de grootste groep is tussen de 19-25 jaar. Transgenderpersonen ervaren de wet als een (grote) verbetering ten opzichte van de oude situatie, toen fysieke aanpassing en sterilisatie nog vereist waren.

[Bron: COC NL – Foto minister Dekker: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

 

The post Onderzoek: transgenderwet behoeft verbetering appeared first on COC Nederland.

COC’s True Colors op 28 januari in Paradiso

Op zondag 28 januari vindt in Paradiso de zesde editie plaats van COC’s True Colors: de feestelijke fundraiser voor de LHBTI-gemeenschap en hét moment om samen 2018 in te luiden. Dit jaar met klinkende namen als Roxeanne Hazes, Jeroen Kijk in de Vegte, Viktor & Rolf en Hans van Manen.

True Colors vindt plaats op zondag 28 januari 2018 van 16.00-02.00 uur in Paradiso – Weteringschans 6-8 in Amsterdam. De laatste kaarten zijn verkrijgbaar op TrueColors.nl, daar vind je ook de volledige programmering.

Naast een spectaculaire feestavond is er een netwerkevenement, loterij, veiling, food court en de uitreiking van de Bob Angelo Penning.

Op True Colors brengt het COC de veelkleurige Nederlandse LHBTI beweging bijeen en vieren we wat we samen bereiken. Dit jaar zijn er wederom honderden LHBTI-initiatieven vertegenwoordigd in Paradiso, variërend van belangenclubs en bedrijfsnetwerken tot regionale COC-verenigingen.

De opbrengst van COC’s True Colors gaat naar het LHBTI-emancipatiewerk van het COC.

Viktor & Rolf

Bezoekers kunnen in een stille veiling bieden op unieke items, dit jaar vindt de veiling voor het eerst ook online plaats, klik HIER. Er zijn unieke items, zoals een originele schets van mode iconen Viktor & Rolf, waarvan nooit eerder dergelijk werk publiekelijk te koop was. Ook is er een originele foto te bemachtigen van niemand minder dan de legendarische Hans van Manen. Een unieke rondleiding door het Rijksmuseum, toegangskaarten voor de première van Sunset Boulevard in Carré en een tattoo van Henk Schiffmacher: het is slechts een greep uit het aanbod!

Tijdens True Colors reikt het COC de Bob Angelo Penning uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s, trans en intersekse personen. Daarnaast houdt COC-voorzitter Tanja Ineke haar nieuwjaarspeech.

Roxeanne Hazes

True Colors wordt gepresenteerd door Jeroen Kijk in de Vegte en er is een geweldig miniconcert van Roxeanne Hazes. De hele programmering is om van te smullen, dus zorg dat je erbij bent: er wordt tot diep in de nacht gedraaid door o.a. Alex Kaseta, G-Team en MC Divine, Bramsterdam & Big General, Cat Carpenters en er is een silent disco. Voetjes van de vloer en zap zelf tussen de beats van verschillende grote parties zoals Dollhouse en Pink Party. Het complete programma vind je op TrueColors.nl.

True Colors:
Zondag 28 januari 2018
16.00 tot 02.00 uur
Paradiso Amsterdam.

Voorverkoop: € 25,-, COC-leden: € 15,-
Kijk voor meer informatie op
www.truecolors.nl

[Bron: COC NL – Foto True Colors: Bete van Meeuwen voor COC NL]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

The post COC’s True Colors op 28 januari in Paradiso appeared first on COC Nederland.

Zaterdag Respect2Lovefeest voor biculturele LHBTI’s

Om het nieuwe jaar in te luiden, organiseert COC’s Respect2Love een feest voor de biculturele LHBTI’s en hun vriendinnen en vrienden. Je bent van harte welkom!

Het feest vindt plaats op zaterdag 20 januari 2018 van 14.00-19.00 uur in DOK Amsterdam – Moermanskkade 71 te Amsterdam. Je kunt je HIER aanmelden (niet verplicht).

Onder de naam Love Fest stelt Respect2Love een superleuk programma voor je samen, met een dj, dansen, hapjes en interviews. De entree en eerste twee drankjes zijn gratis.

Programma:

  • 14.00 uur: Feestelijke ontvangst
  • 15.00 uur: Muziek van Dj Cherine Laiki, dansen, borrelen en heerlijke hapjes (ook vega)
  • 17.00 uur: Interactief interview met 2 toffe bekenden van Respect2Love
  • 18.00 uur: Muziek van Dj Cherine Laiki, dansen, borrelen en heerlijke hapjes (ook vega)
  • 19.00 uur: Einde

Zet Love Fest in je agenda en nodig via Facebook ook je vriendinnen en vrienden uit voor het event. We zien uit naar je komst op 20 januari. Happy new year & Be All You Can Be!

Respect2Love is de biculturele community van het COC, voor en door biculturele LHBTI’s.

[Bron: Respect2Love]

 

 

 

 

 

The post Zaterdag Respect2Lovefeest voor biculturele LHBTI’s appeared first on COC Nederland.

PrEP nu beschikbaar voor 50 euro

De prijs van hiv-preventiepil PrEP is per 1 januari 2018 drastisch verlaagd. Er is nu een generieke variant beschikbaar voor € 47,95 per maand bij alle apothekers in Nederland. Daar komen bij aankoop nog enkele euro’s apotheekkosten bovenop.

Tot voor kort kon een maan PrEP-gebruik nog ruim € 500,- kosten en werd goedkopere door slechts een beperkt aantal apotheken aangeboden. Op dit moment wordt PrEP in Nederland niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar en zijn kosten geheel voor de rekening van de gebruiker. Door deze stevige prijsverlaging kunnen nu meer mensen PrEP betalen. Bovendien is het voor het eerst dat PrEP tegen een lagere prijs wordt aangeboden in alle apotheken.

“Dit is een geweldige stap op weg naar vergoeding van PrEP en de zorg die daarbij hoort. Want dat is waar we ons voor blijven inzetten. Door de lagere prijs van de PrEP-pil krijgen nu al meer mensen een extra mogelijkheid om zich te beschermen tegen hiv. Voor het stoppen van de hiv-epidemie is het cruciaal dat iedereen met een verhoogd risico op hiv die kans krijgt, ongeacht zijn portemonnee”, zeggen Louise van Deth (Aidsfonds) en Tanja Ineke (COC Nederland).

COC, Aidsfonds, de HIV-vereniging (HVN) en hiv-behandelaren blijven daarom pleiten voor het snel beschikbaar stellen van PrEP in Nederland.

Nog steeds zijn er in Nederland elk jaar zo’n 900 nieuwe hiv-diagnoses. Het toevoegen van PrEP aan de bestaande hiv-preventie, zoals voorlichting en condoomgebruik, kan duizenden nieuwe hiv-infecties voorkomen. Ook bevrijdt de pil mensen van angst voor hiv en bespaart PrEP de samenleving veel zorgkosten. In o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada wordt PrEP al vergoed. Hierdoor is het aantal nieuwe hiv-infecties in steden als London en San Francisco aanzienlijk verminderd.

Recept én zorg nodig van een arts

Bescherming tegen hiv door PrEP is alleen gegarandeerd als vooraf en tijdens gebruik de juiste tests en controles plaatsvinden. Daarom hoort goede zorg en begeleiding bij het gebruik van PrEP en kan iedere (huis)arts in Nederland de hiv-preventiepil voorschrijven. Daarbij is het van belang dat artsen gebruik maken van de Nederlands multidisciplinaire Hiv Pre-expositie profylaxe-richtlijn en het Farmacotherapeutische Kompas. Zie voor in meer informatie ook het geactualiseerde PrEP-dossier. Hebben cliënten meer behoefte aan informatie over PrEP verwijs ze dan naar Man tot Man.

[Bron: COC NL/Aidsfonds]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

The post PrEP nu beschikbaar voor 50 euro appeared first on COC Nederland.

De beste wensen voor 2018!

Bestuur en medewerkers van COC Nederland wensen u een gelukkig, gezond en voorspoedig nieuwjaar!

Het secretariaat van COC Nederland is vanaf dinsdag 2 januari 2018 weer normaal bereikbaar (9.30-17.00 uur). Voor vragen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit, data van activiteiten en adressen van LHBTI-organisaties enz. kunt u terecht bij Switchboard.

NIEUWJAARSRECEPTIES

COC Nederland
Zondag 28 januari 2018
vanaf 16.00 uur
TRUE COLORS
fundraiser voor het Bob Angelo Fonds
Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam
Tickets zijn beschikbaar voor € 26,95 en € 16,95 voor COC-leden. Kijk voor tickets op TrueColors.nl. 

COC Eindhoven en regio i.s.m. Eindhovense LHBTI-organisaties
Zondag 7 januari 2018
15.00-19.00 uur
Pand 54
Prins Hendrikstraat 54 te Eindhoven

COC Groningen & Drenthe als deelnemer in LGBT Groningen
Vrijdag 13 januari 2017
18.00-20.00 uur
Tram 13
Gelkingestraat 13 te Groningen

COC Haaglanden
Zaterdag 13 januari 2018
15.00-18.00 uur
COC-café
Scheveningseveer 7 te Den Haag

COC Kennemerland
Vrijdag 5 januari 2018
17.00-19.00 uur
Jeltes Lokaal
Slagchelstraat 15 te Haarlem

COC Leiden
Zaterdag 13 januari 2018
20.00-23.00 uur
COC-pand De Kroon – Langegracht 65 te Leiden

COC Limburg
Zondag 14 januari 2018
16.00-19.00 uur
Café Rose
Bogaardenstraat 43 te Maastricht

COC Midden-Gelderland
Zaterdag 6 januari 2018
16.00-19.00 uur
De Roze Bunker
St. Catharinaplaats 10 te Arnhem

COC Midden-Nederland i.s.m. Bodytalk, Café Kalff, PANN & Voel je vrij!
Zondag 21 januari 2018
vanaf 15.00 uur
EKKO
Bemuurde Weert WZ 3 te Utrecht

COC Nijmegen i.s.m. Dito! en Roze Huis Nijmegen
Vrijdag 12 januari 2018
19.00-21.00 uur
Roze Huis Nijmegen
Anthonisplaats 1 te Nijmegen

COC Noord-Holland Noord
Donderdag 11 januari 2018
vanaf 20.00 uur
Stadskantine Alkmaar
Noorderkade 1027 te Alkmaar

COC Noordoost-Brabant i.s.m. Gay Sportclub Zoete Lieve Gerritje
Zondag 7 januari 2018
15.00-18.00 uur
Café Bij Katrien
Triniteittraat 19 te Den Bosch

COC Rotterdam
Zondag 14 januari 2018
16.00-19.00 uur
Ferry
Westblaak 127 te Rotterdam

COC West-Brabant West & Tholen
Zaterdag 7 januari 2018
vanaf 16.00 uur
De Fabriek
Grote Markt 31 te Bergen op Zoom

COC Zeeland
Zaterdag 6 januari 2018
20.00-22.00 uur
Café Pension The Chandelier 
Nieuwstraat 56 te Terneuzen

COC Zwolle
Vrijdag 26 januari 2018
vanaf 20.00 uur
Club Zo in Stadscafé Blij 
Grote Markt 13A te Zwolle

[Bron: COC NL – Foto: CC-Pixabody]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The post De beste wensen voor 2018! appeared first on COC Nederland.

‘Maak haast met Grondwetswijziging’

Maak haast met wijziging van de Grondwet. Die oproep doet het COC vandaag namens zes LHBTI-organisaties in een brief aan minister Ollongren (BZK). In het regeerakkoord en COC’s Regenboogakkoord beloven politieke partijen om LHBTI-discriminatie expliciet te verbieden in de Grondwet.

Met het expliciete discriminatieverbod wil het COC bereiken dat de wettelijke verworvenheden voor LHBTI’s in de toekomst niet zomaar ongedaan kunnen worden gemaakt, als LHBTI-acceptatie onder druk komt te staan. De Grondwet is in de eerste plaats een opdracht aan de Nederlandse wetgever.

COC-voorzitter Tanja Ineke vraagt minister Ollongren ook om nader uit te zoeken hoe de Nederlandse overheid LHBTI’s in het verleden discrimineerde. De regering maakte onlangs bekend dat er een onderzoek komt naar zogenaamde ‘homolijsten’ die gemeenten in de jaren vijftig bijhielden. Het COC stelt voor om dat onderzoek uit te breiden. Zo is al langer is bekend dat ook de politie in het verleden personen registreerde die homoseksueel waren, terwijl deze mensen niets hadden misdaan.

Verder vraagt het COC de minister om LHBTI-emancipatie te bevorderen op Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en Sint Maarten, om geslachtsregistratie te beperken en om te bevorderen dat er snel een verbod komt op discriminatie van trans- en intersekse personen in de Algemene wet gelijke behandeling.

Het COC verstuurde de brief aan minister Ollongren mede namens Transgender Netwerk Nederland (TNN), Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID), Stichting OndersteBoven (lesbische* zichtbaarheid), Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) en LCC Plus (de christelijke LHBTI-beweging).

[Bron: COC – Foto: Rijksvoorlichtingsdienst]

The post ‘Maak haast met Grondwetswijziging’ appeared first on COC Nederland.

‘Maak haast met Grondwetswijziging’

Maak haast met wijziging van de Grondwet. Die oproep doet het COC vandaag namens zes LHBTI-organisaties in een brief aan minister Ollongren (BZK). In het regeerakkoord en COC’s Regenboogakkoord beloven politieke partijen om LHBTI-discriminatie expliciet te verbieden in de Grondwet.

Met het expliciete discriminatieverbod wil het COC bereiken dat de wettelijke verworvenheden voor LHBTI’s in de toekomst niet zomaar ongedaan kunnen worden gemaakt, als LHBTI-acceptatie onder druk komt te staan. De Grondwet is in de eerste plaats een opdracht aan de Nederlandse wetgever.

COC-voorzitter Tanja Ineke vraagt minister Ollongren ook om nader uit te zoeken hoe de Nederlandse overheid LHBTI’s in het verleden discrimineerde. De regering maakte onlangs bekend dat er een onderzoek komt naar zogenaamde ‘homolijsten’ die gemeenten in de jaren vijftig bijhielden. Het COC stelt voor om dat onderzoek uit te breiden. Zo is al langer is bekend dat ook de politie in het verleden personen registreerde die homoseksueel waren, terwijl deze mensen niets hadden misdaan.

Verder vraagt het COC de minister om LHBTI-emancipatie te bevorderen op Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en Sint Maarten, om geslachtsregistratie te beperken en om te bevorderen dat er snel een verbod komt op discriminatie van trans- en intersekse personen in de Algemene wet gelijke behandeling.

Het COC verstuurde de brief aan minister Ollongren mede namens Transgender Netwerk Nederland (TNN), Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID), Stichting OndersteBoven (lesbische* zichtbaarheid), Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) en LCC Plus (de christelijke LHBTI-beweging).

[Bron: COC – Foto: Rijksvoorlichtingsdienst]

The post ‘Maak haast met Grondwetswijziging’ appeared first on COC Nederland.

Kamermeerderheid blokkeert snelle invoering PrEP

VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, 50PLUS en SGP stemden donderdagnacht tégen versnelde invoering van hivpreventiepil PrEP in Nederland. De krappe Kamermeerderheid verwierp een voorstel van GroenLinks en D66. COC en Aidsfonds hadden gevraagd om snelle invoering van PrEP. Die oproep kreeg steun van tal van mensen die de afgelopen dagen e-mails aan Kamerleden stuurden.

‘Een heel slecht besluit,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Invoering van PrEP verdraagt geen uitstel. Elke week lopen in Nederland vijf mensen een hiv-infectie op die met PrEP had kunnen worden voorkomen.’

Het COC wil op korte termijn in gesprek met minister Bruins van Medische Zorg om alternatieve mogelijkheden voor een snelle invoering te bespreken.

COC-voorzitter Ineke bedankt iedereen die de afgelopen week e-mails aan Kamerleden stuurde om aan te dringen op snelle invoering van PrEP. ‘Mede dankzij jullie steeg het aantal Kamerleden dat vóór is van rond de twintig naar bijna zeventig van de honderdvijftig Kamerleden. Uiteindelijk gaat het ons lukken!’ SP, PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK, D66 en Forum voor Democratie stemden donderdag vóór versnelde invoering.

PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv-infectie oplopen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 900 mensen een hiv-diagnose. Uit onderzoek blijkt dat dat aantal fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld. In San Francisco is het aantal nieuwe infecties bijvoorbeeld bijna gehalveerd. PrEP is een aanvullend preventiemiddel tegen hiv, dat wordt ingezet náást bijvoorbeeld condooms en vroeg testen.

Introductie van PrEP leidt niet alleen tot minder nieuwe hiv-infecties, maar ook tot een betere seksuele gezondheid: PrEP gebruikers ervaren bijvoorbeeld minder angst voor hiv. Bovendien blijkt uit onderzoek dat PrEP kosten bespaart, want het verstrekken van PrEP is goedkoper dan een leven lang hiv-zorg bieden. Ook leidt PrEP niet tot meer SOA’s. Daarom wordt PrEP al beschikbaar gesteld in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Meer weten over PrEP? Kijk dan HIER.

De regering laat de introductie van PrEP onderzoeken. Dat betekent dat het nog wel tot 2019 kan duren voordat de hivpreventiepil beschikbaar wordt gesteld. GroenLinks en D66 stelden voor dat er tot die tijd een overbruggingsregeling zou komen waardoor mensen die een hoog risico op hiv lopen al PrEP kunnen gaan gebruiken. De Kamer stemde donderdag tegen dat voorstel.

The post Kamermeerderheid blokkeert snelle invoering PrEP appeared first on COC Nederland.

Hulp voor trans personen met arbeids-ongeschiktheidsuitkering

Naast bijstandsuitkeringsgerechtigden in de gemeente Amsterdam, Deventer en Groningen, is stichting GenderTalent nu ook beschikbaar voor transgender personen met een WAO/ WIA of een WAJONG-uitkering. Het UWV besloot in oktober om GenderTalent officieel op te nemen in de lijst van 600 erkende re-integratie- en jobcoachingsbureaus.

Uit rapporten van het SCP en Transgender Netwerk Nederland blijkt dat 12,5% van de transgender personen arbeidsongeschikt is tijdens de transitie. Dit percentage ligt na de transitie ligt zelfs op 17,5%. “Transgender personen die arbeidsongeschikt zijn of een arbeidsbeperking hebben lopen vaak op tegen onbegrip tijdens re-integratietrajecten, in hun eigen omgeving en in de transgemeenschap zelf. Juist voor deze mensen kunnen wij nu echt het verschil maken met onze gespecialiseerde coaches,” aldus Bregtje Visser, directeur van GenderTalent. De stichting verwacht dat in het eerste half jaar van 2018 ook 15 regenboog gemeentes met een voortrekkende rol in hun arbeidsmarktregio zich aansluiten. Visser: “Daarmee hebben we onze doelstelling behaald om een groot deel van de groep uitkeringsgerechtigde transgender personen in Nederland te kunnen ondersteunen.”

Uit onderzoeken van o.a. het SCP blijkt dat ruim 37% van alle transgender personen een uitkering ontvangt, terwijl dit cijfer voor de gehele Nederlandse bevolking minder dan 12,5% is. Daarnaast krijgt 43% van alle transgender personen krijgt te maken met arbeidsmarktdiscriminatie. Om deze mensen te ondersteunen is in 2016 stichting Gendertalent opgericht door Transgender Netwerk Nederland, FNV en COC Nederland. GenderTalent coacht en begeleidt zowel werkende als werkloze transgender personen. Daarnaast traint de stichting managers en medewerkers van werkgevers.

Over Gendertalent

GenderTalent samen met haar partners ervoor dat trans personen volwaardig lid kunnen zijn van het werkzame leven. GenderTalent biedt onder andere jobcoaching voor werkzoekenden en training voor werkgevers, specifiek gericht op transgenders. Deze diensten zijn ontwikkeld in samenwerking met de transgender-community, belangenverenigingen, gemeenten en universiteiten (Universiteit van Maastricht en Universiteit voor Humanistiek). Stichting GenderTalent is opgericht in 2016 door initiatiefnemer Bregtje Visser samen met Transgender Netwerk Nederland, COC Nederland en FNV. De opbrengsten van de stichting worden gedoneerd aan onderzoeken en projecten die de veiligheid en acceptatie van genderdiverse mensen verbeteren.

Kijk voor meer informatie over Gendertalent op: www.gendertalent.nl.

The post Hulp voor trans personen met arbeids-ongeschiktheidsuitkering appeared first on COC Nederland.

Steun oproep aan politiek: introduceer PrEP in Nederland!

COC Nederland en Aidsfonds pleiten voor een snelle introductie van hiv-preventiepil PrEP in Nederland. Want met PrEP kunnen veel nieuwe hiv-infecties worden voorkómen. Jij kunt die oproep steunen met een mailtje aan de Tweede Kamer, die hier in de week van 18 december over stemt. Hieronder vind je een voorbeeldmail.

PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv-infectie oplopen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 900 mensen een hiv-diagnose. Uit onderzoek blijkt dat dat aantal fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld. In San Francisco is het aantal nieuwe infecties bijvoorbeeld bijna gehalveerd. PrEP is een extra preventiemiddel tegen hiv, dat wordt ingezet náást bijvoorbeeld condooms en vroeg testen.

Introductie van PrEP leidt niet alleen tot minder nieuwe hiv-infecties, maar ook tot een betere seksuele gezondheid: PrEP gebruikers ervaren bijvoorbeeld minder angst voor hiv. Bovendien blijkt uit onderzoek dat PrEP kosten bespaart, want het verstrekken van PrEP is goedkoper dan een leven lang hiv-zorg bieden. Ook leidt PrEP niet tot meer SOA’s. Daarom wordt PrEP al beschikbaar gesteld in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Meer weten over PrEP? Kijk dan HIER.

De regering laat de introductie van PrEP onderzoeken. Dat betekent dat het nog wel tot 2019 kan duren voordat PrEP beschikbaar wordt gesteld. GroenLinks en D66 stellen voor dat er tot die tijd een overbruggingsregeling komt. De Kamer stemt daarover in de week van 18 december. Je kunt de snelle introductie van PrEP steunen door een e-mail aan Kamerleden te sturen, bijvoorbeeld het onderstaande bericht.

VOORBEELDMAIL

 

Beste mevrouw, meneer,

Ik vraag u om komende week te stemmen vóór de overbruggingsregeling om de hiv-preventiepil PrEP in Nederland beschikbaar te stellen.

Met PrEP kunnen veel nieuwe hiv-infecties worden voorkómen. In San Francisco werd het aantal nieuwe infecties bijvoorbeeld gehalveerd. PrEP draagt bij aan het welzijn en de seksuele gezondheid. Bovendien bespaart PrEP kosten, want het verstrekken van PrEP is goedkoper dan een leven lang hiv-zorg bieden. Ook leidt PrEP niet tot meer SOA’s. Daarom wordt PrEP al beschikbaar gesteld in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Meer weten over PrEP? Kijk dan HIER.

Wat mij betreft is het doel: nul nieuwe hiv infecties in Nederland. Helpt u mee om dat doel te bereiken? Dank u wel!

Met vriendelijke groet,

[NAAM]

 

Stuur deze e-mail naar al deze Kamerleden:

aukjedevries@tweedekamer.nl; h.veldman@tweedekamer.nl; m.agema@tweedekamer.nl; k.gerbrands@tweedekamer.nl; n.kooiman@tweedekamer.nl; s.dijksma@tweedekamer.nl; femke.arissen@tweedekamer.nl; t.kuzu@tweedekamer.nl; t.baudet@tweedekamer.nl

 

The post Steun oproep aan politiek: introduceer PrEP in Nederland! appeared first on COC Nederland.